Kiraz ile Çin kapısı aralanacak

Yaş meyve sebze ihracatçısı, Çin pazarına kiraz ile girmeye hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gülay Soydan Pehlevan

Yaş meyve sebze ihracatçısı, Çin pazarına kiraz ile girmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Türkiye ile Çin arasındaki karşılıklı protokoller tamamlandı. Diğer ürünlerin de gerekli tedbirlerle birlikte kademeli olarak ihracatı hedefleniyor. 

Yeni pazarların ihracat için çok önemli olduğuna dikkati çeken Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Arif Güney, bu doğrultuda devlet işbirliğiyle üzerinde çalıştıkları önemli hedef pazarlar olduğunu söyledi. Bunların başında Çin’in geldiğine dikkati çeken Güney, “Çin ile karşılıklı protokollerimizi bu yıl tamamladık. Önerilerimizi kabul etti. Karantinaya yönelik beklentileri vardı. 2016 yılı itibariyle büyük ihtimalle Çin’e kiraz ihracatına başlayacağız. Çin pazarı açıldığında bizim için en önemli pazarlardan biri olacak. Kiraz ile başlayacak, akabinde diğer ürünlerle de devam edilecek bir pazar. Hem gemi hem uçak kargo sevkiyatıyla çok önemli bir pazar kazanmış olacağız. Çin Tarım Bakanlığı Karantina Dairesi’nin, Türkiye Tarım Bakanlığı’ndan talep ettiği belli karantina tedbirlerini aldığınızda ihracat izniniz verilmiş oluyor. Yaş meyve sebzeciler olarak bu doğrultuda zor aşamaları geçtik” dedi. Akdeniz ülkesi olduğu için Türkiye’ye karantina tedbirleri uygulandığını dile getiren Güney, Çinlilerin bazı zararlıların kendi ülkelerine girmesini istemediğini aktardı. 

“Çin bugün dünyanın en kalabalık ülkesi olmasının yanı sıra alım gücü en yüksek ülkelerden biri. Son yıllarda Çin’deki alım gücünde meydana gelen yükselme kaliteye de yansıdı” ifadesini kullanan Güney, “Kalabalık bir tüketiciden bahsediyoruz. Amerika’nın bugün birçok üründe, özellikle de en değerli ürünlerinden biri olan kirazda ana pazarı Çin haline geldi. Aynı şekilde daha önce pazarı Amerika ve AB ülkeleri olan Şili’nin de bugün ana pazarı Çin’dir. Bunun nedeni Çin’in en yüksek satış değerini ödemesidir. Türkiye de kiraz üreticisi ve dünyada söz sahibi bir ülke. Ne var ki üretim rakamlarımıza rağmen ihracat oranımız dünya sıralamasında aşağılarda” dedi. Üretimin fazlalığı olarak devam ettiğinin altını çizen Güney şunları kaydetti: “Meyve sebzeciler açışından Avrupa Birliği ülkelerine yönelik ihracat artış göstermez. Yıllar bazında satılacak ürün miktarı bellidir. Bugün en önemli pazarımız konumundaki Rusya’da ise artış olabilir. Türkiye’nin üretimde arz fazlalığı devam ettiği için yeni pazarlara ihtiyacı var. Sektör olarak Çin’e bu sebeple odaklandık. Ardından Japonya ve Kore’yi hedefliyoruz. Bu doğrultuda çalışmalar yürütüyoruz.”