Ruhr Metropolü, Çin’den sonra en çok doğrudan yatırımı Türkiye’den çekiyor

Türkiye’nin Almanya’da en çok ticaret yaptığı eyalet olan Kuzey Ren Westfalya, aynı zamanda Türk işadamlarının da en çok yatırım yaptığı bölge olarak öne çıkıyor. Geçen yıl bu eyalette 31 Türk firması yatırım yaparak, Türkiye’yi ikinci sıraya taşıdılar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

İZMİR - Türkiye’nin Almanya’da en çok ticaret yaptığı eyalet olan Kuzey Ren Westfalya, aynı zamanda Türk işadamlarının da en çok yatırım yaptığı bölge olarak öne çıkıyor. Geçen yıl bu eyalette 31 Türk firması çeşitli yatırımlar yaparak, doğrudan yatırımlarda Türkiye’yi Çin’den sonra ikinci sıraya taşıdı. Türkiye’deki yatırımcılara yönelik tanıtım çalışmalarını sürdüren Alman temsilciler İzmir’de Türk Dış Yatırım Paneli düzenledi. Panele Avrupa’da yatırım planları olan çok sayıda Türk işadamının yanısıra Ege iş dünyası da ilgi gösterdi. Küresel rekabet gücünü artırmak isteyen Türkiye sermayeli firmalar da artık uluslararası rakipleri gibi ülke dışında yatırım yapıyor. Almanya ekonomisinin kalbi sayılan ve Avrupa’ya açılan kapı konumundaki Kuzey Ren Westfalya Eyaleti, bu yıl Çin’den sonra en çok yabancı doğrudan yatırımı Türkiye’den çekti.

Türkiye’den 31 firma yıl içinde bu eyalette yatırım yaparken, bu sayının önümüzdeki yıldan itibaren daha da artması beklentisi ile Almanlar Türkiye’deki yatırımcılara yönelik tanıtım çalışmalarını hızlandırdılar. Bunlardan biri olarak İzmir’de Swissotel Grand Efes’te Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın desteğiyle 10. DÜNYA Gazetesi Türk Dış Yatırım Paneli düzenlendi. Panele Avrupa’da yatırım planları olan çok sayıda Türk işadamı katıldı. Panelin ve ardından düzenlenen Podyum Sohbeti bölümünün moderatörlüğünü yapan DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, küresel rekabette yeni pazarlar bulmak ürün ve hizmetlerini geliştirmek açısından Türk yatırımcıların da dış yatırımları önemsemeye başladığını belirtti. Türk firmalarının yurtdışındaki yatırımlarının geçtiğimiz yıl 6.7 milyar dolar büyüklüğe ulaştığı bilgisini aktaran Güldağ, “Önümüzdeki yıllarda bu rakam artacak. Önemli olan doğru zamanda, doğru yerde yatırım yapmak. Bu toplantılar yatırımların doğru yerlere yapılması ve kaynaklarının israf edilmemesi açısından önemli” diye konuştu.

DÜNYA Gazetesi, Wirtschaftsförderung Metropole Ruhr GmbH, Ege Bölgesi Sanayi Odası, NRW Invest GmBH işbirliğinde 10. DÜNYA Gazetesi Türk Dış Yatırım Paneli’ndeki konuşmacılar, katılımcılarla bilgi ve görüşlerini paylaştılar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir