TİM ve birlik seçimlerinde iki dönem kuralı uygulanacak

Anayasa Mahkemesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri yönetimlerinde görev süresinin iki dönem ile sınırlandırılmaması için yapılan itirazın reddine yönelik gerekçeli kararını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 6. Maddesine yönelik yapılan itirazın reddine yönelik gerekçeli karar, bugün Anayasa Mahkemesi tarafından açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararını müspet bir gelişme olarak gördüklerini söyledi.

Tüm başkanlar özel işlerinden ve ailelerinden feragat ederek bu hizmeti yürütürler. Ancak bu bir mesleğe dönüşmemeli.

İlgili kanunu 2009 yılında kendilerinin hazırladığını ve Bakanlık ile paylaştıklarını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “O gün Başkanlıkların 2 dönem ile sınırlandırılması konusuna da bugünleri öngörerek özellikle kanun metninde yer verdik. Amacımız, camiamızda sürekli yenilenme ve farklı bakış açılarının yönetime gelmesinin zeminini hazırlamaktı. Bazı arkadaşlarımız geçtiğimiz dönemde, buna yönelik uygulamanın iptaline ve görev süresinin 2 dönemle sınırlandırılmamasına ilişkin bir dava açtılar. TİM olarak buna karşı olduğumuzu ve Başkanlığın 2 dönemle sınırlı kalması gerektiğini Mahkeme ile paylaştık. Bugün gelen karar ile Anayasa Mahkemesi yapılan itirazı reddetmiş ve görev süresinin 2 dönemle sınırlı kalmasına hükmetmiş oldu” diye konuştu.

TİM ve Birlik Başkanlığının bir hizmet yarışı olduğuna dikkat çeken Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: “Tüm başkanlar kendi özel işlerinden ve ailelerinden feragat ederek bu hizmeti yürütürler. Ancak bunun bir mesleğe dönüşmemesi gerekiyor. Diğer taraftan yeni fikirlerin yönetime gelmesine, yeni arkadaşlarımızın göreve gelmesine olanak tanımalıyız. Bütün bu çerçeve içinde Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararını, beklentimiz ile uyumlu ve müspet bir gelişme olarak görüyorum.”