Makineci ve elektronikçiler K. Afrika'ya Fas'tan girecek

İstanbul Elektrik-Elektronik Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) heyeti Kuzey Afrika'nın giriş kapısı konumunda olan Cezayir ve Fas'ta bir dizi anlaşmaya imza attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Melih KOCAGİL
 
KAZABLANKA - 2023 yılı için belirlenen 45 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda çalışmalarını hızlandıran İstanbul Elektrik-Elektronik Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) heyeti Kuzey Afrika'nın giriş kapısı konumunda olan Cezayir ve Fas'ta bir dizi anlaşmaya imza attı. TET önümüzdeki dönemlerde bazı Afrika ülkeleri ile Güneydoğu Asya ülkelerine yönelik yeni ziyaretler planlıyor. TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Fas'ta ve Cezayir'de çok sayıda şirketle görüştüklerini belirterek "Yeni pazarlarda şirketlerimizin kendilerini anlatabilecekleri platform oluşturmak en büyük gayemiz, bunun altyapısını da bu toplantılarda oluşturuyoruz" diye konuştu.
Ebiçlioğlu bu ihracat hedeflerinin 13 milyar dolar olduğunu  açıkladı. TET, Cezayir ve Fas ticari heyeti gezisine katılan elektrikelektronik sektöründen toplam 14 firma Cezayir'de 140 Fas'ta ise 100'ün üzerinde şirketle işbirliği imkanlarını görüştü.
 
'İşbirliği görüşmeleri verimli geçti'
 
Fas'a yapılan ihracatta kendilerini zorlayacak bir gümrük vergisi olmadığını kaydeden Ebiçlioğlu "Kendi üreticilerini korumak adına bir takım düzenlemeler yapmaları anlaşılır bir durum. Bizim için önemli olan burada rekabet etmek bunları yaparken de gümrük vergileri ile bizi zora sokan bir yapı yok. Sıfır ile yüzde 5 arasında değişen vergiler var. Bu yönüyle bakarsak çok fazla bir handikap görünmüyor. Şu ana kadar ki görüşmelerimiz verimli geçti. Coğrafi konumları ve tarihsel ilişkeri dolayısıyla AB üyesi ülkelerle ticaretleri yoğun. Biz de Türkiye olarak bu pazardan pay almak için muhataplarımızla güzel bir platform oluşturduk. Elektrikelektronik sektörünün 2012 yılında Cezayir'e yaptığı ihracat 273 milyon dolar. Aynı dönemde Fas'a olan ihracatımız ise 107 milyon dolar seviyesinde. İki ülkeye yaptığımız toplam ihracat 380 milyon dolar" şeklinde konuştu. Ebiçlioğlu Fas'la Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) imzalanmış olduğunu da kaydetti.
 
'Cezayir'le STA imzalanması şart'
 
Cezayir ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasına dikkat çeken TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu "Cezayir'de 140 şirketle görüştük. Bizim için önemli bir ortamı Cezayir'de yakaladığımza inanıyorum.
Cezayir'in kendine özgü bir ekonomisi var dış ticaret fazlası veren bir ülke. Doğal gaz ve petrol ürünleri ihracatı yapıyor. İthalatta ise yüksek gümrük vergileri uyguluyor. Türkiye, Gümrük Birliği anlaşması kapsamında Cezayir ile serbest ticaret anlaşması yapmayı hedefliyor ama mesafe alamıyoruz. Bu durum, Cezayir'in genel
yaklaşımından kaynaklanıyor. AB'de bu konuda bize destek veriyor. Ekonomi Bakanlığı ve biz yoğun çaba harcıyoruz. Yüksek gümrük vergileri nedeniyle henüz bu konuda mesafe alamadık. Yüzde 15 ila 30 oranında seyreden gümrük vergileri rekabet koşullarını güçleştiriyor. Üçüncü ülkelere yapılacak ihracat konuları ve üretim modelleri konuları dahil olmak üzere pek çok konuyu tartışıyoruz" ifadesini kullandı.
 
'En çok İngiltere'ye ihracat yapıyoruz'
 
Yeni pazarlara doğru yol aldıklarını vurgulayan Ebiçlioğlu "Ancak AB'yi de unutmamak lazım AB büyük bir pazar o pazarda yer alabilmek için üretim becerisine sahip şirketleri ortaya cıkarmalıyız. Sektörde AB'nin yüzde 40 payı olduğunu görüyoruz buraya ihracat yapmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bu sektörde AB'ye ihracat yapıldığında dünyanın her yerine ihracat yapılabilir demektir, bunu biliyoruz. Biz en çok İngiltere'ye ihracat yapıyoruz. Onu Almanya, Rusya ve Irak izliyor. İngiltere pazarında hem beyaz eşya hem de kablo üreticilerimiz güçlü. Irak'ta beyaz eşya ve elektrik malzeme ekipmanları üreticilerimiz iyi durumda. Bizi heyecanlandıran taraf ise ihracat potansiyeli yansıtamadığımız ülkelerin var olması. İhracatçılarımızı doğru bir şekilde bu pazarlara yönlendirmek için gayret ediyoruz" diye konuştu.