Şili Ticaret Ofisi ile Latin Amerika’nın kapıları açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

taylan-002.jpgPro Chile, bir diğer ismi Şili Ticaret Ofisi, Şili Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Bölümü’ne bağlı olarak tüm dünyada faaliyet yürütüyor. Şili’nin dünya ile olan ticaretini geliştirmeye yönelik çalışan bu ofisin İstanbul’da da temsilciliği bulunuyor. Pro Chile olarak ticaretin yanı sıra turizm ve yatırımların da tanıtımını yaptıklarını söyleyen Şili Ticaret Ofisi İstanbul Temsilcisi Gülşan Atalay, İstanbul ofisi olarak Türkiye ile karşılıklı ticareti geliştirmeye daha çok odaklandıklarını belirtti.

Şili’nin gıda ürünleri tedariğinde çok önemli bir ülke olduğunu ifade eden Atalay, “Doğusundaki And Dağları sayesinde, batıdaki okyanus ve güneydeki buzullarla beraber tarım zararlıları geçmiyor. Tarımı korunmuş bir ülke” dedi.
Türkiye’nin Şili’nin gıda tedariğinden 

faydalanabileceğini belirten Atalay, Şili’nin güney yarımkürede olmasının, tüketen kuzeyi tamamladığını dile getirdi. Türkiye ile Şili arasında 2011 yılında serbest ticaret anlaşmasının (STA) yürürlüğe girdiğini aktaran Atalay, Güney Amerika’nın uzaklığı nedeniyle Türkiye’de olumsuz bir algı oluştuğunu, ofis olarak bu algının yok olması için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye ve Şili’nin pek çok alanda ticari ortaklıklar kurabileceğini vurgulayan Atalay, “Şili çok ciddi yatırım potansiyeli taşıyor. 22 ülkeyle doğrudan, blok bağlantılarıyla toplamda 60 ülke ile STA var. Yine 22 ülke ile karşılıklı vergileri koruma anlaşması var. Dünya nüfusunun yüzde 63’ü ile STA var. Maden, turizm, su ürünlerinde, gıdada, gübre üretiminde özellikle yatırıma açık” diye konuştu.

Bu noktada Pasifik İşbirliği’nin önemine değinen Atalay, “Pasifik İşbirliği’nin içerisinde Meksika, Şili, Kolombiya ve Peru var. Bu 4 ülke arasında ticareti gümrüksüz yapılabiliyor. Dolayısıyla Şili ile yapılacak işbirliği üzerinden bu ülkelere ulaşılabilir. Bu ülkeler üzerinden de mesela STA sayesinde Amerika Birleşik Devletleri pazarına ulaşılabilir” dedi. 
Güney Amerika’nın en gelişmiş ülkesinin Şili olduğunu kaydeden Atalay, “Türkiye ile henüz karşılıklı yatırımları koruyan anlaşma ve vergi koruma anlaşması yok. Ama bu demek değildir ki Şili’ye yatırım yapılmasın. Şili’ye çeşitli sektörlerde yatırım yapılabilir. Yalnız, Şili ile ticaret yapacak olanların STA’yı ayrıntılı okumalarını öneririm” şeklinde konuştu. 

Yaban mersini, avokado, kuru erik gibi Türk mutfağında yeni yeni kullanılmaya başlayan ürünlerin üretiminde Şili’nin öne çıktığını aktaran Atalay, bu ürünleri Türkiye pazarına tanıtarak daha fazla sokmak istediklerini ifade etti. 
Atalay’a mail adresinden ulaşabilirsiniz: gatalay@prochile.gob.cl

DEİK’te icra kurulu başkanlığı kaldırıldı 

TOBB’a bağlı olarak çalışan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK) yeni yönetmelikle beraber büyük bir değişim yaşandı. Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklik ile birlikte daha önce icra kurulunun yönetiminde olan DEİK’te artık icra kurulu başkanlığı yok. Onun yerine TOBB tarafından atanan 5 genel başkan yardımcısı DEİK’i yönetecek. DEİK’in 750 üye şirketi, 42 kurucu kuruluşu, 115 iş konseyi, 129 ticaret, sanayi ve borsa oda temsilcilikleri, 3 yurtdışı temsilciliği bulunuyor. Her yıl, yurtiçinde ve yurtdışında yabancı ülke temsilcileriyle onlarca önemli toplantı gerçekleştiriyor. Türkiye’nin imzalayacağı uluslararası ticari anlaşmaların hazırlanma ve şeklini alma sürecine destek veriyor. Yeni yönetim değişikliğinin DEİK’in çalışmalarını ne yönde etkileyeceği ise belli değil. TOBB tarafından atanacak olan beş genel başkan yardımcısı nasıl bir iş bölümü yapacaklar DEİK tarafından da bilinmiyor. Yapılan yönetmelik değişikliği ile ilgili konuştuğum DEİK’in son İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, TOBB yönetiminin bu değişikliği gerçekleştirdiğini söyledi. DEİK’teki icra kurulu başkanlığının kaldırılarak TOBB yönetiminin benzeri bir yapılanmaya gidildiğini aktaran Yırcalı, “Daha çok TOBB’un sistemine uygun olarak başkan yardımcıları ile çalışılacak. DEİK’in başına 5 tane başkan yardımcısı atanacak. Yönetim kurulu içerisinde 5 başkan yardımcısı seçilecek ve onların da mesuliyetleri olacak. İcra kurulu kalktı. Dolayısıyla başkanlığı da kalktı. Böyle bir sisteme gidildi. Arkadaşlar böyle yapılmasını uygun gördüler. TOBB’un benzeri gibi. Biliyorsunuz onların da bir başkanı ve 5 başkan yardımcısı ve bir muhasip üyesi var. Bu şekilde TOBB tarafından uygun görüldü. Arkadaşlar da yönetimde o şekilde düşündüler. Bu doğrultuda yönetmelik oldu, buna göre hareket edilecek” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir