"Türkiye logosu" Başbakan'a sunuluyor

TİM, ihracatta kullanılmak üzere, Türkiye logosu ve sloganı geliştirmek için İngiliz danışmanlık şirketi Saffron'la anlaşma yapmıştı. Şirket çalışmayı tamamladı. TİM Başkanı Büyükekşi, "Şimdi Başbakan Erdoğan'a sunum yapacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

"Türkiye logosu ve markası çalışması bitti. Bakana sunduk, şimdi Başbakan’a sunacağız”. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu açıklamayı İzmir’de İnovasyon Haftası toplantısı sırasında yaptı. Büyükekşi, TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu ve Muhasip Üye Tahsin Öztiryaki’nin katıldığı sohbet toplantısında, yaklaşık 1 yıl önce başlayan Türkiye markası ve logosu çalışmasında sona gelindiğini belirtti. 

TİM’in “Türk ürünlerini yurtdışında temsil edecek” kavram ve logo oluşturmak amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında ‘2023 Hedefi Yolunda Türkiye Markası Çalıştayı’ düzenlenmiş, ihraç edilen Türk mallarının imajını ve Türkiye’nin yurtdışında temsilini güçlendirmek amacıyla bir logo ve sloganı ortaya çıkarmak üzere Londra merkezli Saff ron Brand Consultant’la anlaşma yapılmıştı. Bu çalışma bitti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye sunumu yapıldı. Son sunum Başbakan Tayyip Erdoğan’a yapılacak. Bu sunumda da mutabık kalınırsa, İngiliz şirketin geliştirdiği logo ve slogan, Türkiye’nin ihraç ürünleriyle dünyaya taşınacak. 

TİM Başkanı’nın bu sohbet toplantısındaki diğer açıklamaları şöyleydi: 

»İnovasyon, Anadolu’da henüz tam bilinmiyor. 20 Haziran’da Antep’te özel bir çalışma yapacağız. Gurme turizmini canlandırmak istiyoruz. 35 yıl önce Gaziantep’ten ayrıldım. O günlerden buyana baklavanın sunumunda hiçbir değişiklik olmadı. Oysa Kahramanmaraş, dondurmasını daha iyi tanıtmayı başardı. En azından daha başarılı paketledi. Gaziantepli Naksan, ambalaj konusunda başarılı. Onlar da destek versin, baklava ve Antep fıstığı ambalajı konusunda tasarım yarışması düzenleyin. Çıkacak tasarımı Ekim 2014’te Gaziantep’te düzenleyeceğimiz İnovasyon Haftası’nda sergileyelim diye konuştuk. 
» İnovasyon önemli ama ihracatın 1000 şirketinin ilk 500’de kârlılık yüzde 4’lerde. Kâr etmeden inovasyon zor. İnovasyon tutup tutmayacağı belli olmayan bir yatırım. Şirketler pazarlamaya yüzde 7, Ar-Ge’ye yüzde 1.3 bütçe ayırmışlar. İnovasyon, Ar-Ge işi ilk 1000 şirkette hızla yüzde 3’e gelmeli. 
» Eğitim sistemi değişmeli. 50 dezavantajlı ilköğretim okulunda inovasyon çalışması yapıyoruz. Doğan Cüceloğlu ile çalıştık. Anne babaları topladık. ‘Keşke bu eğitim daha önce olsaydı’ dediler. İstanbul’da 4-5 okulda yaptık. Anadolu’da yapacağız. 

500 firma İnovalig’e koştu 

» Üniversitede temel bilimlerde okuyan çocukların hedefi öğretmen olmak. Bu konuda da bazı çalışmalar yapılmalı. İlk 10 binden çok başarılı çocukları temel bilimlere yönlendirmeliyiz. Güney Kore’de çok gelişmiş bir sistemle çocuklara inovasyon metodolojisi öğretiyorlar. Üniversitelere çeki düzen vermek gerekiyor. Hocalar isteksiz, bir şey yaparlarsa gelirinin yüzde 70’ini üniversite alıyor. Hocanın isteği kalmıyor. 
» Bu çalışmalar önemli bütçe istiyor. TİM’in 20 milyonluk bütçesi yetersiz. Sponsorluklarla çalışma yapıyoruz. İzmir toplantısında 2 bin 573 kişi katıldı. Salonda ortalama 750 kişi oldu. 11 işadamı kariyer buluşması yaptı. 
» İnovasyon çalışmasının çeşitli araçlarını oluşturduk. İnovalig’de 500 firmaya gidiyoruz. Tofaş, Arçelik, bankalar, daha birçok önemli firmamız var. 
» A.T Kearney 17 ülkede yapıyor. 2007’den bu yana metodoloji belli. Avrupa’da 3 bin firma katılmış. Biz de 500 firmayla başlıyoruz. Şirketin check-up’ı yapılacak, eğitim verilecek. İnovasyon haftasında her kategoride ilk üç seçilecek. Bizi Avrupa’da temsil edecek. 

Silikon Vadisi’ne girişim evi 

» 11 girişim evi açıyoruz. Varol Bey ile (TEB Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil) anlaştık. Onların modelini gezdim. İstanbul, İzmir, Gaziantep pilot iller oluyor. Fikri olan müracaat edecek, seçimi yapılacak, eleme sonrası eğitim başlayacak. 30 fikir seçilip şirket kurdurulacak. Bedava yer, ofis, bilgisayar... Her türlü danışmanlık, mentorluk sağlanacak. 6 ay devam edecek. Fatura kesen mezun olacak, kesemeyene 2 ay ek süre verilecek, yine olmazsa ölüme terk edilecek. 
» Silikon Vadisi’nde de girişim evi açacağız. TİM, TEB ve ODTÜ olarak. ODTÜ geldi görüşmeye, hedefi 3 yıl içinde teknokentten 1 milyar dolarlık bir şirket çıkarmak. Şu anda zaten birkaç yüz milyon dolar değerinde şirket var. Türkiye’de 11 girişimevinin maliyeti 3-3.5 milyon lira. 
» Türkiye, 2023’te inovasyon stratejisi için A.T Kearney ile anlaştık. Güney Kore’ye yapmışlar, şimdi bize de yapacaklar

Hollanda'dan 'Türkiye İnovasyon Haftası'na destek

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 4-6 Aralık’ta İstanbul’da düzenleyeceği Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında, TİM ile Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanlığı arasında uluslararası işbirliğini güçlendirmeye yönelik mutabakat zaptı imzalandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, imzaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu anlaşmayla sadece kısa vadeli değil, özellikle inovasyon ve Ar-Ge alanında uzun vadeli iş birlikleri yapmayı hedefl iyoruz” dedi. Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen de “Mevcut teşvik politikaları ve TİM’in varlığı, Türkiye’de mükemmel bir fırsat vadediyor” diye konuştu.