Otomotiv yan sanayi ihracat için ayağa kalktı

Otomotiv sektörü tedarik sanayicileri hem iç pazar hem de ihracat cirosunu artırmak için çeşitli önerilerden oluşan bir çalışmayı bir ay içinde Sanayi Bakanlığı'na ileteceklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, sektörün rekabet gücünü artırmak için Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü ile daha önce görüştüklerini ifade ederek, "Toplam ciroyu, iç pazar ve ihracat pazarları dahil, artırmaya yönelik bir çalışmayı 1 ay içerisinde tamamlayıp sanayi bakanına sunacağız" dedi. Kanca, sektörün lojistik maliyetlerini düşürmek için de ekonomi bakanlığı ile temas içinde olduklarını belirtti.

Bu yıl yüzde 7.5 büyümeyle tamamlanması beklenen otomotiv sektörü cirosunun gelecek yıl dolar bazında yüzde 3.5 ile yüzde 5 arasında artacağını tahmin ettiklerini belirten Kanca, sektörün orta vadeli büyüme görünümüne dikkat çekti.

Kanca, "Otomotiv sektörünün yurtiçi ve yurtdışı toplam satış gelirlerinin 2017'de yüzde 3.5 ile yüzde 5 arasında büyüyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin ihracatından en büyük payı alan otomotiv sektörü araç üreticileri ve parça üreticileri olmak üzere iki temel bileşenden oluşuyor. İhracatın yaklaşık üçte ikisini araç üreticileri, kalanını ise parça üreticileri gerçekleştiriyor. Toplantıda toplam iç pazar ve ihracat büyüklüğü rakam olarak ifade edilmedi, ancak TAYSAD ve OSD verilerine göre geçen yılın tamamında 17.7 milyar dolar olan toplam otomotiv sektörü ihracatı bu yıl 19.6 milyar dolar oldu. İhracatın yıl sonunda 23 milyar dolar olması bekleniyor. Tedarik sanayi ise bu yıl 9.1 milyar dolar ile sektörün ihracatının yüzde 40'ını gerçekleştireceğini tahmin ediyor.

Otomotiv üretimi ve ihracatının birkaç yıldır yükseliş eğiliminde olduğunu ve bunun uluslararası şirketlerin önceki yıllarda üretimi Türkiye'ye taşıma kararından kaynaklandığına dikkat çeken Kanca, "Otomotiv yavaş adımlarla ilerleyen yönü yavaş değişen bir sektör. Bu şu anki büyüme döneminde iyi bir şey. Ancak küçülürken oldukça kötü olabilen bir karakteristik" dedi.

İhracatın artmasında Fiat Egea, Renault Megane ve Toyota C-HR'ın etkisi 

TAYSAD Başkan Yardımcısı Albert Saydam da, son iki yılda sadece Türkiye'de üretilmesine karar verilen ve bu nedenle sektörün ihracatının keskin artmasına yardımcı olan Fiat Egea, Renault Megane ve Toyota C-HR modellerini örnek göstererek, sektörün üretim ve ihracatının bu modeller sayesinde yükseldiğini belirtti.

Fiat, Renault ve Toyota'nın bu modelleri sadece Türkiye'de üretiliyor ve dünya geneline ihraç ediliyor. Renault, Megane modelinden yılda ortalama 90,000 adet üretmeyi, Toyota ise gelecek yıl 179,000 adet üretmeyi planlıyor.

Saydam, "Bu üretimler üç-dört yıl önce alınan, platform taşıma kararlarının sonucudur. Biz şu anda bu kararların büyüme etkisini yaşıyoruz. Şu anda esas dikkat etmemiz gereken gelecek yıl veya sonrasında alınacak platform kararları nelerdir, bunları kaçırıyor muyuzdur" dedi.

Otomotiv sanayinin araç üretimi, üretici şirketlerin verilerine göre 2012 yılından bu yana ve 2015'ten bu yana daha belirgin şekilde yükseliş kaydediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir