İhracatçıyı eurodaki 'kan kaybı' tedirgin ediyor

Euronun 2.68 seviyesini görmesi ve euro/dolar paritesinin 1.15 seviyelerine gerilemesi, euronun dolar ve TL karşısında güç kaybedeceğine ilişkin öngörüleri artırırken,ihracatının yüzde 45’ini euro bölgesine yapan şirketlerde tedirginliğe yol açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP

İZMİR - İhracatçılarda Euro paniği yaşanıyor. Euronun 2.69 seviyesini görmesi ve euro-dolar paritesinin 1.15 seviyelerine gerilemesi, euronun 2015 yılında dolar ve TL karşısında güç kaybedeceğine ilişkin öngörüleri artırdı. Gelişmeler, ihracatının yüzde 45’ini Euro Bölgesi'ne yapan şirketlerde tedirginliğe yol açtı. İhracatçıları, 2015 yılında ihracat sözleşmelerini, mümkün olan destinasyonlarda dolar ile yapma çabası içine girdi. İhracatçıların ortak talebi ise Merkez Bankası’nın faiz oranlarında kademeli olarak yüzde 2 indirime gitmesi. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2015 yılı için öngördüğü euro kuru için 2.90 TL, dolar için 2.35 TL ve euro/dolar paritesi için de 1.23 tahminini ihracatçı birliklerine öngörü olarak iletmesine rağmen, ihracatçılar arasında önümüzdeki dönemde söz konusu kur tahminlerinin gerçekleşeceğine ilişkin ciddi kuşkular var. Türkiye’nin ihracatının yüzde 45’inin, Ege Bölgesi ihracatının ise yüzde 48’inin AB üyesi ülkelere yapıldığına dikkat çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, hammadde tedarikinin büyük bölümünü dolarla yapan ihracatçının, satışlarını ise ağırlıklı olarak euro ile yaptığına dikkat çekerek, paritenin giderek dolar lehine gelişmesi ihracatımızın aleyhine olacağını savundu. 

Hazır giyimci euro kurunu 3 TL istiyor 

İhracatının yüzde 80’ini euro ile yapan hazırgiyim ihracatçıları, 2015 yılı için euronun ortalama 3 TL seviyesinde olmasının dünya piyasalarında sektörlerinin rekabetçiliğinin devamı açısından gerekli olduğunu ifade ediyor. 2015 yılı için euronun 3 TL, euro-dolar paritesinin ise 1.23 düzeylerinde olması gerektiğini kaydeden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, “Hazırgiyim ihracatının yüzde 80’i euro ile AB pazarına yapıyoruz. O nedenle 3 TL’nin altındaki euro kuru sektörü zorlar. Ayrıca faiz indirimi için çok uygun bir dönem olduğuna inanıyorum ve Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekliyorum” dedi. 

Yaş meyve sebzeci 2015'ten umutlu 

bu arada zorlu kış mevsimi ve petrol fiyatlarındaki sert düşüş yaş meyve- sebze sektörünü 2015 yılı için umutlandırıyor. Geçmişte, yağmur ve kar yağışının yoğun olduğu kış mevsimi sonrasında gelen yaz mevsimlerinde yaş meyve sebze üretiminin çok verimli olduğunu ifade Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar şöyle konuştu; “Gölet ve barajlardaki doluluk oranı maksimum seviyeye yükseldi. Yer altı sularının seviyesinde artış bekleniyor. Bu yıl sulama sorunu yaşanmayacak. Petrol fiyatlarındaki gerileme de hammadde teminini en az yüzde 5 ucuzlatacak. Rekoltede de önümüzdeki dönemde herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa yüksek gerçekleşecek. 2.40-2.50 aralığında bir dolar kuru, 2.90-3.00 TL aralığında euro kuru gerçekleştiği takdirde 2015 yılı sektörümüz ihracatı açısından başarılı olacaktır. İhracatçılarımızı dolar bölgesine ihracat yapmaları konusunda yönlendiriyoruz.” 

Enflasyon %4’e kadar düşebilir 

Döviz kurları ile ilgili geçtiğimiz yıllarda en isabetli öngörülerde bulunan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko da, 2015 için Avrupa ekonomisindeki sıkıntıdan dolayı euronun 2.75–2.80 bandında kalmasını beklediğini, doların ise 2.35-2.40 arasında tutunacağını belirterek, euro/ dolar paritesini ise 1.15-1.20 aralığında kalacağı öngörüsünü dile getirdi. Petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle 2015'te dış ticaret açığının 30 milyar dolar civarında azalacağına dikkati çeken Galiko, “Dış ticaret açığının azalacak olması Merkez Bankası’nın döviz kurlarını istediği seviyede tutma ve enflasyon hedefl erini yakalama hatta hedeflerin altında gerçekleşmesini sağlama konusunda elini güçlendiriyor. Petrol fiyatları, döviz kurlarının yerinde kalmasını sağlayacak. Enflasyon ise yüzde 4’e kadar gerileyebilir” şeklinde konuştu.

Rusya pazarında ihracatçımız zorlanacak

Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya Federasyonu’nun 2017 yılına kadar zorlu bir sürece gireceğine işaret eden Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, rublenin dolar ve diğer para birimleri karşısında büyük değer kaybı yaşadığını, Türkiye’nin Rusya Federasyonu’na ihracattaki kayıplarının artması ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı. Tarakçıoğlu, 2015 yılı kur tahminlerini ise dolar için 2.40, euro için 2.75, parite için ise 1.15- 1.20 aralığını öngördü.

Bu konularda ilginizi çekebilir