Kötü niyetli ithalatçılara kötü haber

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu arasında imzalanan protokol sayesinde cep telefonu sektöründe kayıtdışılık büyük oranda sona erecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında yapılan işbirliği sayesinde cep telefonu sektöründe kayıtdışılık büyük oranda sona erecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile BTK arasında veri paylaşımı protokolü imzalandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile BTK Başkanı Tayfun Acarer arasında imzalanan protokol, ülkeye giren kayıtdışı cep telefonlarıyla mücadele konusunda yeni bir dönem başlatıyor. Buna göre artık ithalatçı firmaların beyannamelerinde yer alan bilgiler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından anlık olarak BTK'nın erişimine açılacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, son dönemde bakanlık olarak tüm işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirmeye başladıklarını, bu sayede zamandan ve kağıttan tasarruf edildiğini, maliyetlerin düşürüldüğünü, iş ve işlemlerin kolaylaştırıldığını, ihracatçının rekabet gücünün artırıldığını söyledi.
Bakanlık olarak uyguladıkları "tek pencere sistemi" ile de ticaret erbabının kapı kapı belge toplamak için zaman kaybetmeyeceğini anlatan Altunyaldız, "Artık verilerin elektronik olarak toplanması ve sistemin konuşması lazım" dedi.
Altunyaldız, mevcut durumda elektronik kimlik bilgisine sahip, sim kartı olan Mobil Cihaz Kayıt Sistemine kaydı zorunlu cihazlara ilişkin bilgilerin ithalatçı tarafından BTK'ya beyan edildiğini anımsatarak, ithalat beyannamelerinde bu cihazların marka, model, adet ve kıymeti gibi bilgilerin yer aldığını anlattı.
 
Kötü niyetli ithalatçılar
 
Ciddi bir hacme sahip olan sektörde bazı kötü niyetli ithalatçıların BTK'ya verdikleri beyannamelerde cihazların adetleri ve markalarını farklı göstererek haksız kazanç sağlayabildiklerini ve devleti vergi kaybına uğrattıklarını ifade eden Altunyaldız, şöyle konuştu:
"Mevcut durumda ithalatçı firma örneğin kulaklık, cep telefonu ve tablet ithal ediyor. Gümrükten geçtikten sonra BTK'ya gidip 'şu kadar kulaklık, şu kadar cep telefonu, şu kadar tablet ithal ettim' diyor. BTK da ithalatçı firmanın beyanına göre bu cihazların kaydını yapıyor ve buna göre piyasaya sürme hakkı veriyor. Ama bazı kötü niyetli ithalatçılar cihazların IMEI numaralarını, markalarını ve adetlerini farklı beyan etmek suretiyle düşük vergi ödeyerek devleti zarara uğratabiliyor. Şimdi imzaladığımız protokolle biz ithalatçıdan aldığımız gümrük beyannamesindeki verileri doğrudan veri paylaşım metoduyla BTK'nın canlı olarak görebileceği elektronik alana açıyoruz. BTK da ithalatçının verdiği beyanı bizim verilerimizle doğrulayacak ve gümrükten gelen bilgilere göre işlem yapacak. Böylelikle kayıp kaçağı ve yanlış beyanları tamamen önlemiş olacağız."
 
BTK Başkanı Tayfun Acarer
 
BTK Başkanı Tayfun Acarer de bilişim sektörünün büyüklüğünün son 10 yılda yaklaşık 4 kat artarak 11,5 milyar dolardan 44 milyar dolara ulaştığını belirterek, bunun çok önemli bir rakam olduğunu kaydetti. Her yıl ortalama 16 milyondan fazla cep telefonunun ithal edildiğine dikkati çeken Acarer, bu telefonların kayıt işlemlerinin de son derece önemli olduğunu ifade etti.
Son yıllarda ithal edilen telefonların yüzde 40'ının akıllı telefon olduğuna işaret eden Acarer, şunları söyledi:
"Dolayısıyla bunların bedelleri yükseldi. Yani 3-4 yıl önce ortalama biz 100 dolar diye telefonu hesaplarken şu anda akıllı telefonlarla bu bedel arttı. Biz zaten 6 yıl önce telefon kayıt sistemi kurarak telefonları kayıt altına aldık ama telefonların değerleri arttıktan sonra ithalat evrakları üzerinde zaman zaman tahrifatlar ortaya çıktı. Sadece bu telefonların Türkiye ekonomisine yıllık girdisi 5 milyar dolar civarında. Yani biz bu kadar büyük bir meblağı en doğru şekilde bu protokolle kayıt altına alacağız."
 
Cep telefonu ithalat rakamları
 
Bu arada 2010 yılında 1 milyar 302 milyon dolar değerinde 12 milyon 145 bin adet, 2011 yılında 1 milyar 744 milyon dolar değerinde 14 milyon 309 bin adet ve 2012 yılında 1 milyar 717 milyon dolar değerinde 10 milyon 628 bin adet cep telefonu ithal edildi.
Kaçak olarak yurda sokulmaya çalışılırken ele geçerilen cep telefonu miktarı 2010 yılında 32 bin, 2011 yılında 50 bin ve 2012 yılında 100 bin oldu.