Mücevher ihracatı mayısta patladı

Mücevher sektörü ihracatı mayıs ayında değer bazında yıllık yüzde 70,9 artarak 346,3 milyon dolara yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), mayıs ayında mücevher ihracatının miktar bazında yıllık yüzde 0,53 gerilediğini, değer bazında ise yıllık yüzde 70,9 artış kaydettiğini bildirdi. 

MİB tarafından açıklanan verilere göre, mayıs ayında mücevher sektörünün ihracatı değer bazında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 70,9 artarak 346 milyon 275 bin 567 dolara çıktı. Bu rakam geçen yılın mayıs ayında 202 milyon 620 bin 651 dolar düzeyindeydi. 

Miktar bazında yüzde 0,52 geriledi

Miktar bazında bakıldığında ise geçen yılın mayıs ayında 179 bin 665 kilo ürün ihracatı gerçekleştirilen mücevher sektöründe, bu yılın aynı döneminde yüzde 0,52 gerilemeyle 178 bin 711 kilo ihracat yapıldı. 

Geçen yılın mayıs ayında 10 bin 279 kilogram olan altın ve altından mamul takı ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 42,78 artışla 14 bin 702 kilograma yükseldi. Bu dönemde, altın ve altından mamul takı ihracatı değer bazında ise yüzde 79,11 artarak 183 milyon 943 bin 154 dolardan 329 milyon 453 bin 148 dolara çıktı. 

Gümüşte değer bazında yüzde 13,64'lık düşüş

Gümüşten mamul mücevher ve kuyum eşyası ihracatı da 2014'ün mayıs ayında 11 bin 307 kilogram düzeyinde bulunurken, yıllık yüzde 0,36 arttı ve 11 bin 349 kilograma yükseldi. Bu rakam, değer bazında ise yüzde 13,64 azalarak 10 milyon 364 bin 40 dolardan, 8 milyon 950 bin 603 dolara geriledi. 

Ülkelere göre gerçekleştirilen mücevher ihracatında Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırada yer aldı. Irak pazarında ise gerileme yüzde 42'yi bulurken, bu ülkeye yapılan ihracat miktarının hala yüksek olması dikkati çekti. 

Artışın en yüksek olduğu ülke Singapur oldu

Bu yılın mayıs ayında oransal artışın en yüksek olduğu ülke yüzde 68,73'le Singapur olarak kayıtlara geçti. Kırgızistan, Azerbaycan ve Libya gibi geleneksel pazarlardaki gerileme ise tabloda öne çıkan diğer gelişmeler arasında yer aldı. 

"Yeni pazar arayışlarıyla dış ticaret hacmini sürekli artırdık" 

Açıklamada görüşlerine yer verilen MİB Başkanı Ayhan Güner, Türk mücevherinin geleneksel pazarlarındaki daralmanın sürdüğüne işaret ederek, sektör olarak bu durumu "kader" olarak nitelendirmediklerini, yeni pazar arayışlarıyla dış ticaret hacmini sürekli arttırdıklarını ifade etti. 

Türkiye'nin başta Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Rusya, Almanya, Irak gibi ülkeler olmak üzere geleneksel pazarlarının bulunduğunu belirten Güner, mayıs ayında geleneksel pazarlardaki tablonun değişmediğini, ancak ocak-mayıs dönemi itibarıyla bakıldığı zaman Singapur gibi bazı yeni pazarlardaki gelişmenin göze çarptığını dile getirdi. 

Güner, geleneksel pazarlardaki gerilemenin sürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Bu gerilemenin nedeni mücevher sektörü değil. Elbette bizlerin kontrol edemeyeceği gelişmeler bizim ticaretimizi de etkiliyor. Buna karşın biz bu durumun geçici olduğu bilinciyle bu sorunu fırsata çeviriyor, yeni pazarlara yöneliyoruz. Yılbaşından itibaren özellikle Singapur, Belçika gibi ülkelerdeki gelişme bizim ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. İhracatçı, pazarlarını genişletmek ve çeşitlendirmek zorundadır. Biz de bunu yapıyoruz. Süreç normale döndüğünde geleneksel pazarlardaki ivmenin ihracatı nasıl etkileyeceğini hep birlikte yaşayacağız." 

Bu konularda ilginizi çekebilir