Tüketim malları ihracatı yüzde 9 arttı

Türkiye'nin yılın ilk yarısındaki tüketim malları ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Türkiye'nin yılın ilk yarısındaki tüketim malları ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 31,9 milyar dolar oldu.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre, geçen yılın ilk 6 ayında 29 milyar 296 milyon 22 bin dolar olan tüketim malları ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 9 artarak 31 milyar 944 milyon 502 bin dolara ulaştı.  

En fazla dış satım, 7,8 milyar dolarla yarı dayanıklı tüketim mallarında

Alt mal grubu bazında en fazla dış satım, 7,8 milyar dolarla yarı dayanıklı tüketim mallarında gerçekleştirildi.  

Bunu 7 milyar dolarla dayanıklı tüketim malları, 5,2 milyar dolarla dayanıksız tüketim malları, 4 milyar dolarla esası yiyecek ve içecek olan işlenmiş tüketim malları, 3,9 milyar dolarla binek otomobiller izledi. 

Ayrıca, motor benzini ve diğer hafif yağlarda 1 milyar dolar, sanayi ile ilgili olmayan taşıma araç ve gereçlerinde 91,2 milyon dolarlık ihracat yapıldı.  

En fazla ihracat Almanya'ya 

Türkiye'nin ocak-haziran döneminde en fazla tüketim malı ihraç ettiği ülke 3,7 milyar dolarla Almanya oldu.  

Bu ülkeyi 2,7 milyar dolarla Irak, 2,4 milyar dolarla İngiltere, 1,8 milyar dolarla Fransa, 1 milyar 4 yüzer milyon dolarla İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri, 1,3 milyar dolarla İspanya, 1,2 milyar dolarla Rusya takip etti.  

Türkiye'nin yılın ilk yarısındaki tüketim malları ithalatı ise yüzde 3,7 azalışla 14 milyar dolar olarak gerçekleşti.  

Bu dönemde binek otomobil ithalatı yüzde 23,2 azalarak 3,2 milyar dolara, motor benzini ve hafif yağ ithalatı da yüzde 4,9 azalışla 720,2 milyon dolara geriledi.  

İthalat, yarı dayanıklı tüketim mallarında 3,3 milyar dolar, dayanıksız tüketim mallarında 2,8 milyar dolar, dayanıklı tüketim mallarında 2,4 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir