İş dünyasında Rusya endişesi

Türk iş dünyası, Rusya ile ekonomik lişkilerin çok fazla geliştiğini, son yaşanan olayların radikal bir değişikliğe neden olmasını beklemediklerini dile getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

 İSTANBUL  - Kırım’ın referandumla Rusya’ya bağlanmasının ardından, Avrupa Birliği’nin de dün, G-8 çıkışı yapması Türk iş dünyasını tedirgin etti. Türkiye’nin en önemli iki ticari ortağı arasında yaşanan gerilim, Türk iş dünyası tarafından yakından takip ediliyor. İş dünyasında, yeni bir soğuk savaş sürecine girildiği yorumu yapılıyor. 

DEİK Türk-Rus İş Koneyi Başkan Vekili Cihan Candemir, gelişmelerin, dış politikada bir türbülansa sebep olacağını belirterek, “Rusya ile ekonomik ilişkiler o kadar gelişti ki politik olarak bunların karşılıklı kullanımı dışında, radikal bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Türkiye’yi tavır almak için bir yöne itebilirler ama önemli olan bizim duruşumuzun ne olacağı” yorumunu yaptı. 

Rusya ile 32 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığı bilgisini veren Candemir, “İlişkilerimiz çok köklü. Yeni bir soğuk savaşın arenası olacağı açık. İki taraf da siyasi demeçlerini verip, tribünlere oynarken; ekonomik ilişkilerini de devam ettireceklerdir diye düşünüyorum. Avrupa ambargo koyup, gaz almayacak mı” diye konuştu. 

“Rusya stratejik ülke, kayıp büyük olur” 

Rusya’daki gelişmelerin iki ülke arasındaki ticareti olumsuz etkileyeceğini ifade eden TİM Lojistik Konsey Başkanı Bülent Aymen, “Rusya şu anda hem ihracat hem de ithalat olarak en önemli ticaret partnerimiz. Petrol ve doğalgaz ithalatımız var. İhracat olarak ilk 5 pazarımız arasında. Ayrıca Rusya, 2023 hedefl eri için de stratejik ülke konumunda. AB’nin uygulayacağı yaptırımlar ticari anlamda olumlu etkilemez ama Kırım’la ilgili bizim birtakım siyasi aksiyon da yapmamız lazım. Yapılan bu haksızlığa sessiz kalmamamız Erzurumluların Kırım’la yapacağı 4 iş bağlantısı beklemede Türk iş dünyası, Rusya ile ekonomik lişkilerin çok fazla geliştiğini, son yaşanan olayların radikal bir değişikliğe neden olmasını beklemediklerini dile getirdi. lazım. O konuda muhtemelen bir yaptırım olması bizim siyasi görüşlerimiz açısından olumlu olacaktır. Ama ticari açıdan bizi olumsuz etkiler” yorumunu yaptı. 

“Bölgedeki her istikrarsızlık bizi etkiler” 

Son dönemde Rusya’da yaşanan devalüasyonların deri sektörünü oldukça olumsuz etkilediğini kaydeden Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Ruken Mızraklı ise “Şu ortamda daha çok etkileneceğiz. Biz şimdilik tarafsız davranmalıyız. Soğukkanlı davranıp, bekle gör politikası izlemeliyiz. Rusya en büyük ticari partnerlerimizden biri, bu coğrafyadaki her istikrarsızlık bizi olumsuz etkiliyor” dedi. 

Gelişmelerin nasıl şekilleneceği konusunda bir şey söylemenin çok erken olduğunu belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekil Emre Aykar, “Bir referandum oldu ve sonucunda bazı gelişmeler yaşanıyor. AB ve ABD’nin tavrının nasıl olacağı konusunda bekleyip göreceğiz. Ondan sonra duruma göre bazı tedbirlerin alınması gerekebilir. Ancak şu anda herkes sağduyunun hakim olacağı ve sonucunda da bir çözüme gideceği düşüncesinde” açıklamasını yaptı. 

Dışlamanın ticarete yansımayacağını düşünüyorum 

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal da konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu siyasi bir konu. Gerçek anlamda ticarete de yansıyan bir dışlama olacak mı görmek lazım. Bu dışlamanın ticarete yansımayacağını düşünüyorum. Rusya, kimsenin rahatlıkla dışlayabileceği bir partner ülke değil.”

Erzurumluların Kırım’la yapacağı 4 iş bağlantısı beklemede

Ela KARASU 

ERZURUM -  Erzurum’un kısa bir süre önce Kırım ile kurduğu 4 iş bağlantısı son gelişmelerin ardından bekleme moduna girdi. Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu’nun (DASİDEF) öncülüğünde Türkiye’den Kırım’ı son ziyaret eden heyet 4 yatırım kararı ile dönmüştü. Geçtiğimiz ay gerçekleşen görüşmelerde, 5 milyon liralık yatırım ile 5 yıldızlı bir otelin tüm mobilya teşrifatını alan firmanın da iş bağlantısı askıda kaldı. Kırım-Türkiye arasında ticari temaslarda bulunmak, başta Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere Türkiye’ye yatırımcı iş adamlarını çekmek ve ihracat yapmak için Kırım’a gittiklerini ifade eden DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dolar; “Geçtiğimiz ay Kırım gezimiz oldukça verimli geçmişti. Er- Aksu inşaat mobilya, 5 milyon lira değerinde 5 yıldızlı otelin tüm mobilya teşrifatının yapılacağı iş aldı. Halen Kırım’daki danışman firmayla görüşmeler devam ediyor. Bu ay için planladığımız Kırım seyahatinde de ikisi gıda biri de inşaat sektöründe Erzurum’dan 3 firma anlaşmasını sonuçlandıracaktı. Ukrayna’daki olaylar yüzünden şu anda projeler beklemede” dedi. Kırım’da Türk işadamlarına büyük ilgi olduğunu anlatan Osman Dolar, “Büyük ilgiyle karşılandık. Programa katılanlar arasında olan Kırım Başbakan Yardımcısı, Türkiye’den iş görüşmeleri için gelen heyete teşekkürlerini ileterek duydukları memnuniyeti ifade etti. Ayrıca programa katılan Kırım Ekonomi Bakanı da yatırımcılardan 2018’e kadar vergi alınmayacağının müjdesini verdi. Kırım’la ticaretin cazibesi de artmış oldu” şeklinde konuştu. Er- Aksu İnşaat Mobilya sahibi Abubekir Aksu, “Geçen ay ziyaret esnasında Kırım Başbakan Yardımcısı bize brifing verdi. Ülke şartlarını anlattılar. Şu an ki mevcut durumu bilemezdik. Anlaşma yaptığımız firmayı Erzurum’a davet ettik. Yaşanan olaylar yüzünden gelen misafirleri 2 gün İstanbul’da ağırlamak zorunda kaldık. Çünkü uçak seferleri iptal edilmişti. 1 Mart itibariyle de bizim gitmemiz gerekiyordu. Onu da gerçekleştiremedik. Şu an beklemedeyiz. Duruma göre iptal aşaması da olabilir’’ diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir