Türkiye, Habur Kapısı’nı kapattı

Türkiye dün 16.00 itibariyle Habur Sınır Kapısı'nı kapattı. Günlük 21 bin aracın karşılıklı geçiş yaptığı sınır kapısının kapatılması ihracatçıda pazarı İran'a kaptırma korkusuna neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

handan-sema-ceylan.png

Habur Sınır Kapısı dün saat 16:00 itibariyle ‘ikinci bir emre kadar’ giriş ve çıkışlara kapatıldı. Önce akıllara ‘Bağdat Hükümeti ile yaşanan gerilim nedeniyle mi böyle bir uygulamaya gidiliyor’ sorusu geldi. Ancak kısa bir süre sonra Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Cizre ve Silopi ilçelerinde dün gece 23:00’ten itibaren geçerli olmak üzere ‘ikinci bir emre kadar’ sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) konuyla ilgili “Habur Mülki İdare Amirliği’nden edinilen bilgiye göre, Habur Sınır Kapısı’nın bugün (dün) saat 16:00’dan itibaren ikinci bir emre kadar giriş ve çıkışlara kapatılacağı bilgisi alınmıştır. Irak’a taşıma yapan üyelerimize önemle duyurulur” şeklinde bir bilgilendirmede bulundu. 

Irak çok kısa bir süre öncesine kadar 12 milyar dolarlık hacimle Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarıydı. Hem Irak’ta hem Türkiye’de yaşanan gelişmeler bir süredir bu pazarı geriletiyor. Şu anda Irak bir sıra gerilese de Türkiye’nin üçüncü büyük ihracat pazarı olmaya devam ediyor. 2014 yılının ilk 5 ayında aylık ihracatın neredeyse 1 milyar dolarları aştığı Habur Sınır Kapısı’nda bugün düşük olduğu da söylense aylık ihracat 600-700 milyon dolar aralığında gerçekleşiyor. Bu dönemde hem Türkiye’nin ihraç ürünleri hem de Irak’tan gelen petrol tankerleri sayıldığında günlük sefer sayısı karşılıklı 21 bin aracı buluyor. Türkiye’deki ihracatçının en büyük tedirginliği ise Irak pazarını İran ürünlerine kaptırmak…

Taha: Günlük karşılıklı 21 bin TIR seferi var

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayarak, “Sorun Bağdat Hükümeti’nden kaynaklı değil. O kapıda zaten Bağdat Hükümeti’nin bir etkisi yok. Kapıdaki etkili isim Barzani. O da bu kapıyı kapatmaz. Hatırlayacağınız gibi son ziyaretinde Barzani çok iyi ağırlandı. Bu ziyarette ilkler gerçekleşti. Sayın Başbakan ilk defa onların bayrağını asarak Barzani’yi misafir etti. Hatta ‘Bu uluslararası tanınmamız anlamına geliyor’ diyerek Barzani tarafı bu gelişmeye çok sevindi” diyor. Başkan Taha, yaşanan gelişmelerle ilgili “Silopi’de mahalle aralarında hendekler kazılmış, barikatlar kurumuş. Oradan geçen TIR’ların şoförlerine bir zarar gelmesin diye böyle bir uygulamaya gidiliyor. Bu tedbirler alınmasa zaten orası sizin olmaktan çıkar” açıklamalarını yapıyor. Kapının kapanmasının ihracatçıyı etkileyeceğini belirten Taha, şunları söylüyor: “Yapılacak operasyonlar için belirli bir gün sayısı verilmedi. İhracatı geriletir. Habur, Avrupa kapısı Kapıkule’den bile daha yoğun . 15 bin araçlık TIR sahamızın olduğu bir yer… Hem bizim oraya giden ürünlerimiz hem de oradan gelen petrol tankerleri var. Günlük karşılıklı 21 bin TIR geçiş yapıyor. Bir TIR’ın maliyeti 150-200 bin dolardır. Taşıdığı yükün değeri de 150 bin dolar civarında oluyor. Hesaplayınca durumun maliyeti ortaya çıkıyor. Ama yapacak bir şey yok. Bu olmalıdır.” 

Kılıç: Habur'a giden yol Cizre ve Silopi'den geçiyor

Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİ- AD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, yaşanan kapanmanın nedeninin sokağa çıkma yasakları olduğunu söylüyor. Habur Sınır Kapısı’na uzanan yol sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Cizre ve Silopi’den geçiyor. Kılıç, “Daha önce de Cizre’de 13 gün süren sokağa çıkma yasağında kapı kapalı kalmıştı. Bizim Habur’dan yıllık 700 bin sefer sayımız var. Bu rakam Türkiye’den yurtdışına çıkan tüm kapılardan daha fazla. Biliyorsunuz kapının her iki tarafında da sıra oluyor. Zaten verilen 16:00’ya kadar olan süre bu sıranın bitmesini sağlamayacaktır. Mersin, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa’daki ihraç ürünleri bu kapıya bağlı. Öğrendik ki gümrüklere de Ankara’dan talimat gelmiş. Irak’a çıkacak malların işlemlerini yapmayacaklarmış. Mersin Limanı’nda işlem gören ürünlerin neredeyse yarısı Irak’a gidiyor. Bu Limanda ve antrepolarda da beklemeye neden olacaktır” diyor. Başkan Kılıç’ın bir de mesajı var: “Türkiye’nin en önemli ihraç pazarında iş dünyasının etkilenmemesi lazım. 21’inci yüzyılda sokağa çıkma yasağı uygulanmamalı. Irak’a kapı kapanırsa tüm Türkiye etkilenir. Habur tekrar açılmalı”…