Nakliyeci Rusya’da vize ve kotaya takıldı, taşıma işi yabancıya kaldı

Rusya’ya ihracat artıyor ama vize ve kota engelleri nedeniyle yükü yabancı araçlar taşıyor. Türk nakliyeciler, sınırlı sayıda verilen kotalar bittiği için iki aydır Rusya’ya taşıma yapamıyor! (Aysel Yücel)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Türkiye’nin önemli ticaret pazarlarından Rusya’ya ihracat hızlandı. Kasım ayında artış yüzde 40’a ulaştı. Ama yükü yabancı araçlar taşıdı. Sınırlı sayıda verilen kotanın bitmesi nedeniyle Türk nakliyeciler, 2 aydır Rusya’ya taşıma yapamıyor.

Rusya ile düzelen ilişkiler ihracat taşımalarını artırdı, 2018’de son 5 yılın rekoru kırıldı. Uçak krizinin ardından 2016’da 300’lere gerileyen taşıma adetleri, 2018’in 10 aylık dönemde 26 bini aştı. Ancak bunun sadece yüzde 54’ünü Türk araçları gerçekleştirdi. Rusya’ya yapılan ihracat taşımalarının yüzde 46’sında ise ihracatçılar tarafından taşıma hizmeti ithal edildi ve ihracattan elde edilen dövizin büyük bir kısmı yabancıya gitti. Son iki ayda Türk araçların Rusya taşımaları ise tamamen durdu. Rusya’ya giden ihracat yüklerinin Türk araçları tarafından taşınamamasının temel nedeni sürücü vizelerinin 30 günden önce alınamaması ve 9 bin adetle sınırlı olan kotaların yıl bitmeden tükenmiş olması. Nakliyeciler, vize şartının kaldırılmasını ve taşıma kotalarının 30 bine çıkarılmasını istiyor. Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali gibi projeler tamamlandığında iki ülke arasındaki ticaretin daha da hızlanacağını vurgulayan yetkililer, Rusya ile 100 milyarlık dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için lojistikteki sıkıntıların acilen çözülmesi gerektiğini savunuyor.

Ekonomik ilişkilerin düzelmesine rağmen taşımacılıktaki sıkıntıların giderilmediğine dikkat çeken Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu, Rusya’ya yapılan taşımalarda Türk nakliyecilerin yaşadığı temel sorunun vize konusunda olduğunu ifade etti. UND temsilcileri, “Vize kısıtlaması sebebiyle birçok Rusya ihracat taşıması, yabancı araçlardan taşıma hizmeti ithal edilerek gerçekleştiriliyor. Vize sorununa ek olarak Rusya’daki son derece yetersiz olan 9 bin adetlik geçiş kotası da Rusya ihracat taşımaları engelleyen bir diğer sorun. Vize kısıtlaması sebebiyle kota sorunun aşılması da güçleştiriliyor” dedi. Nakliyeciler, Rusya’dan taşıma kotalarının 30 bine çıkarılmasını istiyor.

Vize almak 30 gün, maliyeti 3 bin TL

Mevcut durum itibariyle Türk sürücüleri için Rusya Federasyonu vizesinin çok uzun bir süreç ve yüksek maliyetler ile temin edildiğine dikkat çeken UND temsilcileri, “Türk sürücülerinin vize alabilmesi için önce Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığına Bağlı Federal Göç Servisinden davetiye temin edilmesi gerekiyor. temin süresi 20 ila 25 gün alabiliyor. Davetiyenin temininden sonraki süreçte vizenin teslim alınması da ortalama 7 günü buluyor. Vizenin toplam temin süresi 1 ayı geçebiliyor. Vizenin toplam maliyeti 550 doları buluyor. Davetiyeyi temin edemeyen birçok sürücümüz ise Rusya vizesi alamazken, yapılacak taşımaların birçoğu yabancı araçlara yaptırılmak zorunda kalınıyor” dedi. Bir yanda sürekli iyileşen siyasi iklim ve artan ticari ilişkiler dururken, Türk ihraç yükünü taşıyan Türk şoförlerine getirilen vize engelinin, mevcut siyasi ve ekonomik ilişkiler ile tezat bir durum yarattığını ifade eden nakliyeciler, “Ülkemiz ihracatını taşıyan Türk şoförlerinin Rusya taşımalarında vize şartının kaldırılması hem ihracatımız hem de ülke ekonomimiz için büyük önem taşıyor” dedi.

Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali lojistik ihtiyacı artıracak

Türkiye-Rusya arasındaki artan ekonomik ilişkilerin son örneklerinin Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali yatırımları olduğuna dikkat çeken nakliyeciler, bu projeler tamamlandığında iki ülke arasındaki ticaretin hızlanacağını dolayısıyla lojistik ihtiyacın da artacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Rus doğalgazını direkt olarak Karadeniz’in altından Türkiye’ye gönderecek Türk Akımı’nın iki ayağı bulunuyor. Proje tamamlandığında İstanbul, İzmir, Kocaeli gibi kritik üretim merkezleri önemli bir tedarik hattına sahip olacak. Türk Akımı’nın Avrupa ayağı tamamlandığında ise ülkemiz önemli bir transit ülke olarak öne çıkacak. Türk Akımı, uzun vadede Rus doğalgazının tedarik güzergahında önemli değişikliklere kapı aralayacak ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler daha da derinleşecek. Akkuyu Nükleer Santrali ise Türk şirketlerinin yüzde 35- 40’lık bir kısımda yer alarak milli ekonomiye 6-8 milyar dolar arasında katma değer sağlayacağı öngörülüyor. Tüm bunlar lojistik ihtiyacı da artıracak. 2023’te İki ülke arasında 100 milyarlık dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için lojistikteki sıkıntıların acilen çözülmesi gerekiyor.”

Bakanlık ‘Kapıkule’ için harekete geçti

İhracatta Avrupa'ya çıkış kapısı olan Kapıkule'de yaşanan beklemeleri ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalarına hız veren Ticaret Bakanlığı tedbirleri artırıyor. Alınan son karar ile birlikte Bulgaristan’a yük taşıyan araçlar sadece Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan çıkış yapacak. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Bulgaristan ziyareti ile birlikte hızlanan çalışmalar sonucunda uygulamaya alınan iyileştirici tedbirler ile Kapıkule Sınır Kapısındaki beklemeleri asgari seviyeye çekmek hedefleniyor. Sınır kapılarındaki sorunları çözecek tedbirlerin dış ticaretimize nefes aldıracağını belirten UND Yönetim Kurulu, şunları kaydetti: "Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaşanan bekleme kaynaklı sorunlar, hem taşımacılarımızı hem de ihracatçılarımızı mağdur eden sorunların başında geliyordu. Gerek Kapıkule gerekse de Kapitan Andreevo Sınır Kapılarındaki yoğunluğun azaltılarak buralarda oluşan TIR kuyruklarının önüne geçilebilmesine yönelik olarak 18 Aralık itibarıyla; bitki karantinası ve veteriner kontrollerine tabi eşya hariç olmak üzere, ülkemiz çıkışlı olan ya da ülkemiz üzerinden Ortak Transit Rejimi veya TIR Karnesi kapsamında taşınan ve Bulgaristan varışlı olan eşyayı taşıyan taşıtların yalnızca Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli Kara Hudut Kapısını kullanarak çıkış yapacak. Ülkemizin ikinci en büyük hizmet ihracatçısı olan taşımacılık sektörünün sınır kapılarındaki bekleme kaynaklı sorunlarının ortadan kaldırılması ile birlikte ülke ekonomisine sağlanan katkının daha da artacağı şüphesiz. Başta Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan olmak üzere, değerli bürokratlarımıza sektörümüz sorunlarına yönelik destekleri ve özel sektör ile işbirliği içinde yürüttüğü çalışmaları için şükranlarımızı sunarız.”