İzmir’in ihracat rotasına 'Akademik’ dokunuş

“2023 yılında, 500 milyar dolar ihracat hedefi"nin mimarı olan Türkiye İhracatçılar Meclisi, ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları için başlattığı ‘TİMAKADEMİ2023’ çalışmalarının şehirler turuna İzmir ile devam etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN-ARZU ALP

İZMİR - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), “2023 yılında, 500 milyar dolar ihracat” hedefine ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda, firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları amacıyla hayata geçirilen “TİMAKADEMİ2023” Projesi, İstanbul’un ardından 10 Anadolu kentinde ihracatçılara yol göstermeye devam ediyor. Son durak İzmir oldu. TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, “Bizi 2023 hedefine ulaştıracak makro yol haritamız var. Mikro ölçekte de firmalarımızı 2023’e hazırlıyoruz. Bizi hedeflerimize sadece onlar ulaştırabilir. Tüm şirketlerimizin, 2023 stratejisi ile uyumlu uzun vadeli iş planları oluşturmaları gerektiğini hep vurguluyoruz” dedi. 

İzmir’den büyük atılım bekliyoruz 

İzmir'de gerçekleşen İnovasyon Haftası'nda 2 günde ziyaretçi sayısının 8 bini aştığını, 400’ün üzerinde girişimcinin buluştuğunu vurgulayan Çıkrıkçıoğlu, İzmirli firmalardan büyük bir atılım beklediklerini ifade etti. EİB Koordinatör Başkanı M. Sabri Ünlütürk de 500 milyar dolar hedefine Ege Bölgesi olarak 100, İzmir olarak 50 milyar dolar katkı yapma hedefi olduğunu söyledi. 

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü yaptığı “2023 İhracat Stratejisinde İzmir Değerlendirilmesi” oturumunda konuşan Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Dr. Halil Bader Arslan, “İhracatta 7-8 aydır gerileme var. Türkiye için ihracat büyümenin motoru ve bundan sonraki büyümemizin itici gücü olması için ihracatımızı önemli oranda artırmamız gerekiyor. İhracatın 2002-2014 ortalama artış hızı yüzde 13.1, 500 milyar dolar hedefine ulaşmak için 2014-2023 ortalama artış yüzde 13.7 olması gerekli. Dolayısıyla bir rüyadan bahsetmiyoruz. İzmir’de 2004’te 3 bin 600 olan ihracatçı sayısı 2014’te 4 bin 528’e ulaştı. Bu çok iyi bir artış değil. 2004-2014 döneminde yıllık ortalama olarak İzmir ihracatının yüzde 84’ü aynı firma aynı mal ve aynı ülke. Pazar çeşitlendirmede yüzde 11 olan oranının yüzde 20’ye yaklaşması İzmir’i uçuracak olan şeylerden biri” diye konuştu. 

İhracat politikasının eksiği var 

“Türkiye’nin uzun vadeli ihracat politikasının oldukça eksik tarafları var” diyen HSBC Türkiye Küresel Piyasalar Satış Direktörü Fatih Keresteci de, “Bunlar doğru tespit edilmeden uzun vadede Türkiye’nin doğru yere gitmesini ihtimal dahilinde görmüyorum. 500 milyar dolar ihracat, hedef değil vizyondur. Gerçekçi olduğuna inanmıyorum ama bu ulaşılmayacak anlamına gelmiyor, ancak ulaşılması için yapılması gereken ödevler var” diye konuştu. KOBİ'lerin hem İzmir hem Türkiye ihracatında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan DHL Express Türkiye Satış Direktörü Boğaç Özsan, “KOBİ’lerin dış ticarette sürekli bir artış eğilimi var. Yeni pazarlara açılırken gümrük mevzuatlarını iyi bilmek gerekli. 7 bin 500 euroya kadar değeri olan ve 150 kilograma kadar gönderileri çok basit bir şekilde mikro ihracat yöntemiyle ihracat yapma imkanı var. Mikro ihracat yeni pazarlara girilirken daha o pazarları test ederken küçük miktarlarda rahatlıkla ihracat yapabilmelerini sağlıyor. KOBİ Ekpress, mikro ihracat ile KOBİ’lere özel hizmetlerimizle Türkiye’nin ihracat hedefl erine ulaşmasına katkı sağlıyoruz” dedi. 

7 ayrı evrak isteniyor 

İhracatçıların uluslararası anlaşmaları iyi takip etmesi gerektiğini belirten Güler Dinamik Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güler de, “Rekabetçi olabilmek için eşyayı hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırmamız gerekli. Kırmızı Hat denilen bir uygulama var. Bizleri yoran ve maliyetleri artıran bir yapı. Tek pencere dediğimiz yapı da çok iyi şekilde çalışmıyor. İhracatı rahatlatırken ithalatı durduran bir politikamız da var. İhracatçının da sekteye uğradığını görüyoruz. DİR’de 2014 sonuna doğru ciddi olarak sekteye uğradı. Dünya Bankası iş görme endeksinde Türkiye’de ihracatın 14 günde bitirildiği, 7 ayrı evrak istendiği, maliyetlerin diğer ülkelere göre en az 2.5-3 kat olduğu görülüyor. 2003-2013 yılları arasında 140 ülke ile serbest ticaret anlaşması, bölgesel ticaret anlaşması yapılmış, bazen Gümrük Birliği’nden çıkalım gibi söylemler oluyor, olacak bir yapı değil, geriye dönme şansınız yok” dedi. 

Desteklerle ilgili sorunlar azalacak 

Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Yasemin Görüm de bakanlık destekleri hakkında bilgi verdi. Görüm, “Sizin faaliyetlerinize destek sağlayacak, uluslararası vizyonunuzu geliştiren bir çok desteğimiz var. Fuar teşviklerinde yaşanan sıkıntıları düzeltecek düzenlemeleri 15 gün içerisinde yapacağız. Hedef ülkeler söz konusu olduğunda desteklerimiz artıyor. Turquality ve marka desteğimiz çok önemli. 157 firmamız bu kapsamda destekleniyor. Süreçler uzun sürebiliyor. Çözmek için uğraşıyoruz. Elimizde 1 metre kumaş var. Bu hepimizin parası, bunu dağıtıyoruz. Daha çok ihracat yapalım, daha çok ülkeye gidelim diye. Evet sorunlar var. Ama 1 metrelik kumaştan 150 kiloluk kadını örtecek elbise yapmaya çalışıyoruz. Dikişler attığında çözümü birlikte bulacağız” dedi. 

Şimdiye kadar İstanbul dışında 10 Anadolu kentine giden TİMAKADEMİ 2023" bugün Ankara'da gerçekleştirilecek.

”İK inovasyonu havacılıkta devrim yarattı”

Toplantının son bölümünde Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, bir başarı hikayesi olarak Pegasus’un markalaşma sürecini anlattı. Sabancı, marka hikayesinde havayolu ile yolculuğun herkesi hakkı olduğuna inandığını belirterek, “Bir markayı yaratırken vaadler önemli.Bizim için 4 unsur çok önemli; düşük fiyat, zamanında kalkma, yeni uçaklar, seyahati kişiselleştirmek. En büyük kaldıraç nerede? Bilançoda değil. İnsan kaynaklarında. İnsan kaynakları inovasyonu havacılıkta devrim yarattı. Başarı için paylaşmak lazım. Onların omuzlarından dünyaya bakıyorum. Herkes hemen hemen eşit. Maneviyatı paylaşmak lazım. Bilgiyi paylaşmadığınız kişiden sorumluluk bekleyemezsiniz. Bilgiyi alan kişi ise sorumluluk almaktan kaçamaz. Maddi başarıyı da paylaşıyoruz. Dünyanın en iyi girişimcisiyim. Hep beraber iz bırakmak önemli” dedi.

Hedefimiz, dijitalleşme endeksini %75’e çıkarmak

Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç de, inovasyonun teknolojiyi iyi kullanmaktan geçtiğini söyledi. Kendi sektörlerine göre dijitalleşmenin firmalara hem teknoloji hem karlılığı getirdiğini vurgulayan Özgüç, “Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu’nu www.yarinahazirim.com adresi üzerinden hizmete açtık. Dijitalleşme Endeksi’ni şimdiye kadar 17 bin işletme hesapladı ve 770 bin şirket ise sitemizi inceledi. Lansmanımızdan bu yana yaptığımız çalışmalarla Türkiye’de işletmelerin dijitalleşme endeksini yüzde 48’den yüzde 52’ye çıkardık. Hedefimiz, Türkiye’nin dijitalleşme endeksini yüzde 75’e çıkarmak. İzmir’deki şirketlerin dijitalleşme endeksi ise yüzde 52 olarak çıktı” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir