"Ekim ihracatı geçen yıla göre daha iyi olacak"

TİM Başkanı Büyükekşi, "Bu kadar olumsuzluğa rağmen Türkiye ihracatını artırmaya devam ediyor. İnşallah 1 Kasım'da Türkiye'ye müjdeli haber vereceğiz diye düşünüyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin çevresindeki sıkıntılara rağmen ekim ayı ihracat rakamlarının, geçen yılın aynı dönemine göre daha iyi olacağını söyledi.

Büyükekşi, Gaziantep'te gazetecilere yaptığı açıklamada, ekim ayı ihracat rakamlarını Kırklareli'nde açıklayacaklarını belirtti.

Petrol varil fiyatının düşmesiyle Rusya ekonomisinin sıkıntı yaşadığını hatırlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Irak'ta yaşanan sorunlar, Kobani'de yaşanan olaylar, Suriye'deki sıkıntı, Mısır'la aramızdaki sorunlar, öbür taraftan Libya'da yaşanan problemler ki çok büyük can güvenliği sorunu var. Bu kadar olumsuzluğa rağmen Türkiye ihracatını artırmaya devam ediyor. İnşallah 1 Kasım'da Türkiye'ye müjdeli haber vereceğiz diye düşünüyorum. Türkiye'nin çevresindeki sıkıntılara rağmen ekim ayı ihracat rakamları geçen yıla göre daha iyi olacak."

Yıl sonunda da yeni Orta Vadeli Program'daki hedefi yakalayacaklarını ifade eden Büyükekşi, "Dövizdeki dalgalanma ihracatı olumlu etkiledi. Bunda da en büyük endişemiz enflasyon. Enflasyon yüksek kalırsa işçilik maliyetlerine de benzeri fark gelir diye endişe ediyoruz. Bu yüzden işçilik maliyetlerine fark gelmemesi için Türkiye'nin dövizde rekabet edecek kuru sağlayabilmesi lazım. Rekabet edebilecek kur sağlanırken de enflasyonla boğuşmada geri durmamamız lazım" dedi.

Türkiye'nin yeni bakış açısına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Büyükekşi, özellikle sanayiyle ilgili yeni bakış açısının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Son yıllarda sanayinin Türkiye'deki Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) payının azaldığını anımsatan Büyükekşi, "Sanayiciliği ve ihracatı tekrar cazip hale getirmemiz lazım. Özelikle firmaların sanayiye yatırım yapmasını teşvik etmemiz lazım. Bununla ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Bu konudaki çalışmamızı Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunduk. Bu çalışmayı diğer bakanlara da geliştirerek sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"En inovatif düşünen rekabette bir adım öne çıkıyor"

Büyükekşi, "Türkiye İnovasyonla Geleceğe Koşuyor" başlıklı çalışmalarına da değinerek, inovasyonun yeni bakış açışı olduğunu dile getirdi.

İnovasyon ikliminin hazırlanması gerektiğine dikkati çeken Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Bunu da öncelikle anne ve babalardan başlayarak başlatmamız lazım. Çünkü inovatif düşünmeyle ilgili sınırları aşmamız gerekiyor. Sadece firmalar rekabet etmiyor, şehirler ve ülkeler de rekabet ediyor. Çok zengin olan fazla iş yapmıyor, en inovatif düşünen rekabette bir adım öne çıkıyor. Biz de hem şehirlerimizi hem de ülkemizi daha ileri götürebilmek için farkındalık oluşturmak istiyoruz."