Tataristan: Rusya'ya giriş için bizi kullanın

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


BURSA  - Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Rusya piyasasının dinamik bir şekilde geliştiğini belirterek, "Türk şirketlerin de Rus piyasasına girmek için ülkemizi bir sıçrama tahtası olarak kullanmasını istiyoruz. Biz büyük Rusya piyasasına girmek için sizlere bir pencere, kapı olmak istiyoruz" dedi.
Minnihanov, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nce (OİB) Hilton Bursa Oteli'nde düzenlenen "Türkiye-Tataristan Otomotiv Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu"nda yaptığı konuşmada, Bursa'nın özellikle otomotiv sektöründe Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olduğunu belirtti.
Türkiye-Tataristan iş adamları arasında görüşmelerin yapılmasının bir gelenek haline geldiğini, bunun kardeş halklar arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesinde bir simge olduğunu ifade eden Minnihanov, Türkiye Ekonomi Bakanlığı'na şükranlarını sunmak istediğini, Bursa Valiliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve OİB'e katkılarından, Türk ve Tatar şirketlerine de foruma katılmalarından dolayı teşekkür ettiğini dile getirdi.
Minnihanov, Türkiye'nin desteğinin kendileri için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, "Türk hükümeti işbirliğine büyük bir önem veriyor, özellikle Tataristan ile ilişkilere. Türkiye, bizimle iş yapan dünyanın ileri gelen partnerlerinden bir tanesi" diye konuştu.
Türk şirketlerinin, Tataristan Cumhuriyeti'nde tescili yapılmış ortak işletmeler yönünden birinci sırada yer aldığını anlatan Minnihanov, şunları kaydetti:
"Tataristan-Türkiye ilişkileri özellikle, enerji alanında hızla gelişmekte. Ülkemiz piyasasında, onlarca Türk firması faaliyette bulunmakta. Bu Türk şirketleri, aktif bir şekilde işletmelerini kurmaktadır. Tataristan'da geleneksel olarak, otomotiv sanayi gelişmiş durumdadır. Rusya ağır vasıta üreticisi Kamaz faaliyette bulunuyor. Kamaz Paris Dakar Rallisi'nde onlarca kez birinci oldu. Kamaz, Avrupa ve Amerika şirketleriyle ortak işletmeler kurdu. Yapısal destek açısından Kamaz, sanayi parkı ile birlikte faaliyette bulunuyor ve 40 bin metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Bu özel ekonomik bölgelerin daha da genişleyeceğinden eminiz. 200'e yakın şirket, bunlar da artık faaliyete başladı. Bunların arasında Türk firmaları da bulunmakta. Kendileri orada oto yedek parçası üretiyor. Yine Rus Sollers ile Amerikan Ford otomotiv üretiminde işbirliği yaptı."
Minnihanov, Ford Otosan ile iyi bir işbirliklerinin bulunmasının da sevindirici hususlardan bir tanesi olduğunu ifade ederek, Tataristan otomotiv sektörü çevresinde, güçlü bir oto yedek parça üretiminin gündeme gelme geldiğini, Türk iş adamlarının da buna ilgi gösterdiğini vurguladı.

"Bir pencere, kapı olmak istiyoruz"

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde dün Şişecam Fabrikası'nı ziyaret etme fırsatı bulduğunu, Coşkunöz Holding ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yetkililerden bilgi aldıklarını anlatan Minnihanov, şu bilgileri verdi:
"Türk yatırımcıları modern, ileri teknoloji, uluslararası kalite sistemleri kullanıyor ve yabancı partnerlerle tam entegre olarak üretim yapıyor. Kalifiye iş gücü yetiştirme konusunda TİM'in faaliyetlerini inceledik. Burada profesyonel bir şekilde meslek liseleri var. Bu tecrübeden de istifade etmek istiyoruz. Önem verdiğimiz konulardan bir tanesi de burada otomotiv üreticileri, ülkemizde Alabuga özel ekonomik bölgesinde üretim yapma konusunu gündeme getirebilirler. Türk KOBİ'leri diğer yatırım sahalarını da kullanabilirler. Buralarda son derece elverişli koşullar sağlanmış durumda.
Rusya piyasası dinamik bir şekilde gelişiyor. Türk şirketlerin de Rus piyasasına girmek için ülkemizi bir sıçrama tahtası olarak kullanmasını istiyoruz. Biz büyük Rusya piyasasına girmek için sizlere bir pencere, kapı olmak istiyoruz. Bunun için her türlü imkan sağlanacaktır."
Cumhurbaşkanı Minnihanov, iki ülke arasındaki forumların devam ettirilmesi gerektiğini ifade ederek, bu forumun devamının ilkbaharda Tataristan'da yapılmasını ve Türk iş adamlarını ülkesine davet etmek istediğini sözlerine ekledi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir