Mardin ihracatta 1 milyar doları yakaladı

OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Duyan: "İhracatın büyük bir bölümünü Irak'a yaptık"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
MARDİN - Mardin OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nasır Duyan, kentin ihracat rakamının, 2012 yılında bir milyar dolara ulaştığını söyledi.
Aynı zamanda Mardin Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı da olan Duyan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mardin'e yatırım yapan girişimcilerin, her zaman kazandığını, kentin Ortadoğu'ya açılan önemli bir kapı olduğunu belirtti.
 
Kentin, hem inanç ve kültür turizmi hem de sanayileşme alanında son 5 yılda önemli mesafeler aldığını vurgulayan Duyan, Mardin OSB'de 108 fabrikanın tam kapasiteyle çalıştığını, 4 binin üzerinde işçinin istihdam edildiğini ve bunun 100 bini aşkın esnafa, çiftçiye, sanatkara ve sade vatandaşa katkı sunduğunu kaydetti.
 
Duyan, 2011 yılında sanayicilerin 826 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini dile getirerek, "İhracat rakamı 2012 yılında bir milyar dolara ulaştı. İhracat büyük oranda, tarıma dayalı gıda ürünlerinde gerçekleşti. İhracatın büyük bir bölümünü Irak'a yaptık" dedi.
 
"Mardin, 2015 hedefini yakaladı"
 
Irak'a ihraç ettikleri mal, hizmet ve ürünlerin parasını peşin aldıklarını dile getiren Duyan, şunları söyledi:
"20 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu sanayicimiz için büyük bir avantaj. Birinci OSB'yi 108 fabrika ile doldurduk. Ancak, yer ve buna bağlı altyapı sorunumuz var. 2010 yılında hazırladığımız stratejik planımıza göre, 1 milyar dolar hedefini 2015 yılı için koymuştuk ama bunu 2012 yılında yakaladık. Mardin artık kabuğuna sığmıyor. Bir yandan turizm gelişti, bir yandan da sanayide önemli yatırımlar gerçekleşti. OSB dahil olmak üzere sanayi, turizm ve tarım alanında Mardin genelinde 2012 yıl sonu itibariyle yaklaşık 3 milyar lira yatırım gerçekleştirildi. Bu da Mardin'in ekonomisinin gelişmesine ve işsizliğin azalmasına neden oldu. Mardin OSB'de daha önce de Çin'den, Hollanda'dan yatırım yapıldı. Alman firmasından, Suriyeli iş adamlarına kadar birçok yerli ve yabancı şirket Mardin'e yatırım yapmak için geldi. Irak ile yapılan olumlu görüşme ve yapılan antlaşmaların ardından yatırımcıların Mardin'e olan ilgisi arttı."