İhracatçı Birliği üyelerine fuar desteği

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA  - İhracatçı birliğine üye şirketler bireysel olarak katıldıkları uluslararası fuarlarda belli miktar ve oranlar çerçevesinde maddi olarak desteklenecek.
Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımladı.
Buna göre, Türkiye'de yerleşik kurum, kuruluş veya üretici/imalatçı organizasyonlarını kapsayan desteklemeye Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş, ihracatçı birliğine üye şirketler de dahil edildi.
Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenmiş yurt dışı fuar organizasyonlarında, katılımcıların stantlarında görevlendireceği en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının ve katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla katılımcı tarafından organizatöre ödenen fatura tutarının yüzde 50'si destek kapsamında katılımcıya ödenecek.
Katılımcıya fuar bazında ödenecek destek tutarı, yurt dışı fuarın genel nitelikli uluslararası fuara "Milli Katılım veya Türk İhraç Ürünleri Fuarı" olması halinde 10 bin doları, sektörel nitelikli uluslararası fuara "Milli Katılım, Yabancı Firma Katılımlı Sektörel Fuar veya Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı" olması halinde ise 15 bin doları geçemeyecek.
Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarları ve sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara milli katılımlarda, Bakanlığa sunulacak tanıtım projesine verilecek ön uygunluğa istinaden, yurt dışı fuar organizasyonunun, fuar konusu sektör/sektörlerin, Türk ihraç ürünlerinin ve/veya katılımcıların tanıtımına yönelik gerçekleştirilecek gösteri/etkinlik/trend alanı harcamaları için 120 bin dolar destek miktarına ilave, proje kapsamında yapılacak harcamaların yüzde 75'ini geçmemek üzere 80 bin doları kadar ödenecek.
İhracatının ülke ve pazar açısından çeşitlendirilmesi ve firmaların hedef pazar niteliğindeki ülkelere yönlendirilmelerini teminen her yıl belirlenen 15 hedef ülkede düzenlenecek fuarlara iştirak eden katılımcıların, yüzde 50 destek oranına 20 puan ilave destek sağlanacak.
Tebliğ kapsamındaki desteklerle ilgili gerekli tüm bilgi ve belgeler fuarın bitiş tarihini müteakip en geç 3 ay içerisinde, yurt dışı fuar organizasyonlarında katılımcı ve/veya organizatör tarafından, Bakanlıkça gözlemci görevlendirilen bireysel düzeyde katılımı desteklenen uluslararası sektörel fuar katılımlarında ise katılımcı tarafından, Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenen İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine intikal ettirilecek.
Bakanlıkça gözlemci görevlendirilmeyen bireysel düzeyde katılımı desteklenen uluslararası sektörel fuar katılımlarında ise katılımcı tarafından üye olduğu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine, İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği üyesi olması gerekmeyen katılımcılar tarafından ise herhangi bir İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğine intikal ettirilmesi gerekecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir