Türk ihracatçısı Çin pazarına Xiamen’den girecek

Türk ihracatçısı dış ticarette en fazla açık verdiği ülkelerin başında gelen Çin'e, liman ve ticaret kenti Xiamen’den girecek. Çin’e 1 milyar dolarlık doğaltaş ihracatı yapan Türkiye, Xiamen fuar alanındaki standını yüzde 35 genişletmeyi planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmini geliştirmek için Xiamen’den bir “Ticaret Heyeti” İzmir’i ziyaret etti. Ege İhracatçı Birlikleri’nin evsahipliği’nde İzmir’e gelen “Ticaret Heyeti” Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Liman İşletme Müdürlüğü ve İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti. 

Xiamen Ticaret Heyeti’ni Ege İhracatçı Birlikleri’nde ağırlayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 12 ihracatçı birliği bulunduğu, 12 sektöründe Çin ile ticari ilişkilerini geliştirmek için istekli olduğunu kaydetti. 

Türkiye’ye ayrılan alanı yüzde 35 oranında artırmak istiyorlar

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu uzun yıllardır başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini hatırlatan EMİB Başkanı Kaya, “Türkiye’den Çin’e 1 milyar dolarlık doğaltaş ihracatımız var. Bunu arttırmayı amaçlıyoruz. Xiamen’de düzenlenen ve dünyanın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarına katılmak isteyen ancak fuar alanında Türkiye’ye ayrılan standın yetersizliğinden dolayı katılamayan çok sayıda firmamız var, fuarda yeni alana ihtiyacımız var. Xiamen fuar alanında Türkiye’ye ayrılan alanın ilk yıl yüzde 35 oranında, ikinci yıl da yüzde 35 oranında arttırılmasını istiyoruz” diye konuştu. 

Çin’i zeytinyağı ithalatında Türkiye’deki potansiyeli değerlendirmeye çağırdı

“Xiamen Ticaret Heyeti”ne Başkanlık eden Çin Komünist Partisi Xiamen Komitesi Daimi Komisyon Üyesi, Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Sekreteri ZHAN Cangzhou, Xiamen Fuarı’nda Türkiye standının büyütülmesi konusunda EMİB Başkanı Mevlüt Kaya’nın talebini yerine getirecekleri sözünü verdi.

Türkiye’den zeytinyağı, kuru incir başta olmak üzere Çin’e çok çeşitli gıda ürünleri ihraç etmenin mümkün olduğuna da vurgu yapan Kaya, Çin’in zeytinyağı ithalatının yüzde 60’ını İspanya’dan yaptığını, Türkiye’nin de çok kaliteli zeytinyağı üretimi yaptığını belirterek, Çin’i zeytinyağı ithalatında Türkiye’deki potansiyeli değerlendirmeye çağırdı.

“Xiamen Ticaret Heyeti”ne Başkanlık eden Çin Komünist Partisi Xiamen Komitesi Daimi Komisyon Üyesi, Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Sekreteri ZHAN Cangzhou, Xiamen’in 200’den fazla devletle çok yakın ticari ilişkilerinin olduğunu, Türk işadamlarının önemli bir liman ve ticaret merkezi olan Xiamen’i, 1 milyar 300 milyon nüfuslu Çin’e açılan bir pencere olarak görmeleri gerektiğini kaydetti. 

Çin iş görüşmeleri 2015'te İzmir'de yapılacak

Xiamen’in 2013 yılında 84 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaştığını anlatan Cangzhou, “Xiamen’in 84 milyar dolarlık ticaret hacminin 30 milyar doları ithalat, 54 milyar doları ihracat. Türkiye ile 9 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Türkiye ile ticaretimiz yüzde 23 artmış. Bu artışta en büyük etken doğaltaş sektörü. Çin’de doğaltaş ticaretinin yüzde 60’ı Xiamen’de yapılıyor. Bu ziyaretin ardından İzmir ile Xiamen arasındaki ticaret artacaktır. Her yıl farklı bir ülkede düzenlenen "Global China Business Meeting" etkinliğinin, 2015 yılında İzmir'de düzenlenmesi planlanıyor. Bu etkinlik sonrasında Çin’den İzmir ve çevresine milyarlarca dolar doğrudan yatırım gelecektir” diye konuştu. 

Ege İhracatçı Birlikleri’nden sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret eden “Xiamen Ticaret Heyeti” 8-11 Eylül 2014 tarihlerinde Xiamen’de düzenlenecek olan, “Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı”na İzmir’den Aziz Kocaoğlu Başkanlığı’nda bir heyeti ağırlama çağrısında bulundu. 

"İzmir’in fuar alanı 5 kat büyüyecek"

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok eskiden beri Türkiye’nin en büyük fuarlarını yapan bir belediyesi olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bu yılın sonunda Gaziemir’de İzmir’e büyük bir fuar alanı kazandıracaklarını, İzmir’in fuar alanının bu yatırımla 5 kat büyüyeceğini vurguladı. 

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ise, Xiamen’de düzenlenen dünyanın en büyük doğaltaş fuarına Türk doğaltaş sektöründe en güçlü 140 firma ile katıldıklarını, İzmir’de düzenlenen dünyanın ikinci büyük doğaltaş fuarı olan İzmir Marble Fuarı’na da Çin tarafının en büyük firmaları ile katılımını beklediklerini dile getirdi. Çin Heyeti, bu konuda çalışacaklarını ve büyük Çinli firmaların İzmir Marble Fuarı’na katılımını sağlama için çalışma başlatacağını ifade etti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ile yemekli toplantıda bir araya gelen “Xiamen Ticaret Heyeti”, İzmir Liman İşletme Müdürlüğü’nü ziyarette ise İzmir ve Xiamen limanları arasında “İyi Niyet Protokolü” imzalandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir