Kolombiya, bölgesinde tekstille zirveye oynuyor

Düzenlediği moda haftaları ve fuarlarla Latin Amerika’da adından söz ettiren Kolombiya’da tekstil sektöründe önemli yatırım potansiyelleri var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Taylan BÜYÜKŞAHİN
 
İSTANBUL - Türkiye, Latin Amerika’daki gelişen ekonomilerde daha etkili olmaya çalışıyor. Kolombiya da ekonomisi gelişen bu ülkelerden birisi ve Türkiye Kolombiya pazarına yavaş yavaş girmeye başladı. DEİK, Kolombiya’nın potansiyelinin Türk iş insanları tarafından daha iyi değerlendirilebilmesi için 2012 Aralık ayında Türk-Kolombiya İş Konseyi’ni kurdu.
 
İsmi terörle daha çok gündeme gelse de Kolombiya, gelişmiş demokrasisi ve istikrarıyla bölgesinin önde gelen ülkeleri içerisinde. Geçtiğimiz yıl yüzde 4.3 büyüyen Kolombiya, son yıllarda sürekli artı oranda bir büyüme performansı gösteriyor. Kolombiya pazarında Türk firmalarına yeni iş fırsatları yaratmak, Kolombiyalı firmaların da Türkiye’ye yatırım yapmaları için çalışacaklarını söyleyen DEİK Türk-Kolombiya İş Konseyi Başkanı Gökhan Kantarcıgil, “Türk şirketlerinin Kolombiya pazarındaki konumlarını güçlendirmeleri için strateji belirleme konusunda da birlik içerisinde çalışacağız” dedi. Kolombiya’nın 2002’den beri çok ciddi anlamda bir gelişim içerisinde olduğunu vurgulayan Kantarcıgil, “Demokrasisi, hiç darbe olmamış olması, kuralların ve kanunların nispeten diğer Latin Amerika ülkelerine göre çok daha işliyor olması Kolombiya ekonomisini etkili bir hale getirdi. Terörizme karşı kazanılmış çok ciddi bir zemin var. Tüm bunlar ülkeyi iyi bir yere getirdi. Potansiyel olarak madencilikte ve tarım, hayvancılık çok ciddi potansiyeller taşıyor. Bu da gelişmiş dünya ekonomilerinin dikkatini çekiyor. Şöyle diyebiliriz, Brezilya’nın 15-20 yıl önceki haline benziyor” diye konuştu.
 
Kolombiya’daki iş fırsatları arasında tekstile özellikle dikkat çeken Kantarcıgil, ülkenin tekstil sektöründe çok önemli bir konumda olduğunun altını çizdi. Kantarcıgil, sözlerine şöyle devam etti: “Kolombiya moda ve tekstil alanında öne çıkmaya başladı. Özellikle Medellin şehrinin düzenlediği moda haftaları ve fuarları, Latin Amerika’da bir algı oluşturdu. Dolayısıyla bir moda merkezi olarak yatırımları çekmeye çalışıyorlar. Bu da Türk makinecileri için bir fırsat. Avrupa’dan pahalı markaları almak yerine, Türkiye’den aynı işi yapacak makineleri Kolombiya’da satmak mümkün. Bununla beraber Türk tekstil firmaları orada yatırım yaparak üretim de yapabilirler.”
 
Kolombiya dünyaya açılıyor
 
[PAGE]
 
Kolombiya dünyaya açılıyor
 
Kolombiya’nın birinci ihraç malzemesinin petrol olduğunu anlatan Kantarcıgil, petrolden sonra ihracatta kahve ve kömürün geldiğini ifade etti. Kolombiya hükümetinin şu anda ülkenin daha fazla dünya piyasalarında yer alması için yatırımcıları davet ettiğini dile getiren Kantarcıgil, Kolombiya’nın daha liberal bir ekonomisinin olmasının istendiğini belirtti. Ülkede bürokrasiyi azaltıcı, yatırım ajansları gibi kuruluşların olduğunu aktaran Kantarcıgil, Kolombiya’da A’dan Z’ye yatırımcıya her türlü desteğin sağlandığını kaydetti. Kolombiya’nın yetişmiş insan, demokrasi ve gelişmişlik alanlarında birçok ülkenin önünde olduğunu kaydeden Kantarcıgil, “Latin Amerika ülkeleri içerisinde bugün Türk işadamlarının gidip iş yapabileceği, hem nüfus olarak, hem potansiyel olarak, hem iş yapma kolaylığı olarak yıldız ülkelerinden bir tanesidir. 45 milyon nüfusu olan, kendi iç tüketimi de her geçen gün artan, zenginleşen bir ülke. Türk işadamlarının Latin Amerika’daki yıldız ülkelerinden bir tanesi olan Kolombiya’yı mutlaka tanımasını isterim. DEİK olarak da biz elimizden gelen yardımı sunmaya hazırız” dedi.
 
Müteahhitlikte ve madende iş yapma olanakları var
 
Kolombiya’nın ciddi anlamda altyapı yatırımlarının söz konusu olduğunu belirten Kantarcıgil, “Hükümetin açıkladığı programda da var bu. Türk inşaat şirketleri için ciddi potansiyeller ihtiva ediyor. Ayrıca Türkiye makine sanayi için de ciddi potansiyeller var. Türkmaden şirketleri için Kolombiya önemli potansiyele taşıyor. Altın, gümüş, bakır, nikel, kömür, kok kömürü gibi zenginlikleri var. Tarım şirketleri için geniş alanları, bereketleri toprakları var. ABD ile Kolombiya arasında yeni bir serbest ticaret anlaşması imzalandı. Bu anlaşma Kolombiya’yı çok avantajlı bir hale getirdi. Zaten ABD gibi bir market varken, diğer marketler nispeten küçük kalıyorlar. Ama diğer çevre ülkeleriyle de anlaşmaları var” şeklinde konuştu.