Tırsan'da hedef 9 bin adetlik üretim

Türkiye’de treyler ihracatının yüzde 34’ünü yaptıklarını ifade eden Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Bu ekonomik koşullarda çalışmaktan başka çare yok. 2016 yılında 9 bin adetlik treyler üretimi planlıyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel_yucel-034.jpg

Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türkiye’de treyler ihracatının yüzde 34’ünü yaptıklarını vurgulayarak, 2016 yılında 2016’da 9 bin adetlik üretim planladıklarını açıkladı. 

Türkiye’nin önde gelen treyler üreticilerinden Tırsan Treyler’in Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, 4 Nisan’da Samandra tesislerinde gerçekleştirdiği toplantıyla 2016 yılı ilk çeyreğini değerlendirirken, geçtiğimiz yıl yapılan yatırımlar ve bu yıl gerçekleştirilecek yatırımlar hakkında bilgi verdi. Nuhoğlu, Türkiye’nin ekonomideki durum ve şartları hakkında konuşarak “Bu durumda çok çalışmaktan başka çaremiz yok” dedi.

‘39 yıldır sektör lideriyiz’ 

2015 yılını yüzde 34 pazar payı ile kapattıklarını ve 39 yıldır sektörün lideri olduklarını söyleyen Çetin Nuhoğlu, bu liderliği devam ettirmek için tüm altyapılarının hazır olduğunu ve sürekli yenilikler yaptıklarını söyledi. Nuhoğlu, son olarak açıkladıkları 2+1 ve 2+3 Garanti Kampanyası’nın en son yeniliklerden biri olduğunu ve müşteriler tarafından yüksük beğeni topladığını söyleyerek. “Bütün rakiplerimizi 5 yıl Garanti Kampanyası’nadavet ediyoruz” dedi. Nuhoğlu, “Halep oradaysa arşın burada” diyerek 5 yıllık garanti kapmanyasının hiçbir rakip tarafından yapılamayacağına vurgu yaptı. 

Almanya’da yüzde 65’lik artış sağladı 

2015 yılında 9 bin adet üretim yaptıklarını bunun 6 bin adedini iç pazarda sattıklarını 3 bin adetlik kısmını da ihraç ettiklerini söyleyen Nuhoğlu, “2016 yılında da 9 bin adet üretim yapacağız demiştik. Ancak bu 9 bin adetlik üretimin 4 bin 500 adedini ihracat için yapacağız. İlk çeyrek sonucunda 1.835 adet üretim yaptık. Bunun yüzde 52’sini ihraç ettik. Türkiye treyler ihracatının yüzde 34’ünü biz yapıyoruz. Amanya’da yüzde 65, Polanya’da yüzde 95 artış sağladık. Alüminyum tanker ihracatınını yüzde 80’ini biz yapıyoruz. Yine Avrupa’da trafiğe kayıtta yüzde 48 artış sağladık. Bunu çok çalışmakla yapıyoruz. Tüm ekip olarak yurtdışına odaklandık. Yurtdşında yüzde 70 büyüdük” diye konuştu. 

Üretimin yarısı ihraç edilecek 

Tırsan olarak 20 bin araç üretecek ve bunun 10 bin adedini ihraç edeceklerini aktaran Nuhoğlu, öncelikli pazarlarının Avrupa olduğunu söyledi. Şu anda hedefl erine adım adım ilerlediklerini ifade eden Çetin Nuhoğlu, Rusya pazarına yönelik ise “Rusya bizim için çok kötü geçti. Ama yine de Rusya pazarında ithalatçı olarak en fazla pazar payını artıran şirketiz. Rusya faaliyetlerimiz var gücüyle devam ediyor. Made in Rusia olduk. Pazar payını artırmak için bu ciddi fırsatttır" dedi. 

Teknolojiye 26 milyon TL yatırdı 

Çetin Nuhoğlu, üretim teknolojilerine 26.7 milyon TL yatırım yaptıklarını da söyledi. Nuhoğlu, “Yeni bir robotlu boyama istasyonu yapıyoruz. Hattımız 12 dakikaya inecek. Kapasitemiz 15 binden 18 bin adede çıkacak. Hem kalite açısından hem zaman açısından tasarruf sağlayacak. Kaynak otomasyonu konusunda da yatırımımz var. Kriz döneminde yatırımlarımız sürüyor. Tanker bombe imalatında yeni bir teknolojiye geçiyoruz. Bombeleri su ile şekillendireceğiz” dedi. 

6 ayda 8 yeni ürün tasarladı 

“Son 6 ayda 8 adet yeni ürün tasarladık” diyen Çetin Nuhoğlu, şunları söyledi: “Özellikle Rulo taşıyıcımız güven duyduğumuz rekabette bizi öne taaşıacak bir ürün oldu. Hafif treylerimizin yeni versiyonu çıkacak. 1900 kilo gram daha hafif olacak. Gıda tankerini komple yeniliyoruz. Hem ürün gamımızı genişletiyoruz. Hem de müşteri beklentisini karşılıyoruz. Türkiye’de fuara katılır gibi artık yurdışında fuarlara katılıyoruz. Fransa, İngiltere, Almanya...” Çetin Nuhoğlu, bir soru üzerine otomotiv sektöründe treylere çok haksızlık yapıldığını anlatarak, “Aslında bütün işi treylerler görüyor. Rekabeti sağlayan treylerdir. Treyler sektöründe geliştirilecek çok teknoloji var. İkinci Ar-Ge merkezini de bu yüzden hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Lider olmak için sadece Türkiye şartlarında değil uluslararası alanda sürdürülebilir yapının oluşturulması gerektiğini ifade eden Nuhoğlu, “Türkiye Ar-Ge konusunda inanılmaz bir dönüşüm başlattı. Hükümetin stratejisi doğruydu. Parasal desteğin yanında motive etmesi için de önemli. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Sanayi-üniversite işbirlikleri ön plana çıktı. Tırsan olarak ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Kocaeli, Ahen Üniversitesi, Atina Teknik Ünivedsitesi ile çalışmalarımız var. Hem üniversitelerle hem tedarikçilerimizle işbirlikleri yapıyoruz. Bütün bunların sonucunda bilgiyi tranfer edip onu işleyip sektörün menfaatine sunulmasına çalışıyoruz” diye konuştu.

61 milyon yatırımla 2. Ar-Ge merkezi yolda

Treyler sektöründe ilk Ar-Ge merkezini kurduklarını, 2. Ar-Ge merkezini kurmak için düğmeye bastıklarını, 61.2 milyon TL’lik yatırım teşvik başvurusunu yaptıklarını söyleyen Nuhoğlu, yeni Ar-Ge merkezi hakkında şu bilgileri verdi: “16 bin metrekare kapalı alanı ile Avrupa’nın en büyük test merkezi olacak. 7 bin metrekare mühendislik alanımız olacak. Prototip üretim, robotik üretim gibi geliştirmeler yapacağız. Taysad Organize Sanayi Bölgesi’nde olacak. 5 yıl sonra bunun sonuçlarını göreceğiz. 2015 yılında ilk defa 59 patent başvurusu oldu. Türkiye’de ilk 10’un içerisindeyiz. Demek ki bu proje sonuç vermeye başladı.”

Bu konularda ilginizi çekebilir