İhracat iadesi oranları belirlendi

İhracat potansiyelini artırmak için tarımsal ürünlere verilecek ihracat iadesi oranları belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası piyasalarda rekabet gücünün ve ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla tarımsal ürünlere verilecek ihracat iadesi oranları belirlendi.
              
Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun bugünkü Resmi Gazete’de yer alan konuya ilişkin kararla, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) ödenekleri çerçevesinde karşılanmak üzere; karar kapsamındaki ürünlerin ihracatında uygulanacak azami ödeme oranları ve miktar barajları belirlendi.
             
Kümes hayvanları eti ve konserveleri, bal, süs çiçekleri, dondurulmuş ve kurutulmuş sebzeler, meyveler, zeytinyağı, konserve balık, çikolata ve kakaolu gıdalar, makarna, bisküvi, reçel, jöle, marmelatlar ile meyve ve sebze suları ihracatının kararla belirlenen miktardaki ihracatına yüzde 15 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda ihracat iadesi yapılacak.
              
Bu kapsamda şirketlerin vergi ve vergi cezaları, SGK primleri, haberleşme giderleri, enerji giderleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na ve ilgili tasfiye halindeki bankalara olan borçlar ve bunların gecikme zammı ve faizlerine ilişkin giderlerinin tamamı mahsup edilecek.
             
İmalatçı firmalar, kendi dış ticaret şirketleri ya da şirketlerinin de yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve dış ticaret firmalarının hak edişlerini imalatçı firmalarına devretmeleri durumunda teşvikten faydalanabilecekler. İhracatçı firmalar hak edişlerini ürünü satın aldıkları imalatçı veya üretici firmalara devredebilecekler.

Bu konularda ilginizi çekebilir