"Denizli ihracatını inovasyonla daha da artıracak"

Denizli’de ihracatçılarla bir araya gelen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Denizli’nin başarılı bir ihracat performansı gösterdiğini ve bunu inovasyonla daha da artıracağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan BÜYÜKŞAHİN

DENİZLİ - Denizli İhracatçılar Birliği 20. Yıl Ödül Töreni ve Panel Programı, Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Ödül töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Denizlili ihracatçıların Türkiye’nin ekonomisine, ihracatına verdiği desteğin, 20 yıldır olduğu gibi bundan sonra da nice 20 yıllar devam etmesini dilediğini belirtti. Denizli’nin ülke ihracatı ve ekonomisi için özel bir il olduğunu ifade eden Büyükekşi, “Gerçekleştirdiği ihracat ile Denizli, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 8. ili konumuna yükseldi. Bu devirde üretmek ve ürettiğini ihraç edebilmek kolay bir iş değil. Hele bunu çok zorlu koşullar altında başarmak büyük bir cesaret örneği. İşte bu yüzden tüm Denizlili ihracatçılarımızı tebrik ediyoruz” dedi.

2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine Denizli’nin büyük katkı vereceğine inandıklarını anlatan Büyükekşi, Denizli’nin son 10 yılda ihracatını 3 kat artırarak 866 milyon dolardan 2.6 milyar dolara, ihracatçı firma sayısını ise 567’den 821’e yükselttiğini kaydetti. Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti: “Denizli 2013 yılında, başarılı ihracat artış performansını sürdürmeye devam ediyor. Denizli bu yılın ilk 11 ayında ihracatını yüzde 12 artırarak 2.8 milyar dolara çıkarmayı başardı. Demek ki Denizli ihracatını daha da artıracak, daha da büyütecek. Peki, Denizli ihracatını nasıl daha fazla artıracak? Daha fazla katma değeri yüksek ürüne yönelecek. Tasarıma ve markalaşmaya daha fazla önem verecek. İnovasyonla tüm iş süreçlerini yeniden gözden geçirecek. Verimliliğini artıracak, yeni ürünleri dış pazarlara sunacak. Denizli İhracatçılar Birliğimiz de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Denizlili ihracatçılarımızın yanında olmaya devam edecek. Ben önümüzdeki dönemde Denizli’nin rekabetçi gücünü tasarım ve markalaşma ile daha da artıracağına, Türkiye’nin en önemli üretim ve ihracat üslerinden birisi olmaya devam edeceğine tüm kalbimle inanıyorum.”

2014 daha iyi geçecek

Denizli’nin ihracatta ileri gitmeye devam ederken Türkiye’nin de hız kesmeden ihracatını artırmayı sürdürdüğünü aktaran Büyükekşi, “Kasım ayında ihracatımız yüzde 8.8 arttı, 13.8 milyar dolara ulaştı. Bu rakam ile birlikte Cumhuriyet tarihimizin aylık ihracat rekorunu kırmış olduk. Bu yılın ilk 11 aylık döneminde ise mal ihracatımız yüzde 5.4 arttı. Altın ihracatındaki gerilemeler yüzünden toplam ihracatımız geçen sene ile paralel gidiyor. Ufak da olsa bir kaybımız var. Ancak buna rağmen ihracatta bu yılı, geçen senenin üzerinde kapayacağız. Şimdi 2014 yılı bizim için daha iyi geçecek. Çünkü dünya ekonomilerinden toparlanma işaretleri geliyor. Başta AB olmak üzere gelişen ekonomilerde canlanma var” diye konuştu.

Hedef, 12 milyar dolar ihracat

20 yıl önce 107 üye ile kurulan Denizli İhracatçı Birliği’nin (DENİB) ilk yılında 170 milyon dolarlık ihracat yaptığını söyleyen DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, 20. yılı geride bırakırken 2.1 milyar dolarlık ihracata imza atacaklarını ifade etti. Denizli’nin Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 2’lik kısmını gerçekleştirdiğini belirten Kocasert, “Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 8. ili konumundayız. Bütün bunlar Denizli’nin ihracatta Türkiye için ne kadar önemli olduğunun önemli göstergeleri” dedi.

Geride kalan 20 yılda Denizli ihracatının hem pazar çeşitliliği hem de ihraç edilen ürün çeşitliliği bakımından önemli gelişmeler kaydettiğini vurgulayan Kocasert, “2004 yılında ihracatın yüzde 75’i tekstil ve konfeksiyon sektöründen gerçekleştirilirken, 2012’de ihracatın yüzde 44’ü tekstil ve konfeksiyon sektöründen gerçekleştirildi. 2004’ te 92 ülkeye 771 farklı ürünün ihracatını gerçekleştiren Denizli, 2012’ye gelindiğinde 161 ülkeye bin 916 farklı üründe ihracat gerçekleştirmeyi başardı. 2013 yılına ilişkin istatistikler açıklandığında, bu çeşitlenmenin daha da derinleştiğini görmeyi umut ediyoruz. Sadece tekstil ve konfeksiyon sektöründeki ihracatçılara hizmet verirken bugün neredeyse bütün sektörlere hizmet verebilen bir birlik statüsüne kavuştuk. Ama geride bıraktığımız 20 yıldan daha önemlisinin önümüzdeki 20 yıl olduğunun da farkındayız. Önümüzdeki ilk önemli dönemeç olan Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde 12 milyar dolarlık ihracata ulaşan bir Denizli’yi hedefliyoruz. Türkiye ihracatından aldığımız yüzde 2’lik payı yüzde 2.3’lere çıkarmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir