İhracatın yüzde 15'i çevreci gemilerden

2013 yılında Türkiye'deki 1 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatının yüzde 15'i doğayı kirletmeyen gemilerden oluştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB) Başkanı Başaran Bayrak, sektörün 2013'teki 1 milyar 164 milyon dolarlık ihracatının yüzde 15'ini çevreci gemi ve yatların oluşturduğunu bildirdi. 

Bayrak, yaptığı yazılı açıklamada, 2014'te yurt dışında yeni pazar arayışında agresif olacaklarını, bu yıl ilk kez milli katılımla Yunanistan ve ABD'ye çıkarma yapacaklarını söyledi. Sektörün son dönemlerde ihracatta çevreci gemi ve yatlara yöneldiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Gelecek yıllarda çevreci gemi ve yat ihracatının payı hızla artacak. Tersanecilikte Japonya, Çin ve Güney Kore gibi dünyanın önde gelen ülkeleriyle yarışır duruma geldik. Çevreci üretimin ön planda olduğu bir dönemde Türk tersanecileri de önemli gelişmelere imza attı. Özellikle verimliliği yüksek, doğalgazlı, düşük emisyonlu çevreci romorkör, feribot gibi servis gemileri üretildi. Bu yöndeki talepler arttı ve sektörlerimiz de buna yanıt vermeye hazır. Yurtdışı çalışmalarda 2014'te çok aktif olacağız. İhracatın büyük bölümünü AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Ancak pazar çeşitlemesi için yeni ülkeleri mercek altına aldık".  

Bayrak, Rusya'ya yoğun şekilde ekipman ve parça ihracatı yaptıklarına işaret ederek, bu ülkeye gemi ve yatları da ihraç etmek için organize açılımlar peşinde olduklarını, ayrıca Odesa'da organize edilecek fuar için de talep topladıklarını kaydetti.  

Bunların yanı sıra bu yıl ilk kez milli katılımla Yunanistan'a 10'dan fazla firmayla, ABD Houston'daki fuara da benzer bir katılımla ticari heyetlerle katılıp ikili görüşmeler gerçekleştireceklerine vurgu yapan Bayrak,  "Dümenimizi 'Yeni Dünya'ya kıracağız. Tüm bunlar sektörümüzün önünü açacak çalışmalardır" ifadesini kullandı.  

Bayrak ayrıca Fas'ın balıkçı filosunun yenilenmesi için başlattıkları girişimler çerçevesinde bu ülkeye yeni bir heyet gönderme hazırlığı içinde olduklarını, aynı şekilde Cezayir için de çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. 

Bu yıl bir başka önemli yurtdışı faaliyetlerinin de denizcilik alanında dünyanın önemli organizasyonları arasında yer alan ve Hamburg'da Eylül ayında gerçekleşecek gemi inşa, makine, deniz teknolojileri ve mega yat fuarı SMM'de milli katılımla yer alacaklarını belirten Bayrak, şunları kaydetti: 

"Burada gemi inşa, tersane endüstrisi, gemi donanım ve ekipmanları, güç kaynakları, deniz ve liman teknolojileri gibi sektörle ilgili tüm alanlarda Türkiye'nin gücünü göstereceğiz. 2014'teki 1,5 milyar, 2023'teki 10 milyar dolar ihracat hedefimize böyle ulaşacağız. Sektör askeri gemi geliştirme çalışmaları da yürütüyor. Türk cumhuriyetlerinden ve Malezya'dan bu yönde talepler oldu, yerli tasarımla bu yönde çalışmaları sürdürüyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir