Kanatlı sektörü geçen yılın ihracat rakamlarını korumayı hedefliyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), mayıs ayında durdurduğu Türkiye’den tavuk ithalatına yeniden başlamasıyla ihracatçılar rahat bir nefes aldı. Sektör temsilcileri tüm olumsızluklara rağmen geçen yılın ihracat rakamlarını yakalayabilmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAĞRIK / MERSİN 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), mayıs ayında durdurduğu Türkiye’den tavuk ithalatına yeniden başlamasıyla ihracatçılar rahat bir nefes aldı. Sektör temsilcileri tüm olumsızluklara rağmen geçen yılın ihracat rakamlarını yakalayabilmeyi hedefliyor. Akdeniz Hayvansal Mamuller ve Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Irak’ın kapıları açmasıyla beyaz et ve yumurta ihracatının başladığını, ilk sevkiyatların yapıldığını söyledi. Irak’ın kanatlı sektörünün en büyük pazarı olduğunun altını çizen Yamanyılmaz, durdurma kararıyla Türkiye genelinde ihracattaki kaybın 200 milyon doların üzerine çıktığını vurguladı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin ise kaybının 70 milyon dolar civarında olduğunu dile getiren Yamanyılmaz, “Bundan sonraki hedefimiz ise bu kaybı telafi ederek geçen yılın ihracat rakamını yakalayabilmek” dedi. Yamanyılmaz, bu yılın başında ihracatı yüzde 20 artırma hedefl erinin olduğunu ancak Irak’taki kaybın bu artışa engel olacağını kaydetti. Geçen yıl 1.2 milyar dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Yamanyılmaz, yıl sonunda 800 milyon dolar beyaz et, 400 milyon dolar civarında da yumurta ihracatı yapmayı hedefl ediklerini belirtti. 

Sahra altı ülkelerine ihracat arttı 

Irak’ta yaşanan durumun ihracatçılar için büyük bir ders olduğunu ifade eden Ali Can Yamanyılmaz, “Tek pazara bağlı kalamayız. Farklı pazarlarda etkin olmaya çalışıyoruz. Pazar çeşitlendirmesi yapıyoruz. Sahra altı ülkelerine ihracatımız arttı. Gana, Gavon, Fildişi Sahili’ne ihracata başladık” dedi. Yamanyılmaz, ihracattaki genel düşüşün euro/dolar paritesi ve dış pazarlarındaki ekonomik daralmadan kaynaklandığını dile getirirken, Rusya, Irak ve Ortadoğu ülkelerinde tüketimin düşmesinin Türkiye ihracatına olumsuz yansıdığını kaydetti. Ağustostan itibaren ihracattaki düşüşün artışa dönmesini beklediklerine işaret eden Yamanyılmaz, Avrupa’ya satışın artmasının da ihracatçılar için umut vaat eden bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir