İhracatta sarı alarm

Otomotiv sektörü, ihracatta 9. şampiyonluğuna koşarken, yılın ilk yarısında yakalanan yüksek oranlı büyüme, 2. yarıda yerini gerilemeye bıraktı. Bu durum önümüzdeki yıl aynı seviyeyi koruyabilmek adına yeni pazarlar bulunmasını zorunlu kıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv endüstrisi, ihracatta yılın ilk yarısında yakaladığı yüksek oranlı büyüme trendini son aylarda devam ettiremedi. Buna rağmen otomotiv endüstrisi Türkiye geneli dış satışlarda sektörel olarak dokuzuncu ihracat şampiyonluğunu ilan etmesine bir adım kaldı. Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azalışla bir milyar 845 milyon dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisi, 11 aylık dönemde de yüzde 5 artışla 20.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Otomotiv endüstrisinin kasım ayı ihracat verileri açıklandı. Buna göre otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı olan AB ülkelerinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında bir kayıp oluştu. Bunun yanı sıra Rusya Federasyonu ile birlikte Eski Doğu Bloku ülkelerinde de kayıp 58 milyon dolar seviyesine çıkınca kasım ayındaki ihracatta gerileme kaçınılmaz oldu.

OİB Başkanı Sabuncu:
Direksiyonumuzu yeni hedeflere kırıyoruz

İhracat verilerini değerlendiren OİB Başkanı Orhan Sabuncu, sektör olarak Türkiye genel ihracatında yüzde 14 pay aldıklarını ve yeni bir şampiyonluk için gün saydıklarını kaydetti. Sabuncu, “Ekim ayında olduğu gibi kasım ayında da pariteden kaybımız var. Euro-dolar paritesinden dolayı kasımda 116 milyon dolarlık kayıp oluştu. Böyle bir kayıp olmasaydı yüzde 11 olan kasım ayındaki gerilememiz yüzde 5.5 seviyesine gelecekti. Ancak yine de önümüzdeki ay yıllık ihracatımızı 22.5 milyar dolar seviyesinde açıklamayı ümit ediyoruz. Bu da hedefimizin üzerinde bir rakam olacağı için 2014’ü şimdiden başarılı bir yıl olarak görüyoruz ve direksiyonumuzu yeni hedeflere kırıyoruz” dedi.

İhracatta tüm ana ürün gruplarında kayıp yaşandı

Otomotiv endüstrisi kasım ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatta tüm ana ürün gruplarında kayıp yaşandı. Buna göre yan sanayide yüzde 13 azalışla 737 milyon, binek otomobillerde yüzde 10 gerilemeyle 595 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda da yüzde 15 kayıpla 361 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda yüzde 5 azalışla 109 milyon dolar dış satış gerçekleşirken, diğer başlığı altındaki ürünlerde de yüzde 48 artışla 43 milyon dolarlık ihracata imza atıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir