Rus nakliyeciler Akdeniz’in yaş meyve-sebze yüküne talip

Rus nakliyecilerin Batı Akdeniz Bölgesi’nden Rusya’ya yük taşınması konusunda işbirliği teklif ettiklerini ifade eden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, böylece geçiş belgesi sorununun da azalacağını dile getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Rusya’da yaşanan ekonomik krizin Türkiye’yi de turizm sektöründe olumsuz etkileyecek olması nedeniyle Türkiye ile Rusya arasında ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi amacıyla iki ülke arasında görüşmeler hareketlendi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması için bir dizi organizasyonlar gerçekleştirildiğini bildirdi. Ankara, İstanbul ve Antalya’da resmi ve özel ticari heyetlerin görüşmeler yaptığını belirten Satıcı, 22 Nisan 2015’te aralarında resmi ve özel ticari heyetlerinde yer alacağı, Türk ve Rusya Federasyonu ekonomi bakanlarının da katılacağı İş Forumu’nun Antalya’da gerçekleştirileceğini kaydetti. 

Geçiş belgesi sorunu azalır 

Rusya ve Türkiye arasında ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için yoğun bir trafik yaşandığını anlatan Satıcı, 17 Nisan 2015 tarihinde de Rusya’da, iki ülke arasında gümrük yetkililerinin katılımıyla da “Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’’ konusunda ikili görüşmeler yapıldığını anımsattı. 

Rus Nakliyeciler Birliği’nden Batı Akdeniz Bölgesi’nden Rusya’ya yük taşınması konusunda işbirliği teklifi yapıldığını ifade eden Satıcı, Rus nakliyecilerinin yaş meyve ve sebze başta olmak üzere çeşitli yüklere talip olduğunu belirtti. 

Satıcı, Antalya’da Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) temsilcileri ile Batı Akdeniz bölgesinde faaliyette bulunan ihracatçıların da katıldığı toplantıyla şu bilgileri verdi: “Rusya’nın önde gelen nakliye firmaları, Batı Akdenizli ihracatçılara işbirliği teklifinde bulundu. Rus nakliyeciler, ülkelerine ihraç edilen ürünleri kendilerinin de taşımak istediğini ifade etti. Antalya’ya gelen 6 Rus nakliye firmasının temsilcileri ile Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) ihracatçılarla bir araya geldik. Batı Akdeniz’den Rusya’ya ihraç edilen ürünleri taşımak isteyen Rus nakliye firmaları, böylece geçiş belgesi sorununun da azalacağını dile getirdiler. Batı Akdeniz’den Rusya’ya gerçekleşen ihracatın her yıl arttığına dikkat çeken ihracatçılar, yüksek sezonda en büyük sıkıntının geçiş belgesi olduğunu bildirdiler. Toplantıda, Rus nakliye firmaları ile yapılacak taşımacılığın artmasıyla birlikte Türk nakliye firmalarının Rusya’ya alacağı geçiş belgesi sayısının da artacağı kaydedildi. Olumlu geçen toplantıda Rus nakliye firmalarının temsilcileri, yeni ve iklimlendirmeli araçlarıyla bölgenin yaş sebze meyve ürünlerini sorunsuz bir şekilde taşıyacaklarını vurguladılar.”

Bu konularda ilginizi çekebilir