Türk şirketten, Etiyopya'da 1.7 milyar dolarlık proje

Etiyopya'da, Türk firması Yapı Merkezi Holding'in inşa edeceği 1,7 milyar dolarlık 'Awash Waldia-Hara Gabaya Demiryolu Projesi' için temel atma töreni düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yapı Merkezi Holding'in 42 ayda tamamlaması planlanan 389 kilometre uzunluğundaki Awash Waldia ile Hara Gabaya bölgesi arasındaki demiryolu, istasyon ve bakım hatlarıyla 447 kilometreyi bulacak. Yapı Merkezi Holding'in inşa edeceği demiryolu hattında, 3 adet terminal istasyonuyla 6 ara istasyon yer alacak.

Amhara Eyaleti'nin Kombolcha kentindeki törende konuşan Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, demiryolu projesinin sadece ülkedeki kentleri birbirine bağlamayacağını, gelecekte Afrika ülkeleriyle de bir demiryolu ağı kurmayı planladıklarını belirtti. 

Şu anda ülke genelinde bin 500 kilometrelik demiryolu projesinin devam ettiğini aktaran ve Etiyopya halkından projeye destek vermelerini isteyen Desalegn, projeye kredi veren Türk Eximbank'a da teşekkür etti. 

Demiryolunun kalkınmadaki önemine değinen Desalegn, söz konusu projenin imzasını 2 yıl önce attıklarını, bu sürede de kredi ve ekonomik destek aradıklarını anlattı.Bu süreci "ekonomi diplomasisi" olarak adlandıran Hailemariam Desalegn, bunda başarılı olduklarını ifade etti. 

Ulaşım sektörünü havayoluyla desteklediklerini, ülkede hali hazırda 22 havaalanı olduğunu, bunun 4'ünün uluslararası olduğunu hatırlatan Başbakan Desalegn, bu projede gösterdiği çabadan dolayı Yapı Merkezi Holding'e teşekkür etti. 

Büyükelçi: Türk ve Etiyopya hükümetleri işbirliği içerisinde

  Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Osman Rıza Yavuzalp de törende yaptığı konuşmada, böyle tarihi bir günde Etiyopya'da görev yapmaktan gurur duyduğunu söyledi. Proje için Türk ve Etiyopya hükümetlerinin işbirliği içerisinde çalıştığını vurgulayan Yavuzalp, demiryolunun kalkınmakta olan ülkeler için önemli olduğunu vurguladı. Büyükelçi Yavuzalp, projenin Etiyopya'ya katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi. 

Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu da konuşmasında, projenin sadece Etiyopya kentlerini değil Etiyopya ile Türkiye'yi de eskisinden daha çok birbirine bağlayacağını söyledi.  

56454-002.jpg

Türkiye ile Etiyopya arasındaki ilişkilerin iyi olduğuna dikkati çeken Arıoğlu, "Eğer hızlı gitmek istiyorsanız yalnız yürüyün, eğer uzağa gitmek istiyorsanız birlikte yürüyün, Yapı Merkezi de uzağa gitmek istiyor izin verin beraber gidelim" dedi. 

Arıoğlu, projeye destek veren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye ve Etiyopya hükümetlerine de teşekkür etti. 

 "EthioTürk" 

  42 ayda tamamlaması planlanan 389 kilometre uzunluğundaki Awash Waldia ile Hara Gabaya bölgesi arasındaki demiryolu, istasyon ve bakım hatlarıyla 447 kilometreyi bulacak. Demiryolu hattında, 3 adet terminal istasyonu ile 6 ara istasyon bulunuyor. Hat, Etiyopya ile Cibuti arasındaki ticari taşımacılığa da olumlu katkı sağlayacak. 

Yapı Merkezi Holding'in tek başına aldığı 1,7 milyar dolarlık proje, Türk şirketlerinin yurt dışında herhangi bir ortak olmadan aldığı en büyük işlerden birisi olarak gösteriliyor. Projeyle ilgili anlaşma Yapı Merkezi ile Etiyopya Hükümeti arasında 26 Haziran 2012'de imzalanmıştı. Projede bin 500'ü Türk, toplam 5 bin personel çalışacak. 

Öte yandan Türkiye ve Etiyopya'dan yetkililerin katıldığı tören dolayısıyla Kombolchalılar, misafirlerini karşılamak üzere erken saatlerden itibaren havalanına akın etti.  

Açılış töreninde Türk işçilerin Etiyopya müziğiyle adapte ettiği "EthioTürk" müzik dinletisi yapıldı ve katılımcılar Türkçe müzik eşliğinde dans etti.  

Törende, projeye katkıda bulunanlara plaket ve çeşitli hediyeler verildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir