KOBİ kredilerinde bir yılda yüzde 12.1 artış yaşandı

KOBİ'lere kullandırılan toplam kredi tutarı, mart sonu itibarıyla yıllık bazda yüzde 12,1 artışla 448,1 milyar liraya ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bankaların KOBİ'lere kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı, mart sonundan itibaren yıllık bazda yüzde 12,1 artarak 448,1 milyar lira olarak gerçekleşti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Mart 2017 itibarıyla KOBİ kredileri bazında en fazla artış mikro ölçekli işletmelere verilen kredilerde yaşandı. Mikro ölçekli işletmelere kullandırılan kredi tutarı, mart sonu itibarıyla bir yılda yüzde 15,2 artarak yaklaşık 120 milyar liraya ulaştı.

Söz konusu dönemde toplam krediler içinde en fazla payı ise yüzde 40,2 ile orta büyüklükteki işletmelere kullandırılan krediler aldı. Orta büyüklükteki işletmelere kullandırılan kredi tutarı mart sonu itibarıyla yıllık bazda yüzde 12,4 artarak 180,2 milyar liraya çıktı.

Küçük işletmelere kullandırılan krediler de söz konusu dönemde yüzde 9,3 artarak 148 milyar liraya ulaştı. Bankaların KOBİ'lere kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı mart sonu itibarıyla yıllık bazda yüzde 12,1 artarak 448 milyar 107 milyon liraya yükseldi. KOBİ'lere kullandırılan krediler geçen yılın sonuna göre de yüzde 6,6 artış kaydetti.

KOBİ müşteri sayısı 3 milyonu aştı

BDDK verilerine göre, KOBİ kredisi kullanan müşteri sayısı 2017'nin mart sonu itibarıyla yıllık bazda yüzde 10,6 artarak 3 milyon 31 bin 691'e çıktı. Müşteriler içinde en büyük payı ise yüzde 77,6 ve 2 milyon 352 bin 86 adetle mikro işletmeler aldı.

Mart sonunda yıllık bazda küçük işletme niteliğindeki müşteri sayısı yüzde 8,4 artışla 519 bin 877'ye, orta büyüklükteki işletme niteliğindeki müşteri sayısı da yüzde 4,6 artışla 159 bin 728'e ulaştı.

"KGF ile KOBİ kredilerinde kısa sürede önemli artış yaşandı"

Analistler, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) sağladığı Hazine kaynaklı kefaletin kapsamının genişletilmesiyle KOBİ kredilerinde kısa sürede önemli artış yaşandığını, gelecek aylarda kredi hacminin daha da artacağını, hem istihdam hem de ekonomik büyüme açısından bu kredilerin etkilerinin daha net görüleceğini kaydetti. Ayrıca KGF'nin ilk çeyrekte bankaların karlılık ve kredi büyümesine pozitif katkı sağlayacağını söylediler.

Bu konularda ilginizi çekebilir