Rusya geri adım attı, TIR sisteminden çıkmaktan vazgeçti

Geçtiğimiz hafta uluslararası TIR sisteminden çıkma kararı alan Rusya, Avrupa ve Türkiye’den gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım attı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Rusya ile yaşanan TIR sistemi krizinde mutlu son. Rusya, Avrupalı ve Türk nakliyecilerin büyük tepkisine yol açan uluslararası TIR sisteminden çıkma kararından vazgeçti.  Rusya’nın tek taraflı olarak aldığı bir kararla bu ülkeye yapılan taşımalarda TIR karnesi uygulamasını yeterli bulmayıp ilave teminat alması ve bu uygulamayı 12 Kasım’da tüm gümrük kapılarında başlatmasıyla yaşanan kriz çözüme ulaştı. Türk gümrük yönetiminin evsahipliğinde, IRU ve Rusya gümrük otoritelerinin de katılımıyla 15 Kasım Cuma İstanbul’da bir toplantı yapıldı.

Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) Başkanı Andrey Belyaninov ve IRU Genel Sekreteri Umberto Pretto arasında yapılan görüşmede Rusya’nın TIR sisteminde kalacağı protokol ile imza altına alındı. Taraflar diğer detaylar ile ilgili müzakereleri sürdürmek üzere 19 Kasım 2013 günü Moskova’da tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdı. Rusya gümrük teşkilatının ülkedeki kefil kuruluş olan ASMAP ile 1 Aralık’ta bitecek sözleşmesini yenilemeyeceğini ilan etmesiyle TIR sisteminde önemli bir belirsizlik yaşanmış ve bu durum TIR sistemine üye 68 ülke ve sistemin yürütücüsü IRU (Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği) tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir