İhraç kirazın kilosu 10 lira

Firmalar taahhüt kapatmak için kilosu 10 TL'den alıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İhracatçı firmalar, yurtdışındaki taahhütlerini yerine getirmeye çalışırken, ihraç ürünü kirazın kilosu tarihinin en yüksek fiyatı olan 10 liraya kadar çıktı. 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, ihracata yönelik kiraz alımlarının ilk İzmir’den başladığını ve giderek diğer illere yayıldığının söyledi. Geçen yıl yaklaşık 30 ülkeye 55 bin ton kiraz ihraç edildiğini dile getiren Çalı, ihracatta Türkiye’nin, ABD ile yarıştığını anlattı. Bu yıl da aynı oranda ihracat hedefl ediklerini vurgulayan Çalı, şöyle devam etti: 
“İhracata giden kirazda bu yıl tarihinin en yüksek rakamına ulaşıldı. En kaliteli kirazın kilosu 10 gün önce 10 liraya kadar ulaştı. Geçen yıl en yüksek 7 lira olmuştu ve 10-15 gün içinde 5 liraya inmişti. Şu anda 7-8 liraya geriledi ve halen bu döneme göre çok yüksek fiyat. İhracatçı firmalar, bu fiyatı veriyor çünkü yurt dışına taahhütlerini yerine getirmeye çalışıyorlar.” 

Çalı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25’lik fiyat artışının ihracatçıyı zor durumda bıraktığını belirterek, “Bu yıl da 55 bin ton ihracat hedefliyoruz ancak bu şartlarda zor. Şu anda firmalar, zararına ürün alıp ihraç ediyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir