“Şirketler de kendi ihracat hedefini belirlemeli"

İhracatta 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için firmalara da görevler düştüğünü belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şirketler de kendi ihracat hedeflerini belirleyerek Türkiye’nin hedefine katkı koymalı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DEMET ÖZTÜRK

ADANA - TİM’in ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedefl erini kurgulamaları için başlattığı ‘TİMAKADEMİ2023’ çalışmalarının şehirler turuna Adana ile devam edildi. Adana Sheraton Otel’de düzenlenen programda 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefinde Adana değerlendirilirken, Adanalı ihracatçıların faydalanabileceği devlet desteklerine ve ihracatı destekleyen alt sektörlerin önemine dikkat çekildi. 

Moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yaptığı panele Ekonomi Bakanlığı Araştırmalar Genel Müdürü Dr. Halil Bander Arslan, Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm, HSBC Türkiye Kurumsal Bölge Yönetimi Grup Başkanı Belgin Dağtekin, Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç ve Finansal Kurumlar Birliği Faktoring Sektörü Temsilcisi Filiz Ünal katıldı. TİMAKADEMİ2023’ ün açış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 hedefl erine ulaşma açısından makro plan hazırladıklarını belirterek, düzenledikleri toplantıların asıl sebebinin şirket sahiplerini hedefler doğrultusunda teşvik etmek olduğunu vurguladı. 

‘İhracatta 20 milyar dolar gerideyiz’ 

Orta ve uzun vadede planlar yapılması için firmaların belirli bir ölçeğin üzerine çıkması gerektiğini belirten Büyükekşi, “Bu ölçek belirlenince kurumsallaşma da beraberinde geliyor. Firmalar 2023 hedefi koymuyorsa bu bir sorundur. Rotası olmayan gemi yolunu bulamaz. Şirket olarak rotamızı belirlememiz lazım. Her firma 2023 hedefleri doğrultusunda kendisine bir ihracat hedefi belirlemeli. İhracatta 20 milyar dolar gerideyiz. Her yıl yüzde 12 ihracatımızı büyüterek 500 milyar doları yakalayabiliyorduk. Bunun yüzde 13.5’e çıkması gerekiyor” dedi. Yüksek katma değerli üretim ve ihracat için çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Büyükekşi, 26 sektörde de yüksek katma değere ulaşmanın yolunun inovason, Ar-Ge, tasarım ve marka yaratmaktan geçtiğini, bunun için de inovasyon haftası etkinliklerinin devam ettiğini dile getirdi. Doların son 10 yılın en yüksek seviyelerinde seyrettiğini söyleyen Büyükekşi, “Doların hemen hemen birçok para birimi karşısında değer kazanması, liranın da değer kaybetmesi ve parite düşüşü, ekonomimize ve ihracatımıza olumsuz yansıyor. Ama sevindirici tarafı, AB’nin 28 ülkesinde, son 2 ayda ithalat euro bazında yüzde 5 düşerken bizim AB’ye yaptığımız ihracat euro bazında yüzde 7.5 artmış durumda. Dolar bazında AB’ye ihracatımız düşerken euro bazında artması sayesinde pazarlardaki aldığımız pay yüzde 7.5 artmış oluyor” diye konuştu. Büyükekşi, özelİhracatta 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için firmalara da görevler düştüğünü belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şirketler de kendi ihracat hedeflerini belirleyerek Türkiye’nin hedefine katkı koymalı. Rotası olmayan gemi yolunu bulamaz” dedi. likle Avrupa Merkez Bankası'nın her ay 60 milyar euroluk parasal genişleme kararı almasının önümüzdeki yılda özellikle Avrupa’daki enflasyonu sona erdirmesi açısından önemli bir adım olacağını düşündüklerini söyledi. Büyükekşi, “AB’deki büyüme beklentilerinin hız kazanması, Türkiye’nin ihracatına da inşallah olumlu yansıyacak” açıklamasını yaptı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde “Turkey Discover The Potential” adında bir marka çalışması yaptıklarını anlatan Büyükekşi, bu yıl da Ekonomi Bakanlığı ile 2023 ihracat hedefl erine ulaşabilmek için Türkiye hikayesini tüm dünyaya anlatmak üzere önemli bir reklam çalışmasına başlayacaklarına vurguladı. Büyükekşi, “Hedefimiz imajımızı yükselterek sizlerin mallarını daha yüksek fiyata satmanıza yardımcı olmak. Türk malı imajının tüketim mallarında özellikle yüzde 20 artması demek bize fazladan 20-30 milyar dolarlık katkı demek” dedi. Büyükekşi, Adana’nın ihracatının 2 milyar dolar olduğunun altını çizerek, 2023’te 10 milyar dolarlık hedef bulunduğunu belirtti. Adana’da gerçekleşen ihracatın ağırlıklı olarak tekstil, kimya, yaş sebze meyve ve hububat sektörlerinde yapıldığını dile getiren Büyükekşi, şu ifadeleri kullandı: “Yeni yatırım ve teşvik sisteminde 2014 yılının ilk yarısında Adana iller sıralamasında 22. sırada. Adana’da 1000’i aşkın ihracatçı firmamız var. İlk bin ihracatçı firma arasında 22 tane Adanalı firma var. İSO’nun ilk 500 listesinde ise Adana’dan 12 firma yer alıyor. Adana’da 170 ülkenin üzerinde ihracat yapılıyor buradan çok daha fazlasını yapabilecek bir şehir.” Büyükekşi, Adana’nın marka başvurusunun 2003’te 419, 2013yılında bu rakamın bin 622’ye yükseldiğini, patent başvurusunun 10 yılda 10 katına ulaştığını ve son 10 yılda patent tescil sayısının 1’den 8’e çıktığını ifade etti. Büyükekşi, 2003’te 209 olan marka tescil sayısının 2013 yılında bin 178’e yükseldiğini de sözlerine ekledi. 

‘Herkesin yapmadığını yapmalıyız’ 

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise ihracatla ilgili öngörülen 500 milyar dolarlık hedefte Adana’nın sağlaması gereken katkıyı yeniden değerlendirme imkanı bulacaklarına değinerek, “2023 hedeflerine ancak herkesin yapmaya cesaret edemediğini yaparak ulaşabiliriz. Bu hedefe ulaşmak amacıyla bugün için gerçekleştirilen yıllık 150 milyar dolarlık ihracatın önümüzdeki 10 yıldan az süre zarfında üç kattan fazla şekilde artırılması gerekli. Bunun için daha yüksek katma değerli ürün ihraç etmemiz gerekiyor. Bu anlamda Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi gibi makro projelerin süratle gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” dedi.

Adanalı ihracatçılar için değerlendirmelerde bulundular

"2014-2023 arasında yüzde 13.7 artış gerekiyor"

akegdv.jpg

Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Dr. Halil Bader Arslan, ihracatın Türkiye ekonomisinde büyümenin, istihdamın motoru olduğunu ifade ederken, “Türkiye’de toplam istihdam 26 milyon kişi. Bunun da 8 milyonu ihracatçı firmalar tarafından istihdam ediliyor. 2002-2014’te ihracatta ortalama artış yüzde 13.1 civarında. 2014-2023 arasında ise yüzde 13.7 artış gerekiyor” diye konuştu.

"İhracat yaparken devlet yardımlarını da kullanın"

aejkgbdv.jpg

Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görür ise “Bakanlık olarak Türkiye’nin her yerinde devlet desteği veriyoruz. Ancak devlet yardımlarından çok az yararlanılıyor. İhracat yaparken devlet yardımlarını da kullanın. Amacımız yurtdışı faaliyetlerinizi artırmak” dedi.

Ali Sabancı başarı hikayesini anlattı

sabanci-003.jpg

Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da başarı hikayesini anlattı. “Başarılı şirketlerin bazı karakteristikleri var” diyen Sabancı, “Başarılı şirketler tüketiciyi çok iyi anlıyor. Büyük kitlelere hizmet ediyor ve yaşam kalitesini artırıyor. Ayrıca başarı, ürün üretirken itibarından ödün vermeden sürdürülebilir karlılığı yakalamaktan geçiyor. Şirket olarak havayolu ile yolculuğun herkesin hakkı olduğuna inanıyoruz. Misafirlerimiz düşük fiyat, zamanında kalkan uçak, yeni uçak ve seyahatini kişiselleştirmek istiyor. İnsan kaynağını motive etmek için şirkette bir aile olmak, patronla çalışanın daha yakın olduğu bir ortam sağlamak. Ayrıca maddi başarıyı da paylaşmak çok önemli” ifadelerini kullandı.

"2 milyar TL destek veriyoruz"

dfbgfnfrgn.jpg

HSBC Türkiye Kurumsal Bölge Yönetimi Grup Başkanı Belgin Dağtekin de “Şirketler son yıllarda dış ticarette büyümelerini hızlandırdı. Türkiye’deki şirketleri yükselen pazarda aktif olarak destekliyoruz. HBSC’nin küresel ağı, tecrübesi ve bu konudaki bilgi birikimi olarak da danışmanlık veriyoruz. Bu desteğimiz 2 milyar lira olarak hala devam ediyor” diye konuştu.

"İşletmeler dijitalleşmek istiyor, nasıl yapacağını bilmiyor"

safdsdv.jpg

Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç, KOBİ’ler arasında birçok araştırma yaptıklarını belirterek, “İşletmeler dijitalleşmek istiyor ama nasıl yapacağını bilmiyor. Herkes değişen bir pazar olacağını kabul ediyor. Dijitalleşmenin en önemli katkısı bilinirliğinizi artırmasıdır. Bu daha fazla yatırım yapmak demek değildir. Daha fazla verim almanızı sağlar. Dijitalleşerek kaynaklarınızı artırmadan sektördeki firmalardan daha fazla büyüyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

"Faktoring hacmimizin 21 milyar TL'si ihracat"

qe4wrbfdv.jpg

Finansal Kurumlar Birliği Faktoring Sektörü Temsilcisi Filiz Ünal ise “İhracat hedefi ne ulaşmak için güvenli fi nansal araçlarla yapabiliyor olmak çok önemli. 3 temel hizmet sunuyoruz. Güvenli ve taminatlı bir şekilde yurtdışı pazarlara rekabetçi olarak açılmamızı sağlıyoruz. Tahsilat takibini gerçekleştiriyoruz. Yurtdışına yapmış olduğumuz vadeli ihracat satışının öncesinde erken finansmanı sağlayarak yurda getirilmesini sağlıyoruz. 116 milyarlık faktoring hacmimizin 21 milyar TL’si sadece ihracat” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir