Rusya’daki hal krizini Türk işadamları çözecek

Rusya’daki tek Türk hali olan FortRostov, Moskova’da yapılacak yeni hal için Yenigün İnşaat’la konsorsiyuma gidiyor. Firmalar, Putin’in resmi temsilcisinden şimdiden onay aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER 

İSTANBUL - Rusya’da geçtiğimiz aylarda Pakrovsky Hali’nin kapanmasıyla ortaya çıkan krizi, Türkiye çözecek. Önceki yıllarda Rusya’da yaptığı hal yatırımıyla pazara hakim olan FortRostov Yönetim Kurulu Başkanı Burak Bozkır, Rusya’da önde gelen Türk inşaat firmalarından Yenigün İnşaat ile konsorsiyum oluşturarak yatırım kararı aldı. Henüz net bir yatırım miktarı belirlenmese de Bozkır, ilgilendikleri alanın 85 milyon dolarlık bir yatırım gerektirdiğini söyledi. 

Bozkır, arkalarında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da desteği olduğunu belirterek, “Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in resmi temsilcisi, Soyun Sadykov ile yapmış olduğum toplantıda halin lokasyonu ve teknik detayları ilettik ve Sayın Sadykov tarafından memnuniyetle karşılandı. Sadykov gerek valiliğe gerekse belediye başkanlığına bizim projemiz ile ilgili tüm desteği vereceği sözünü de verdi. 19-20 Aralık’ta Moskova’da belediye başkanlığıyla yapılacak olan toplantıya davet edildik” şeklinde konuştu. 

Türk ihracatçısı Rusya pazarına hakim olabilir 

Projeyi almalarının önemli olmadığının altını çizen Bozkır, “Önemli olan, Türk ihracatçısının bugünkü krizi fırsata dönüştürerek uzun vadeli bir şekilde Rusya pazarına hakim olmak” yorumunu yaptı. Bozkır, projenin detaylarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Hiç vakit kaybetmemek için yeni hal yasasına uygun olarak yapılmış ve şu an lojistik merkezi olarak çalışan Moskova’nın güneyinde ve Moskova’ya 50 km uzaklıkta toplam 55 bin metrekare soğutmalı depolama alanı olan bir merkezi satın alma konusunda görüşülüp prensip anlaşması sağlandı. Sayın Sadykov, Rostov’daki hal yatırımımızdan haberdar olduklarını ve Moskova’da açılacak olan bu yeni hal yerini de bizim başarı ile işleteceğimizi söyledi.”

Hal krizi yeni değil yedi yıllık mesele 

Pakrovsky Hali’nin kapanma sürecinin aslında sürpriz olmadığını, Rusya’nın 2006 yılında yürürlüğe koyduğu yeni hal yasasının bugünkü süreci doğurduğunu ifade eden Bozkır, Rusya Büyükelçisi Adnan Aydın Sezgin’in konuyla ilgili Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı kapıdaki tehlikeler konusunda uyardığını hatırlattı. Bozkır, “Sayın Bakanımız, acil olarak birlik başkanlarımızı, sektörün önde gelen ihracatçılarını, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez başkanlığında Mart 2012 yılında Rusya’ya gönderdi. Ama ne yazık ki özellikle Moskova’daki ihracatçılarımız o günkü şartlardan dolayı yeni bir yapılanmaya gidemediler ve bugünkü duruma gelindi” yorumunu yaptı. 

‘Rusya’nın ilk ve tek Türk halcisiyiz’

Rusya’nın ilk ve tek Türk meyve-sebze hal yatırımını kendilerinin yaptığını kaydeden FortRostov Yönetim Kurulu Başkanı Burak Bozkır, “FortRostov meyve sebze hali yüzde 100 finansmanı Türkler tarafından yapılmış, dünya standartlarına ve Rusya Federasyonu’nun yeni hal yönetmeliğine uygun olarak düzenlenmiştir ve yüzde 100 doluluk olanıyla çalışır FortRostov ayrıca, merkezi Hollanda’da olan Dünya Haller Birliği’ne (World Union Wholesale Markets)üye olan ilk ve tek  meyve sebze halidir” bilgisini verdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir