Kuzey Irak, kanatlı ithalatına getirdiği ilave vergiyi kaldırdı

Kuzey Irak Yönetimi'nin Türkiye'den beyaz et ve yumurta ithalatına ek vergi koyması endişe yaratmıştı. Görüşmeler sonuç verdi, ilave vergi kaldırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA)

Geçtiğimiz ay Kuzey Irak Yönetimi tarafında Habur Sınır Kapısı’nda piliç eti ihracatına ton başı 290 dolar ve yumurta ihracatına da TIR başına 4 bin dolar olarak getirilen ilave vergi uygulaması sona erdi. Türk tavukçuluk sektörünün en büyük ihracat pazarı olan ve geçtiğimiz yıl 433 milyon dolarlık piliç eti ve 299 milyon dolarlık da yumurta ihracatı yapılan Irak pazarında, şubat ayının son haftasında Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından Habur Sınır Kapısı’nda ilave bir vergi uygulaması getirilmişti. 

Bu sorunun Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin ikili görüşmeleri neticesinde ortadan kalktığını dile getiren Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, Kuzey Irak’a sektör ihracatının yarısından fazlasının gerçekleştirdiğini belirterek çözülen sorunun büyük bir riski ortadan kaldırdığını anlattı. 

Koca, “Irak bu yıl 250 bin ton ihracat yapmayı beklediğimiz bir ülke. Vergi ortadan kalkmasaydı bunu yarısını bile gerçekleştiremezdik” dedi. Koca, bu yıl ihracatın tavuk ayağı da dahil olmak üzere 500 bin ton ve 800 milyon dolar civarında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. 

Irak’a 433 milyon dolarlık ihracat yapıldı 

Keskinoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu da Irak’ın, hem yumurta hem de piliç eti ihracatında Türkiye’nin en büyük pazarı olduğuna dikkat çekti. 2014 yılında Türkiye’den yapılan toplam piliç eti ihracatının yüzde 53‘üne denk gelen 222 bin ton ve 433 milyon dolarlık kısmının Irak’a yapıldığını anlatan Keskinoğlu, “Yumurta ihracatında ise Irak’ın payı yüzde 87’dir ve bu ihracattan ülkenin kazancı 299 milyon dolar. Sektör olarak, 2015’te Irak’a yapılacak yumurta ve piliç eti ihracatının toplamda 800 milyon doları aşmasını bekliyoruz. Sektörümüz için bu denli önemli olan Irak pazarıyla ilgili hassasiyetleri ve özverili çalışmaları için başta Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’nin şahsında tüm hükümet yetkililerimize sonsuz şükranlarımızı sunarız” dedi.

Sektör ihracatı 5 yılda yüzde 358 arttı 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre beyaz et sektörü geçen yıl 581 milyon doları tavuk eti, 55 milyon doları tavuk ayağı, 16 milyon 128 bin doları da hindi eti olmak üzere toplam 653 milyon 867 bin 206 dolarlık çiğ kanatlı eti ihracatı gerçekleştirdi. Buna göre, sektörün çiğ kanatlı ihracatı son 5 yılda yüzde 358 artış gösterdi. Sektör, 2009 yılında 152 milyon 594 bin çiğ kanatlı eti ihracatı gerçekleştirmişti. Bu yıl sektör ihracatının toplamda 500 bin ton ve 800 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.