İhracatçı parite zararını ABD ve Afrika’da telafi edecek

2015‘in euro-dolar paritesi ve bölgedeki sıkıntıların devam etmesi nedeniyle zor bir yıl olacağını söyleyen İDDMİB Başkanı Mertöz, ihracatçının parite zararını ABD ve Afrika’da telafi edececeğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) 2014 yılında yüzde 4.5 artışla 7.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, 2015’te bunu yüzde 8 oranında artırmayı hedefliyor. İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, bölge ülkelerde yaşanan sıkıntılardan dolayı hedefin az da olsa gerisinde kaldıklarını kaydederek, 2015‘in de euro-dolar paritesi ve yine bölgedeki sıkıntıların devam etmesi nedeniyle zor bir yıl olacağını vurguladı. İDDMİB olarak ihracatın yüzde 55’ini AB’ye yaptıklarını, alımlarını ise dolar üzerinden sağladıklarını ifade eden Mertöz, “Paritenin yüzde 1.10 seviyesine geleceği öngörülen 2015’te karlılığımız da yüzde10'un altına düşüyor” dedi.

Mertöz, sıkıntıları aşabilmek için yurtdışında ticaret merkezleri şeklinde şirketler kurmayı ve hedef ülkelerde bu yönde etkinliklerini ve pazar paylarını artırmayı planladıklarını kaydetti. Öncelikle ABD olmak üzere Afrika ülkelerini de bu kapsamda ele aldıklarına değinen Mertöz, sözlerine şöyle devam etti: “Kurlardan dolayı birçok ihracatçının ağzını bıçak açmıyor. Yumurtaların hepsini bir sepete koymamaya çalışıyoruz. Sıkıntılar 2015’te de devam edecek. Maliyetlerimizi çok ciddi gözden geçiriyoruz. Afrika’ya ticaret merkezi açmak ve pazar payımızı artırmak için çalışıyoruz. Burası bakir bir pazar. Ayrıca Türkmenistan, Romanya ve Macaristan da merceğimiz altında. AB’ye olan yüzde 50 seviyesindeki ihracatımızı yüzde 40 seviyesine indirip pazarlarımızı çeşitlendirmeyi amaçlıyoruz.”
Mertöz, maliyetlerini azaltmak için üretimi İstanbul’dan Anadolu’ya kaydırmak adına 5. ve 6. bölgelerdeki teşviklerden yararlanma çalışmaları yaptıklarını aktardı. Mertöz, ayrıca yurtdışındaki Türk müteahhitlik firmaları ile kamunun yerli malı kullanması için baskı oluşturduklarını anlattı.

Hammadde konusunda yassı sac ve filmaşinde sektör olarak sıkıntılar yaşadıklarına da değinen Mertöz, yerli ana sanayinin bu ürünlerin ithalatına yüksek gümrük vergisi istemesinin haksız rekabete yol açacağını dile getirdi.

Irak, hedefleri olumsuz etkiledi

 Irak’ta yaşanan sıkıntıların kendilerini de etkilediğini ifade eden Mertöz, “2023 vizyonu çerçevesinde 25 milyar dolar ihracatı hedefleyen İDDMİB, bu hedefe ArGe, tasarım ve inovasyonla ulaşacak. 2014 yılında en büyük pazarı Almanya olan İDDMİB, Irak’a da yılın ilk aylarında başarılı ihracat performansı ile öne çıktı. Ancak ilerleyen aylarda iç siyasi sıkıntılar Irak’taki ihracat potansiyelinin 500 milyon dolar seviyesinde olumsuz etkiledi. Bu olumsuzluk yaşanmasaydı İDDMİB 2014 hedefini aşacaktı” ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir