Savunma ve havacılık ihracatı artışını sürdürdü

Savunma ve havacılık ihracatı 2016 yılında yüzde 1.4 oranında artarak 1 milyar 677 milyon dolara ulaştı. Savunma sanayii, mücevherden sonra en yüksek birim fiyatla ihracat yapan sektör oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Savunma ve havacılık ihracatı 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 1.4 oranında artarak 1 milyar 677 milyon dolar oldu. TİM verilerine göre Türkiye, son dönemde savunma ve havacılık ihracatını, genel seviyedeki düşüşe rağmen korumayı başardı. Toplam ihracatın 2015’in ardından 2016’da da gerilemesine rağmen, savunma ve havacılık her iki yılda az da olsa artış sağladı. Bu arada, TAI Genel Müdürü Temel Kotil, ATAK helikopterinin Pakistan’a ihraç edileceğini açıkladı. Türkiye böylece en üst seviyedeki platform ve sistemlerden oluşan bir saldırı helikopterini ihraç etme başarısını göstermiş olacak.

Türkiye, savunma ve havacılıkta ihracat seviyesini 2016’da da korudu. Off -set anlaşmaları kapsamında yapılan ihracatı da kapsayan bu ihracat kaleminde, TİM verilerine göre 2016 1 milyar 677 milyon dolar seviyesinde tamamlandı. Bir önceki yılda ihracat 1 milyar 654 milyon dolar düzeyindeydi.

Birim fiyat 27.7 dolar

TİM verilerine göre, savunma ve havacılık sanayinin ihracatının birim fiyatı 27.7 dolar oldu. Bu seviye, diğer sektörlerle karşılaştırıldığında en yüksek birim fiyatlardan biri olarak kayda geçti. Toplam sanayi mamullerinin ihracat birim fiyatı 1.78 dolar olurken, otomotivin 6.58, elektrik-elektronik-hizmet sektörünün 4.9 dolar olarak belirlendi. Toplam sanayi içinde (kimya ve tarıma dayalı ürünler dahil) savunma sanayii, mücevherden sonra en yüksek birim fiyatla ihracat yapan sektör oldu.

Savunma sanayiinde 27.7 dolarlık birim fiyata en yakın sanayi kolu, 15.29 dolar ile tekstil ve hazır giyim olarak gözlendi. Bu sınıflama içinde mücevherin birim fiyatı ise 849.74 dolar olarak kayda geçti.

ATAK helikopterinin ihraç haberi

Öte yandan, kara araçları dışında ilk büyük sistemler dahil platform ihracatı için TAI Genel Müdürü Temel Kotil’den bir açıklama geldi. Kotil, önceki gün İstanbul Düşünce Vakfı’nda yaptığı konuşmada, “aylar içinde” ATAK helikopterinin Pakistan’a satılacağını duyurdu. Pakistan ATAK helikopterine ilişkin ağustos ayında deneme uçuşları gerçekleştirmiş ve ATAK, yüksek irtifa ve 50 dereceyi bulan hava sıcaklıklarında görev yapmıştı. Ancak, ABD’li üreticilerin ülke satış kredili rakipleri karşısında Pakistan’ın finansmanı hazır ürünü tercih edebildiği yönünde haber yayınlanmıştı.

ABD’li üreticinin ise Pakistan’a istediği sayıda ürün satamama ihtimali vardı. Temel Kotil’in açıklamasına yönelik SSM ve Savunma Bakanlığı kaynakları henüz bir doğrulama yapmadı ancak ATAK’ın üretici şirketi olan TAI’nin görüşmelerde bulunduğu da biliniyordu. ATAK, AgustaWestland A-129 modeli üzerinde uyarlamalar yapılarak ve güçlendirilerek, motor hariç her türlü lisans ve kullanım-ihracat haklarına sahip biçimde T-129 koduyla uluslararası pazara çıkmıştı. ATAK üzerinde aviyonikler ve silah sistemleri de milli olarak ASELSAN tarafından geliştirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir