İhracat verileri açıklandı

Mart ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 artışla 12 milyar 608 milyon dolar oldu. Ekonomi Bakanı bu rakam cumhuriyet tarihinin rekorudur dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, mart ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artışla 12 milyar 608 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Büyükekşi, "Mart ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 artışla 12 milyon 608 bin dolar oldu. Yılın ilk 3 ayında ise yüzde 10,5 artışla 34 milyar 744 milyon doları aştı. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 15,89 artışla 138 milyar 291 milyon 610 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Mart ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 916 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörü yaparken, kimyevi maddeler sektörü 1 milyar 650 milyon dolar ile ikinci, hazır giyim sektörü ise 1 milyar 489 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Büyükekşi, Erciyes Kayak Merkezi'nde yapılan "Mart Ayı İhracat Rakamları" toplantısında yaptığı konuşmada,  Büyükekşi, dünyanın geçirdiği ekonomik krizin, henüz atlatılamadığını, OECD öncü göstergeleri bu yılın başı itibarıyla sınırlı toparlanma işareti verdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu veriler küresel ekonomide bozulmanın durduğunun bir işareti olarak algılanabilir. 2012 yılının ilk iki çeyreğinde Euro bölgesinde resesyonun sürmesini bekliyoruz. Üçüncü çeyrekten itibaren de toparlanmanın daha belirgin olacağını tahmin ediyoruz."

Dış ticaret açığı azaldı

Türk ihracatçılarının 2012 yılında iyi bir performans sergilemeye devam ettiğini belirten Büyükekşi, "2012 yılı da bizim için son derece güzel başladı. Nitekim ilk 3 ayda ihracatımız yüzde 10,5 artarak, 34 milyar 744 milyon doları aştı. İlk çeyrekte gösterdiğimiz bu olumlu performans bize moral aşıladı. 2012 hedeflerini gerçekleştirmek için çok çalışıyoruz" dedi.

Mart ayında çok sayıda ülkeye rekor ihracat artışları yakalandığını açıklayan Büyükekşi, şunları söyledi: "Arap Baharı'nın olumsuz etkilerini telafi etmeye başladık. Mart ayında Libya'ya ihracatımız yüzde 658, Yemen'e yüzde 480, Etiyopya'ya yüzde 424, Bahreyn'e yüzde 193, Nijerya'ya yüzde 155, Mısır'a yüzde 102, Gana'ya yüzde 93, Senegal'e yüzde 67, Angola'ya yüzde 64 artış gösterdi.

Bu ülkelerin yanı sıra Fas'a yaptığımız ihracat yüzde 31, Irak'a yaptığımız ihracat yüzde 44 arttı, Cezayir'e yaptığımız ihracat seviyesini korurken, AB ülkelerine ihracatımız ise yüzde 3,5 geriledi. Buna mukabil, Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 59, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 22, Ortadoğu bölgesine ise yüzde 16 artış gösterdi. Yani, Avrupa'da yaşadığımız kayıpları alternatif pazarlardaki çeşitlendirme ile kapatıyoruz. Özellikle BRICS ülkeleri adı verilen ülkelere ihracatımız, hızlı bir şekilde yükseliyor. Çin'e ihracatımız Mart ayında yüzde 18, Rusya'ya yüzde 19, Brezilya'ya yüzde 14, Hindistan'a yüzde 43 arttı."

Lider Gaziantep

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, iller bazında bakıldığında, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ilin yüzde 32 ile Gaziantep olduğunu kaydetti. Büyükekşi, "Gaziantep'i yüzde 23 ile Manisa ve Kocaeli, yüzde 15 ile İzmir, yüzde 14 ile Ankara, yüzde 5 ile İstanbul izledi. Hatay ilimizin ihracatı yüzde 13, Sakarya ilimizin yüzde 4,5 Bursa ilimizin yüzde 3,5 ve Denizli ilimizin yüzde 2 azaldı" dedi.

Otomotiv önde

Büyükekşi, mart ayında ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 artışla 12 milyon 608 bin dolar olduğunu, mart ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 916 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörünün yaparken, kimyevi maddeler sektörünün 1 milyar 650 milyon dolar ile ikinci, hazır giyim sektörünün ise 1 milyar 489 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

Tarım sektörünün mart ayında 1 milyar 675 dolarla toplam ihracat içinde yüzde 13,3 pay alırken, 10 milyar 625 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörünün payının yüzde 84,3 olduğunu kaydetti.

Büyükekşi, "Madencilik ürünleri sektörü ise mart ayında 306,9 milyon dolar ihracat ile toplam ihracattan yüzde 2,4 pay aldı. Mart ayında en fazla ihracat artışını yüzde 93,8 ile savunma ve havacılık sektörümüz, yüzde 42 ile su ürünleri sektörümüz ve yüzde 39 ile halı sektörümüz yakaladı" dedi.


Cumhuriyt tarihinin rekoru

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM'in, 12,6 milyar dolar olarak açıkladığı mart ayı ihracat rakamının, Cumhuriyet tarihinin en yüksek mart ayı, aylık bazda da en yüksek gerçekleşen ikinci ihracat rakamı olduğunu bildirdi. Bakan Çağlayan, bu rakamların 1 Nisan şakası olmadığını belirterek, ihracatçıların rotasının bu yıl 150 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek olduğunu ifade etti. Türkiye'deki ihracatçıların bu yıl 150 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora imza atmak istediklerini belirten Çağlayan, temel hedefin ise 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak olduğunu bildirdi.

Bakan Çağlayan, şöyle devam etti: İhracatımızda 2012 yılının ilk çeyrek rakamlarına bakıldığında pazar çeşitlendirilmesinin başarılı bir şekilde sürdüğü ve uzak pazar korkusunun kalmadığı görülmektedir. Mart ayında Mısır'a, Gürcistan'a, Yemen'e, Nijerya'ya, Togo'ya, Etiyopya'ya, Arjantin'e, Litvanya'ya, Kırgızistan'a, Moritanya'ya, Ruanda'ya, Honduras'a, Maldiv Adalarına aylık bazda en yüksek ihracat gerçekleştirilmiştir. Aynı dönemde Almanya'ya 1,27 milyar dolar, Rusya'ya 614 milyon dolar, Türkmenistan'a 128 milyon dolar, Kanada'ya 97 milyon dolar, Özbekistan'a 37,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir ve bu ihracat rakamları aylık bazda en yüksek ihracat rakamlarından biridir."


Libya oturdu, ihracat patladı

Arap Baharı yaşayan ülkelerde taşların yerine oturmaya başlaması ile Türkiye'nin ihracatında adeta "patlama" yaşanmaya başladığını vurgulayan Çağlayan, mart ayındaki ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre Libya'ya yüzde 658,3, Mısır'a yüzde 102,4, Bahreyn'e yüzde 193,7, Fas'a yüzde 31,1 ve Yemen'e yüzde 480,9 oranında artış kaydettiğini bildirdi. Arap Baharının yaşandığı Suriye'ye gerçekleştirilen ihracatın ise Ocak-Mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57,1 oranında düştüğünü ifade eden Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: "İlk çeyrek ihracat rakamları değerlendirildiğinde; 2011 yılında 6 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirirken, bu yıl Manisa'nın da eklenmesiyle sayımız 7 olmuştur. İhracatımızda İstanbul lokomotif olmaya devam ederken Anadoludaki illerimiz buna eşlik etmektedirler. Örneğin 2004 yılının tamamında Gaziantep ilimiz, 1 milyar 295 milyon dolar ihracat yaparken bugün bu rakam sadece 3 aylık dönemde 1 milyar 380 milyon dolara çıkmıştır. Gaziantep'e benzer diğer illerimiz de bulunmaktadır."

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir