İş dünyası, ticari sınırların kaldırılmasını istedi

Singapur’da 60 ülkeden 100’den fazla işadamı ile buluşan B20 Türkiye ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasındaki öncelikli gündem maddesinin ‘Bali Anlaşması’nın imzalanması ve ticari sınırların kaldırılması’ olduğunu duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milletlerarası Ticaret Odası’nın (International Chamber of Commerce- ICC) Singapur’da düzenlediği toplantıda, B20 Türkiye Dönem Başkanlığı’na özel bir oturum gerçekleştirildi. 

Oturuma, Milletlerarası Ticaret Odası Genel Konseyi için Singapur’da buluşan 60 ülkeden 100’ün üzerinde işadamı katıldı. B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açılış konuşmasını gerçekleştirdiği oturumda, dünyanın dört bir yanından gelen işadamlarına B20 Türkiye’nin gündemi ve öncelikleri anlatıldı. 

Konuşmasında ICC’nin 100’e yakın ülkede örgütlü, dünyanın en büyük iş dünyası teşkilatı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Üç hafta önce Suudi Arabistan’da Körfez ülkeleri ile bir araya gelmiştik. Bugün 60 ülkenin iş dünyası liderlerine B20 Türkiye’yi anlattık. Sırada Hindistan, Güneydoğu Asya, Çin, Brezilya, Meksika, Azerbaycan, Güney Afrika, Rusya’da düzenleyeceğimiz toplantılar var. Yıl boyunca tüm dünyayı dolaşıp iş dünyasının sesi olacağız. Küresel iş dünyasını yönlendiren ülke olmak çok önemli. Bu fırsatı iyi kullanmalıyız” dedi. 

Washington’a çıkarma 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yönlendirmesi ile çok daha etkin ve kapsamlı programlar hazırladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Nisan ayının ortasında IMF/Dünya Bankası toplantıları için ABD’ye gideceğiz. Küresel politika gündemini ve G20 bakanlarını etkileyebilmek için Washington’a 250 iş dünyası liderinden oluşan bir çıkarmaya hazırlanıyoruz” dedi. 

Hisarcıklıoğlu, B20 programları hakkında şu bilgileri verdi: “B20 Türkiye dönem başkanlığı kapsamında ilk yurtdışı ziyareti Davos Ekonomi Zirvesi kapsamında Davos’ta gerçekleştirdik. İlk Bölgesel istişare toplantısını şubatta Cidde’de Sayın Başbakan Yardımcımız Ali Babacan’ın ve Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden 200’den fazla iş adamının katılımı ile yaptık. Önümüzdeki dönemde Hindistan, Azerbaycan, Meksika, Brezilya, Güney Afrika ve Rusya’da da Bölgesel İstişare Forumları organize edeceğiz. B20 Türkiye Görev Güçleri birinci ortak toplantısı Washington’da gerçekleştirilecek. Dünya Bankası ve IMF toplantıları ile eş zamanlı olarak Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’ın katılımları ile nisan ayında Washington olacak. Ortak toplantının ikincisini haziranda Paris’te OECD haftası kapsamında yapmayı planlıyoruz. Bölgesel İstişare Forumları ve B20 Görev Güçleri ortak toplantılarının yanı sıra, İstanbul ve Ankara’da G20 ülkeleri bakanlarının katılımı ile tematik konferanslar organize edeceğiz.” 

Oturumda, küresel iş dünyası temsilcilerine özellikle B20 Türkiye’nin üzerine çalıştığı 6 Görev Gücü olan “Ticaret”, “Altyapı ve Yatırımlar”, “Büyümenin Finansmanı”, “İstihdam”, “Yolsuzlukla Mücadele” ve B20 kapsamında ilk defa ele alınan “KOBİ’ler ve Girişimcilik” üzerine bilgi verildi.

İş dünyasıyla yapılan anket sonuçları

Bali Anlaşması bir an önce imzalanmalı 

ICC Genel Konseyi B20 özel oturumunda katılımcılara, görev güçlerinin çalışma alanlarına yönelik anketler de uygulandı. Oturumda işadamlarına yöneltilen küresel ticarette en önemli gündem maddesinin ne olduğuna ilişkin soruya yüzde 65 oranında “Bali Anlaşması’nın bir an önce imzalanması ve uygulamaya geçirilmesi” cevabı verildi. Bu sonuç toplantıda, iş adamları için ticarette öncelikli konunun ticaretin önündeki engellerin kaldırılması olarak yorumlandı. 

Yabancı yatırıma teşvik isteniyor 

Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü’nün gündem maddeleri kapsamında yapılan ankette ise, işadamlarının yatırıma ağırlık verdikleri ve özellikle doğrudan yabancı yatırımların teşvik edilmesi ve korunmasını istedikleri gözlendi. Doğrudan yabancı yatırımların korunmasının bu derece önemsenmesi ise, FED’in faiz artırımının beklendiği şu dönemlerde, iş dünyasının finansman imkânlarının daralmasından dolayı doğrudan yatırımları öncelikli alan olarak belirlediklerinin bir göstergesi olarak yorumlandı. 

İslami finans ve varlığa dayalı menkul önceliği 

Katılımcıların bir diğer önemli mesajı da yatırımların finansman yöntemlerine ilişkin oldu. Klasik bankacılık ya da yatırım bankacılığı gibi yöntemlerin tıkandığını belirten iş dünyası, İslami finans başta olmak üzere, varlığa dayalı menkul kıymet finansmanın öncelikli olarak değerlendirilmesini istedi. 

KOBİ’ler küresel piyasalarda önem kazanıyor 

Büyümenin Finansmanı Görev Gücü gündemine ilişkin ankette ilginç bir sonuç da ortaya çıktı. Çoğunluğunu küresel çapta büyük ölçekli firmaların yöneticilerinin oluşturduğu oturumda büyüme finansmanının ana gündem maddesi olarak KOBİ finansmanını destekleyecek çözümler bulunması çıktı. Benzer bir sonuç KOBİ’ler ve Girişimcilik Görev Gücünün anketinde de gözlendi. İşadamları KOBİ’lerin küresel tedarik zincirine katılımlarının desteklenmesini bekliyor. 

İşgücünün esnekliğine ihtiyaç var 

İstihdam Görev Gücü’nün gündemi kapsamında yapılan anket de işadamlarının ‘işgücünün esnekliğine’ ihtiyaç duyduğunu gözler önüne serdi. Ayrıca işadamları işgücüne katılım oranını artırabilmek için istihdam olanaklarına açık erişimden yana. Öte yandan işadamları yolsuzlukla mücadele için her ülkede uygulanabilecek OECD’nin Yolsuzlukla Mücadele Konvansiyonu’na ya da BM’nin Yolsuzlukla Mücadele Konvansiyonu’na benzer kurallar bütünü oluşturulmasını istedi.