"Döviz talepleri noeli bekliyor"

KOTO Başkanı Özdağ, "Döviz talepleri şu an Noel dediğimiz tatil dolayısıyla ertelenmiş durumda. Eminim ki 15 gün sonra bu talepler çok yüksek montanlı gelmeye başlayacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, "Döviz talepleri şu an noel dediğimiz tatil dolayısıyla ertelenmiş durumda. Eminim ki 15 gün sonra bu talepler çok yüksek montanlı gelmeye başlayacak. Bu da dövizin daha yukarı yönde hareket etmesine sebebiyet verecektir" dedi. 

Özdağ, yaptığı açıklamada, gelecek yılın ekonomik anlamda kolay bir yıl olmayacağını belirterek, dünyada "açık pozisyon" oynayan firmaların bulunduğunu söyledi. 

İlerleyen yıllarda bu firmaların döviz taleplerinin olacağını dile getiren Özdağ, "Döviz talepleri şu an noel dediğimiz tatil dolayısıyla ertelenmiş durumda. Eminim ki 15 gün sonra bu talepler çok yüksek montanlı gelmeye başlayacak. Bu da dövizin daha yukarı yönde hareket etmesine sebebiyet verecektir. Bunun için mutlaka işleme sermayesi problemi, işletme sermayesi sıkıntıları çekeceğiz. Bunları aşabilmek ve bunları bertaraf edebilmek için hükümetimizin bu süreçte küçük ve orta ölçekli işletmeleri, işletme sermayesi anlamında destek çıkması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.  

Özdağ, Türkiye'nin, ihracatını çeşitlendirmesi gerektiğini ifade ederek, ihracat yapan bazı firmaların, ihracatını farklı ülkelerde kalıplaştırması gerektiğini söyledi. 

İhracat yapılan bazı bölgelerde firmaların yaşadığı sıkıntılara da değinen Özdağ, "Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri gibi, bunlar henüz ticari hukukun tam oturmadığı ülkeler. Dolayısıyla buralarda alacak garantisi problemi karşımıza geliyor. Bunun da bertaraf edilebilmesi için ülkemizin mutlaka buradaki devletler arasında 'alacak garantisi' anlaşması yapılması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir