Konya, ihracatta 'dünyaya yeni şeyler söyleyecek'

Konya'yı Ar-Ge ve inovasyona dayalı ileri teknolojide destekleyecek projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Bölgesel İnovasyon Merkezi'ni devreye almak için ikinci aşamaya geçtiklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
 
KONYA - Cumhuriyet'in 100'üncü yılı 2023 ihracat hedefini 15 milyar dolar olarak belirleyen ve 2012 yılında 1 milyar 295 milyon dolar ihracat yapan Konya, bu yıl 1.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor. Şimdi ihracat hedefi için 'dünyaya yeni şeyler söyleyecek' Konya'nın gündeminde Bölgesel İnovasyon Merkezi var. Konya'nın ihracatının son 5 yılda yüzde 46 arttığını belirten Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, "Konya'yı 'dünyaya yeni şeyler söyleyecek' enstrümanlarla donatmak için çalıştıklarını belirtti. Büyükhelvacıgil, bunun için Türkiye'nin ilk Bölgesel İnovasyon Merkezi protokolünün imzalandığını, çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Büyükhelvacıgil, Konya'nın ihracatının yüzde 67'sinin sanayi mamullerinden oluştuğunu, dolayısıyla sanayide belirli bir ölçeğin yakalandığını söyledi. Hedeflerinin 2023 yılında 15 milyar dolar ihracat yaparak, Türkiye'nin ihracatından yüzde 3 pay almak olduğunu vurgulayan Büyükhelvacıgil, "Bunu başarabilmek için yeni enstrümanlara ihtiyacımız var. İşte biz Bölgesel İnovasyon Merkezi ile Konya'yı Ar-Ge ve İnovasyona dayalı yüksek teknolojide teşvik edecek yeni bir yola çıktık" diye konuştu. Bölgesel İnovasyon Merkezi Projesi'nin 'Güdümlü Proje Desteği' kapsamında Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından fonlandığını anlatan Büyükhelvacıgil, "Proje sahibinin KSO olduğu projenin ortakları arasında; Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi İleri Araştırma Merkezi, İl Özel İdaresi, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya ABİGEM ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi bulunmaktadır. Projenin İştirakçileri arasında ise; ODTÜ GÜNAM, Konya Teknokent, Mevlana Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi bulunmaktadır" dedi.
 
Büyükhelvacıgil, Konya Bölgesel İnovasyon Merkezinde kurulması planlanan yapıların; BİM Koordinatörlüğü, Küme Koordinasyon Merkezi, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Merkezi, Kuluçka Merkezi (İnkübatör), Tasarım ve İş Geliştirme&Proje Merkezi, Mesleki Yeterlilik Merkezi ,Uygulama Laboratuvarları ve Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezi olduğunu belirtti.
 
Made in Konya'yı ön plana çıkartacağız
 
Konya'yı 2023'e hazırlayan odalarının bazı projeleri hakkında da bilgi veren Başkan Büyükhelvacıgil, "Made in Konya Proje'miz var. Bu proje ile uluslararası pazarlarda Konya farkındalığı oluşturmak amacıyla yola çıktı. Odamızın başlattığı bu proje bir AB Projesi. Projenin ortakları arasında Karaman TSO ile Almanya Güney Saksonya Chemnitz Ticaret ve Sanayi Odası yer alıyor. Proje kapsamında yapılacak çalışmalar arasında, ihracatla ilgili gelişmeleri paylaşmak amacıyla bir ihracat platformunun oluşturulması var. Böylece hem Konya ve Karaman'daki ihracatçı firmalar, kendi aralarında iletişimlerini artırabilecek, hem de dünyadaki gelişmeleri yakından takip etme imkanı bulacaklar" açıklamalarını yaptı.
 
Ür-Ge'yi ilk başlatan oda olduk
 
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ayrıca Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (Ür-Ge) adında da bir projeleri olduğunu kaydederek, "Odamız, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi çalışmaları kapsamında Türkiye'de Ür-Ge'yi başlatan ilk oda" dedi.
 
Büyükhelvacıgil, proje kapsamında yurtdışı sektör fuarlarına gidildiğini ve ayrıca uluslararası pazarlama ve elektronik ticaret, dış ticarette fiyatlandırma ve maliyet, dış ticarette anlaşmazlıkların çözümü ve uluslararası tahkim, dış ticarette sözleşmeler ve teslim şekilleri, dış ticaretin finansmanı ve muhasebesi gibi pek çok konuda eğitimler verildiğinin altını çizdi.
 
Kuala Lumpur'da finale kaldık
 
'Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi' ile ilgili de bilgiler veren Büyükhelvacıgil, "Odamız bu alanda  Türkiye'nin ilk iş kümesini yürütüyor. Öyle ki, artık 2 yılda bir küresel otomotiv markalarının CEO'larının, üst düzey yöneticilerinin katıldığı uluslararası konferanslar düzenler hale geldik" dedi. Büyükhelvacıgil, "Malezya'nın Kuala Lumpur kentinde, 6'ncı Dünya Odalar Kongresi nedeniyle düzenlenen Dünya Odalar Yarışması'nda, KSO Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi Projesi finale kaldı" diye konuştu.