İran'la doğalgaz pazarlıkları sürecek

Türkiye ile İran arasında doğalgaz pazarlıkları sürüyor. İran, gaz pazarlıklarını sürdürmek amacıyla bu hafta Türkiye'den heyet bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN – Türkiye'nin aldığı en pahalı gazlardan biri olan İran doğalgazı için pazarlıklar sürüyor. İran, gaz fiyatlarına ilişkin görüşmeleri sürdürmek üzere bu hafta Türkiye’den heyet bekliyor. Tehran Times gazetesi, Cuma gününe kadar Tahran’da beklenen Türk heyetinin İranlı yetkilileriyle görüşmelerinde Türkiye’nin ithal ettiği gaz fiyatları konusunda “formül” bulmaya çalışılacağını belirtirken “Ankara, fiyatlar sürdürülemez olduğunu savunarak indirim istiyor” diyor. 

Türkiye için “İran petrolünün en büyük müşterilerinden biri ve doğal gazının büyük bir alıcısı” diyen gazete, Türkiye’nin ithal ettiği gazın beşte birine yakın bölümünün İran tarafından sağlandığına dikkat çekiyor. 

Tehran Times “Ankara, fiyatlar sürdürülemez olduğunu savunarak indirim istiyor. Ancak, İran Ulusal Gaz Şirketi Genel Müdürü Hamidrıza Araki, Türkiye’nin talebinin mantıklı olmadığını çünkü ne mevcut fiyatı kabul ettiğini ne de gaz ithal miktarını artıracağını söylüyor” diye yazıyor. 

Haberde “fiyat konusunda bir formül bulunması amacıyla görüşmeler sürecek” denildikten sonra BOTAŞ’ın 2012 yılında İran gazı için ödenen fiyatın çok yüksek olduğu gerekçesiyle “İsviçre’de bir uluslararası mahkemesinde İran aleyhinde bir dava açtığına dikkat çekildikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Haziran’da Türkiye’nin, anlaşmazlığın gidirilmesinden sonra ithal ettiği gaz miktarını artırmaya hazır olduğunu söylediği anımsatılıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir