Lüksemburg, birçok sektörde işbirliği fırsatları sunuyor

Lüksemburg Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius, Türkiye ile farklı sektörlerde işbirliği yapmak istediklerini, özellikle lojistikte önemli fırsatlar sunduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Taylan BÜYÜKŞAHİN
 
İSTANBUL - Avrupa Birliği'nin kurucu ülkelerinden birisi olan Lüksemburg, coğrafi olarak küçük bir ülke olmasına rağmen ekonomik potansiyeli ile Avrupa'nın en önemli ülkelerinden birisi. Belçika, Fransa ve Almanya'nın ortasında yer alan ülke, farklı sektörlerden önemli iş fırsatları sunuyor. Lüksemburg'un Türk yatırımcılara sunduğu fırsatları konuşmak üzere Lüksemburg Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius ile İstanbul'da Swiss Otel'de bir araya geldik. Büyükelçi Conzemius, gazeteniz DÜNYA'ya Lüksemburg ile ilgili önemli bilgiler anlattı. 
 
Lüksemburg'un Türkiye'de tam olarak tanınmadığını söyleyen Conzemius, ülkesinin sağlam ekonomik temeller üzerinde yükseldiğini ve Türkiye'ye bunu tanıtmayı amaçladıklarını belirtti. Ülkesinin çelik üretimi ile zenginleştiğini ifade eden Conzemius, farklı alanlarda da kalkınmak istediklerini, bu amaçla 1970'li yıllarda finans sektörünü geliştirdiklerini kaydetti. Büyükelçi Conzemius, şunları söyledi: "Geçmişte çelik, bugün ise finans temelli bir ekonomiyiz. Finans alanında, özellikle de yatırım fonları ve özel bankacılık alanında birçok fırsat sunduğumuz bir gerçek. Ancak, amacımız Lüksemburg ekonomisini çeşitlendirmek. Belirli sektörlere önemli destekler verdik. Örneğin, telekomünikasyon sektörü önemli bizim için. Kimse bize inanmazken biz 30 yıl önce bir uydu sistemi geliştirdik. Bugün itibariyle dünyanın en önemli uydu operatörlerinden birisi olan SES, Lüksemburglu bir firmadır. SES'e bağlı olarak telekomünikasyon ve bilgisayar sistemleri gelişti. Lüksemburg hükümeti bu alandaki araştırmalara büyük destek veriyor. AB Uzay Ajansı'na da üye olduk." 
 
Arlette Conzemius'a, Türk yatırımcıları hangi sektörlerde beklediklerini sorduğumda, Büyükelçi doğrudan lojistik sektörünü işaret ederek şunları söyledi: "Lojistik, Türk yatırımcıları beklediğimiz ve Türkiye ile işbirliği geliştirebileceğimiz önemli bir sektördür. Lüksemburg'un lojistiğe yaptığı önemli altyapı yatırımları var. Lüksemburg'un kendisine baktığımızda küçük bir pazar olduğunu görebiliriz. Ancak bütün AB piyasasına açılmak için ideal bir lokasyon. Lojistik firmaları Lüksemburg'u bir üs olarak seçip dağıtımlarını buradan yapabilecekleri gibi, paketleme gibi katma değer katan faaliyetler ile hizmetlerini de geliştirebilirler. Son olarak, Türkiye'den Mars Lojistik, Lüksemburglu CFLCargo ve CFL Multimodal ile bir ortaklık geliştirdi ve çalışmalarına başladı. Bu proje ile Ro-Ro ile Trieste'ye gelen yük, Lüksemburg'a doğrudan demiryolu ile bağlanıyor ve bizim ülkemizden Avrupa'ya dağıtılıyor. Bu bizim için oldukça önemli proje." 
 
Bürokrasi oldukça az
 
Her projeye, sunduğu çerçeveyi değerlendirerek, kendi içerisinde destek verdiklerini belirten Büyükelçi Conzemius, "Teşvikler konusunda spesifik olarak ne yaptığımızı söylemek oldukça zor olsa da şöyle söyleyebilirim: Örneğin, vergi olarak Lüksemburg çok önemli bir ülke. Avrupa'nın en düşük vergileri bizde. Araştırmaya verilen destekler var. Sanayi bölgelerimizde lokasyon temini de sağlıyoruz. Ancak, AB üyesi olduğumuz için sağladığımız teşviklerde sınırlı kalıyoruz. Biliyorsunuz, AB teşvik konusunda üye ülkeleri çok ciddi bir şekilde denetliyor. Önemli bir avantaj olarak, şu noktadan da bahsedebilirim. Lüksemburg'daki kamu idaresi oldukça erişilebilir bir seviyededir. Bürokrasi azdır. Sokakta, idarecilerle ve bakanlarla karşılaşıp sorunlarınızı konuşabilirsiniz. İstikrarlı bir ülke. Grev yok diğer AB ülkelerindeki gibi. Ayrıca Lüksemburg'da çok fazla yabancı çalışıyor. AB'nin bazı kurumları da Lüksemburg'da yer alıyor. Yaklaşık 10 bin AB çalışanı var. Bu multikültürel ortam, önemli fırsatlar sağlıyor şirketlere. Kendi dilinizde çalışan bir kişiyle mutlaka karşılaşabilirsiniz" dedi.
 
Güçlü ekonomi
 
Krizin başlamasından itibaren performanslarının çok iyi gittiğini kaydeden Conzemius, bütçe açıklarının az, enflasyonun da çok düşük olduğunu vurguladı. Conzemius, "Fakat AB ülkeleriyle iç içeyiz. Buna bağlı olarak bugün itibariyle ihracatımız düştü. Finans sektörüne baktığımızda, sıkıntıdaki bankaları kurtarmamız gerekliydi. Bu bankaların çoğu yabancıydı, Lüksemburglu değildi. Bunlar bize biraz yük getirdi. Şu anda durum iyileşti. Derecelendirme kuruluşlarında Lüksemburg halen AAA+. Yine de dikkatli ilerliyoruz. Kamu harcamalarını kısıyoruz" şeklinde konuştu. 
Geçmişte çelik sektörüne bağlı olarak imalat sanayi sektörünün geliştiğini aktaran Büyükelçi Conzemius, bugün itibariyle ileri teknoloji kullanan sektörlerin ekonomide önem kazandığını söyledi. "Biyo tıp gelişmiş durumda. Türkiye ile tüm bu alanlarda çalışmak istiyoruz" diyen Conzemius, çevreci teknolojiler konusunda da ortak çalışmalar yapmayı dilediklerini söyledi. Otomobil sektörüne dikkat çeken Conzemius, Almanya, Fransa ve Belçika'daki otomobil fabrikalarına parça ürettiklerini belirtti. Conzemius, "Tüm bu sektörleri sadece Türkiye'den Lüksemburg'a gidecek bir yatırım anlamında düşünmemeliyiz. Lüksemburg da tüm bu alanlarda Türkiye'ye yatırım yapabilir, işbirliği geliştirebilir" dedi.
 
KOBİ'leri bekliyor
 
Lüksemburg'da KOBİ'lerin önemli bir konumda olduğunu söyleyen Büyükelçi Conzemius, "Bizim Türkiye'de asıl hedefimiz KOBİ'ler olmalı. Lüksemburg ekonomisinde KOBİ'ler önemli bir yer kaplıyor" diye konuştu. Yatırım yapmak isteyen Türk firmalarını ticaret odaları ve ilgili bakanlıklara yönlendirebileceklerini anlatan Conzemius, kendilerine Ankara.amb@mae.etat.lu mail adresinden ulaşıldığı takdirde mutlaka cevap vereceklerini kaydetti.
 
luksemburg2.jpg
Bu konularda ilginizi çekebilir