Kotil: Rekabeti seviyoruz

THY Genel Müdürü Kotil Bocconi Üniversitesi'nde konferans verdi. Kotil, konuşmasında, "Bizim için rekabet olumsuz bir şey değil aksine bizim de faydalanacağımız bir şey. Rekabeti seviyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  
 
 

MİLANO - Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Milano Bocconi Üniversitesi'nde verdiği konferansta, serbest piyasa ve rekabetten yana olduklarını söyledi.

Bazı temaslarda bulunmak üzere İtalya'ya gelen genel müdür Kotil, bugün Milano Bocconi Ünivesitesi'nde, ''Hava Yolu Endüstrisinde Beklenti ve Perspektifler: Türk Hava Yolları örneği'' konulu konferans verdi.

Bocconi Üniversitesi öğretim üyelerinden Magda Antonili, üniversitelerinin Türkiye ile çok sayıda işbirliğinin olduğunu, pek çok Türk öğrencinin üniversitelerinde eğitim öğrenim gördüğünü belirterek, "Doktor Kotil, bize bu fantastik havayolunun idaresini, deneyimlerini, büyümesini anlatacak" diyerek, söz verdi.

Temel Kotil, THY'nin son 10 yılda yaptığı atılımlarla, uçuş noktalarını arttırarak en fazla ülkeye uçan havayolu unvanını aldığını, filosunu büyüttüğünü, kurumlarında istihdam edilen işçilerin ve yolcuların sayısında yaşanan artışı, yaptığı sunumla anlattı.

'Hub' olarak kullandıkları İstanbul'un coğrafi konumu itibarıyla kendilerine büyük avantaj sağladığını anlatan Kotil, THY'nin Asya'ya en fazla uçuş yapan Avrupalı havayolu olduğunu, Afrika'da kimsenin gitmediği yerlere gittiklerini dile getirdi. ''Ben Afrika'yı çok severim. Buralara herkes gitmeli. Afrika geleceğin kıtası olacak" diyen Kotil, kıtanın gelişmeye açık, insanların sevecen olduğunu söyledi.

Yaklaşık 2 saat süren konferansın son bölümünde öğrencilerin sorularını cevaplandıran Temel Kotil, iç pazarda Pegasus'un büyümesine yönelik bir soruya, "Bizim için rekabet olumsuz bir şey değil aksine bizim de faydalanacağımız bir şey. Rekabeti tercih ederiz, rekabeti seviyoruz. Bu THY'nin de çıkarı" yanıtını verdi.

Bir öğrencinin, Avrupa'da İngiliz British Airways ve İspanyol Iberia'nın, Hollandalı KLM ile Air France'ın şirket evliliği yaptığını, THY'nin böyle bir şey düşünüp düşünmediği sorulan THY Genel Müdürü, "THY'nin diğer pazarlara açılımı için başka şeye ihtiyacı yok. Biz yeteri kadar büyüğüz. Bu şekilde rekabet etmek istiyoruz. Başka şirketlerle evlilik düşünmüyoruz" dedi.

Bir öğrencinin de THY'de alkollü içki vermediği yönünde makale okuduğunu hatırlatması üzerine Kotil, "Welcome drinkler arasında sadece taze meyve suyu ikram ediyoruz. İsteyen olursa içki de ikram ediliyor. Ayrıca kabin içerisinde alkollü içecek servisi var" ifadelerini kullandı. Aynı öğrencinin geçen bahar aylarında yaşanan işten çıkarmalara ilişkin sorusunu da Temel Kotil, şöyle yanıtladı:

"İmaja önem veriyoruz. Şirket büyüyor, bu süreçte bazı hatalar olur. Biz mükemmel değiliz. Hep daha iyiye gidebilmek amaç. Mükemmel olduğumuzu iddia etmiyorum ama etkinliği her zaman daha iyiye götürmeye çalışıyoruz. İşten çıkarılan bu kişiler, illegal hareket ettikleri için işten çıkarıldılar. Bu arada, yılda bin kadar kişiyi de istihdam ediyoruz."

Lufthansa ile ortaklık konusundaki bir soruya da Kotil, iki şirketin de borsada işlem gören şirketler olduğunu şu aşamada yorum yapmasının doğru olmayacağını söylemekle yetindi.