Rusya’da toparlanan dericiler ticaret merkezi kuracak

Deri sektörü, Rusya krizi çözüldükten sonra, eski ritmini yeniden yakalayarak hayata döndü. İhracatta Rusya odaklı olan sektör, önümüzdeki yıl Moskova’da Türk Ticaret Merkezi’ni de faaliyete geçirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ

İSTANBUL - Deri sektörü, Rusya’daki kayıplarını telafi etmeye başladı. Rusya’ya ihracatta yaşanan krizin etkisiyle yaklaşık yüzde 50’lik bir pazar kaybına uğrayan sektör, ilişkilerin normalleşmesiyle payını artırdı. Rusya odaklı ihracat yapan sektör, 2017 yılında Moskova’da Türk Ticaret Merkezi’ni faaliyete geçirecek. Merkezin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) destekli olması planlanıyor. Dünya deri sektöründe binde bir pay alan sektör, ABD, Fransa ve Almanya’daki paylarını artırdı. Sektör, dünyanın en büyük ithalatçıları konumunda yer alan; ABD, Almanya, Fransa, Kanada, Japonya ve Güney Kore ülkelerde hızını artırarak, dünya pazarından aldığı payı yükseltmek istiyor.

Toplam ihracat 1.4 milyar dolar

Türkiye’nin deri sektöründe ki en önemli oyunculardan birisi olabilecek güce sahip olduğunu belirten İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, şu ifadelere yer verdi: “En büyük deri ithalatı yapan ülkelere deri ihracatımız artıyor. Bu pazarlarda Türkiye’nin payı yok denecek kadar azdı. Pazarlardan binde 1 oranında pay alıyorduk. Çok ciddi bir kapasite var. Dünyanın toplam ithalat hacmi 250 milyar dolar. Dünyanın en büyük ithalatçısı ABD’den geçtiğimiz yıl aldığımız payı yüzde 22 arttırdık. Almanya’dan aldığımız payı yüzde 7, Fransa’dan aldığımız payı ise yüzde 6 arttırdık. Rusya ve çevre ülkelerde kaybettiğimiz pazar payımızı ABD, Almanya, Kanada, Fransa, Japonya, Güney Kore gibi dünyanın en büyük deri ithalatçısı olan ülkelerle kapatmaya çalışıyoruz. Bu pazarlara yönelik gerçekleştireceğimiz tanıtım faaliyetleri, ticaret heyetleri ve fuarlarla etkinliğimizi artıracağız. Bu yıl ihracatımız 1.4 milyar doları bulur.”

Rusya'ya ihracat yüzde 59 geriledi

Rusya pazarındaki son duruma değinen Şenocak, “Rusya pazarındaki düşüş sektörü olumsuz etkileyen en önemli faktör. Ocak – Ekim 2016 döneminde Rusya’ya ihracatımız yüzde 59 düşmüş, bu da yaklaşık olarak 89 milyon dolarlık bir düşüşe tekabül ediyor. Rusya’ya 2014’te 440 milyon dolar ihracat yaparken, yaşanan krizle beraber bu rakam 90 milyon dolara kadar düştü. Yüzdesel olarak 2014’te yüzde 24, 2015’te 16, 2016’da 8 gibi bir rakam çıkıyor. Rusya’yı hesaplamalardan çıkardığımız zaman sektörümüzün ihracatında değer bazında yüzde 5, miktar bazında ise yüzde 13 artış gözüküyor. Bu da sektör olarak ihracatta ne kadar Rusya odaklı ilerlediğimizin bir göstergesi. Ayrıca petrol fiyatlarıyla orantılı bir şekilde ihracatımız Rusya’ya azaldı. Önümüzde ki yıllarda Rusya bizim önemli bir pazarlarımızdan biri olmaya devam edecektir” dedi.

250 bin kişiye istihdam imkanı

Belirlemiş oldukları yeni ihracat hedefleri doğrultusunda, kurulu üretim kapasitesinin teşvik edilmesi halinde hem istihdamın hem de ihracatın artacağına değinen Şenocak, “Bu yıl ki kapasite kullanım oranlarınımız yüzde 57. Bu alana getirilecek teşvikle sektörümüz yaşanan sorunları aşacaktır” dedi.

ÖTV indirimi beklentisi

Daralan piyasada için bu geçiş dönemini en az zararla atlatabilmek adına ekonomi yönetiminden bazı taleplerde bulunduklarını belirten Şenocak, şu açıklamalarda bulundu: “Hükümetimiz taleplerimiz doğrultusunda fason işçilikteki KDV’yi düşürerek üretime doğrudan destek verdi. Önemli birkaç sorunumuz kalmış durumda. Bunların da çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Krediye erişimi, kıymetli kürkte ÖTV indirimi, taklit ürün de sıkı kontrol ve denetim, ham derinin kayıt dışılığının önlenmesi ve iş kümelenmelerinin şehir içlerinde sağlıksız ve uygun olmayan yerlerden şehir yakınlarında devletimizin önereceği yerlere taşınması çözüm beklediğimiz sorunlarımız. ÖTV indirimi sağlanırsa 40 milyar dolarlık kıymetli kürk pazarından uzun vadede 4-5 milyar dolar alabiliriz.”

Deri sektörü de koruma istiyor

Ayakkabı sektörüne 2014 yılında gelen ilave gümrük vergisiyle ithalatın ciddi şekilde azaldığını kaydeden İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, rekabetin arttığını, bu alanda gelişme sağladıklarını dile getirdi. Rekabetten hiçbir şekilde korkmadıklarını ifade eden Şenocak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplam yaptığımız ithalat rakamı 1.1 milyar dolar. Özellikle Çin ve Hindistan’dan ithal deri getiriliyor. İçeride haksız rekabet sağlanıyor. Bu konuyu ilave gümrük vergisiyle çözebiliriz. Yüzde 50 gibi bir ilave verginin gelmesi demek, ithalatın azalması, rekabet etmek demek. Bu durum sağlanırsa ithalat yarı yarıya azalır. Dış ticaret fazlamız artar.” Son dönemde Rusya pazarında eski ritmin sağlandığını aktaran Şenocak, Rusya’da Türk Ticaret Merkezi kuracaklarını söyledi. Moskova’da yer baktıklarına değinen Şenocak, “Rusya krizi çözüldükten sonra bu fikir ortaya çıktı. 2017 yılında faaliyete geçeceğiz. Bu proje TİM destekli de olabilir. Ama olmazsa da biz sektör birliği olarak altından her türlü kalkarız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir