STA’da ilk adım atıldı, Türk bankası için karar alındı

32 bin Etiyopyalıya iş sözü veren Türkiye, bölgeyle ilişkilerin bir üst seviyeye çıkması için STA anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Ekonomi Bakanı Zeybekci 421 milyon dolarlık dış ticaret hacmine sahip ülkede bir kamu bankasının şube açacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

ADDİS ABABA - Türkiye ile yıllık 421 milyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaşan Etiyopya ile ekonomik alanda yeni bir sayfa açılıyor. İki ülke ticaretini geliştirmek için ülke ile bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanması için harekete geçildi. Yatırımların artırılması için Eximbank’ın bölgeye ayıracağı kredi oranı artırılırken, ülkeye birde kamu bankası şubesinin açılmasına karar verildi. Bölgede Türk işadamlarının 3 milyar dolarlık yatırımı ve 32 bin kişiye istihdam taahhüdü bulunuyor. Doğu Afrika temaslarının ikinci gününde Etiyopya İş Forumu’na katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Afrika geneli ile 30 milyar dolarlık iş hacmine ulaştıklarını hatırlatan Zeybekci, “Afrika’nın tamamında Etiyopya’yla ortaklık yapabiliriz” dedi. 

Hedef 10 milyar dolar ticaret 

Etiyopya ile Türkiye arasındaki tarihsel bağlara atıfta bulunan Bakan Zeybekci: “Gazi Mustafa Kemal 1926’da modern Türkiye’nin Afrika’daki ilk büyükelçiliğini uzun yıllar bağımsızlığını korumayı başaran Etiyopya’da açtı. O günden denilmiş ki, ‘Sizin ortaklık yapacağınız Etiyopya’. Bugün ülkeyle 421 milyon dolar dış ticaret hacmine ulaştık. Ben bunun yakın zaman içinde 10 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum” dedi. 

Cibuti’de Türk- Etiyopya anlaşması 

Bakan Zeybekçi bu hedefe ulaşabilmek için iki ülke ticaretinin önündeki engelleri kaldırmayı planladıklarını söyledi. Bu kapsamda ilk olarak Etiyopya Başbakanı ile bir STA anlaşması imzalanması yönünde görüşmeler yaptıklarını açıklayan Zeybekci, “Ayrıca Etiyopya’da bir güçlü Türk bankası oluşturmak için olurlarını aldık” diye konuştu. Bir önceki gün Cibuti’de Özel Ekonomik Bölge kurulması için mutabakata vardıklarını da hatırlatan Zeybekci, bu bölgede sadece Etiyopya’yla bir işbirliği içinde olabileceklerini anlattı. 

‘Türklerden iş öğreneceğiz’ 

Türkiye’nin Etiyopya’ya olan ilgisinin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dış işleri bakanlığı dönemindeki vizyonuyla bugün de devam ettiğini belirten Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn bu durumdan çok memnuniyet duyduklarını söyledi. 
Türkiye’nin en güvenilir iş ortaklarından biri olduğuna dikkat çeken Desalegn sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Etiyopya’nın gelişiminde Türkiye’nin çok ciddi katkısı var. Buraya gelen Türk firmalarından teknoloji, know-how ve deneyim alanında ciddi bilgi ediniyoruz. Firmalarımız girişimcilerinizden ciddi iş öğrenecek.”

3 milyar dolarlık Türk yatırımı var

Türkiye- Etiyopya İş Konseyi Başkanı Yusuf Aydeniz, Türk iş adamlarının Etiyopya’da 3 milyar dolarlık doğrudan yatırımı olduğunu ve yakın zamanda iş adamlarının ülkede 32 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. Verilen bilgilere göre Türk iş adamları için Etiyopya’da tekstil, konfeksiyon, imalat sektörlerinde ciddi iş fırsatları sunuyor. Türk firmalarına sıfırdan düşük sermayeyle iş kurma fırsatı sunan ülke uygun iş gücü ve hammadde olanaklarıyla dikkat çekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir