"Mermerde dünya sınıfına girmeliyiz"

EMİB Başkanı Erdinç, mermecilik sektöründe mevcut konumdan çıkıp, dünya çapında mermerci sınıfına girilmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AFYONKARAHİSAR - Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç, "Mermercilikte, 'dağdan mermeri kes-işle, ihracat et' sınıfından çıkıp dünya çapında, mermerci sınıfına girmemiz lazım. Ülkemize, sektörümüze, iş adamlarımıza getireceği katkı burada çok önemli" dedi. 

Erdinç, Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (AFSİAD) bir otelde düzenlenen istişare toplantısında yaptığı konuşmada, mermerciliğin Afyonkarahisar için çok önem arz ettiğini, Türkiye'de mermercilik denilince akla ilk gelen şehrin Afyonkarahisar olduğunu belirtti.  

Madencilik sektörünün, 12 Haziran 2012'den bu yana büyük bir dar boğazda olduğunu dile getiren Erdinç, ocak ruhsatlarının durdurulmasından dolayı yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlara anlattıklarını ve sorunun çözüme kavuştuğunu anımsatan Erdinç, "Ocakların açılması, bizler için bir bayram ve bu bayram da devam edecek. Başbakanımız ve bakanlarımızla bir araya geldiğimizde bizlere, 'Ocaklarınızı çalıştırın, üretimlerinizi yapın, ihracatınızı yapın' dediler" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'ye en yüksek geliri sağlayan sektörün madencilik olduğunu söyleyen Erdinç, mermerciliğin inşaatı da destekleyen ve Türkiye'nin lokomotifi olan bir sektör olduğunu vurguladı.  

Erdinç, dünyanın pek çok yerine mermer ihracatı yapıldığını ve her yıl yurtdışındaki mermercilerin, değişik alternatif renkte, dizaynda mermer almak istediğini anlatarak, ihracatın artmasında bunun çok büyük rol oynayacağına dikkati çekti.  

Dünyada mermercilik alanında İtalyanlar'ın söz sahibi olduğuna değinen Erdinç, "Bizim de artık mermercilikte, 'dağdan mermeri kes-işle buradan ihracat et' sınıfından çıkıp uluslararası, dünya çapında, mermerci sınıfına girmemiz lazım. Ülkemize, sektörümüze, iş adamlarımıza getireceği katkı burada çok önemli" diye konuştu. 

Toplantıya, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AFSİAD Başkanı Hüseyin Şehitoğlu ile iş adamları katıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir