Rusya'ya ihracatta yeni hat

Rusya'ya, Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) ile Karadeniz'den sevkiyat başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rusya'ya, Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) ile Karadeniz'den sevkiyat başladı. Seferler, Samsun ve Trabzon limanları ile Rusya'nın Tuapse Limanı arasında yapılıyor. Sevkiyatlarda BGH ile yapılan ihracata, Rusya tarafından, vergi ve bürokratik kolaylık gibi çeşitli avantajlar sağlanıyor.

Rusya, BGH sistemine hizmet vermek üzere, bir süre önce Karadeniz kıyısında bulunan Tuapse Limanı'nda gümrük kapısı açtı. BGH uygulayıcısı olan Favor Trans A.Ş. de, Karadeniz Bölgesi'nden yapılacak ihracata daha etkin hizmet verebilmek amacıyla Samsun ve Trabzon'da iki yeni şube açtı. Böylece denizyoluyla yapılan ihracatın gümrük işlemleri bu illerde yapıldıktan sonra, Rusya'da yeniden kontrole tabi tutulmadan rahat ve hızlı şekilde giriş yapabiliyor. Ayrıca BGH sistemine hizmet vermek üzere, Rusya'nın Gürcistan sınırında, Yukarı Lars gümrük kapısı ile Ukrayna sınırındaki Triyebortniye sınır kapısı da bir süre önce hizmete girdi. Böylece hava, kara ve denizyoluyla BGH üzerinden ihracat mümkün hale geldi.

Deniz hattının, başta Karadeniz Bölgesi ihracatçıları olmak üzere, tüm ihracatçılar için büyük bir avantaj olduğunu söyleyen Favor Trans Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, "Rusya ile uzun süredir yaptığımız görüşmeler sonuç verdi ve Tuapse Gümrük Kapısı açıldı. Deniz yolunun devreye girmesi ihracatçımız açısından büyük avantaj oldu. BGH sistemiyle yapılan ihracatta, bürokratik veya sosyal olaylar gibi hiç bir engele takılmadan, daha uygun maliyetlerle, hızlı ve güvenli bir şekilde sevkiyat gerçekleştirilebiliyor" diye konuştu.

Son aylarda Rusya-Ukrayna arasında yaşanan siyasi olaylardan dolayı, denizyoluyla yapılan ihracatın daha güvenli bir güzergah olarak değerlendirildiğine dikkat çeken Dinçşahin, şöyle konuştu: "Ukrayna üzerinden yapılan sevkiyatlarda bazı sorunların yaşanması, nakliyecileri Gürcistan ve Karadeniz üzerinden sevkiyata yöneltti. Son dönemde önem kazanan Karadeniz ve Gürcistan gümrüklerinden, başta meyve-sebze ihracatı olmak üzere, tekstilden kimyaya, deriden inşaat malzemesine kadar her tür ürün için BGH işlemi uygulanıyor. Böylece, ihracatçı da sağlanan avantajlar sayesinde Rusya'da daha rekabetçi konuma geliyor."

Favor Trans, Moskova ve Antalya şubelerinden sonra, Samsun ve Trabzon şubelerini de ihracatçıların hizmetine sundu. İhracatın yoğun olduğu diğer illerde de şubeler açılarak, BGH hizmetinin yaygınlaştırılması planlanıyor.