Türkiye Macaristan işbirliği gelişiyor

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Macaristan'ın küresel dengelerin değiştiği bu dönemde en önemli partnerlerimizden olacağına inanıyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki dostluğun siyasi ilişkilerle sınırlı kalmadığını, halklar tarafından da benimsendiğini söyledi.  

Bu yılın ilişkiler noktasında ayrı bir önemi bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, 2013'ün, Cumhuriyetin ilanından sonra imzalanan Türk-Macar Dostluk Anlaşması'nın 90. yılı olduğunu kaydetti. İkili ilişkilerin 90. yıl önceki gibi güçlü olduğunu dile getiren Hisacıklıoğlu, "İkili ekonomik ilişkilerimizde önemli mesafe katettik. Ülkelerimiz arasında ekonomik işbirliği fırsatlarının daha etkili biçimde kullanılması için var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.  

Ülkeler arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara ulaştığını bildiren Hisarcıklıoğlu, ikili ticaret ile sınırlı kalmadan 3. ülkelerde de birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer almayı ulusal bir hedef olarak belirlediğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Bunun için daha güçlü ortaklıklar kurmalıyız. Macaristan'ın küresel dengelerin değiştiği bu dönemde en önemli partnerlerimizden olacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.  

Türk-Macar dostluğunun Avrasya bozkırlarına kadar uzandığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ikili ilişkilerin askeri ve siyasi boyutunun NATO ittifakı ile güçlenirken, Gümrük Birliği anlaşması ile iktisadi bir temele oturtulduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda desteklerinden dolayı Macaristan'a müteşekkir olduklarını söyledi.  

"Vize uygulamaları rekabette sıkıntı yaratıyor" 

Vize uygulamaları ve taşıma kotalarının yarattığı sıkıntılara ilişkin görüşlerini de paylaşan Hisarcıklıoğlu, "Haksız vize ve taşıma kotaları ile Türk şirketlerinin Avrupa pazarındaki rekabet gücünde sıkıntı çekmekteyiz" dedi. Schengen vizesi verilmesinin bu anlamda önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Vize Kolaylaştırma Anlaşması'nın imzalanmasıyla, Türk iş dünyasının 3,5 yıl sonra Avrupa'ya vizesiz seyahat edebileceğini belirtti. 

Hisarcıklıoğlu, Macaristan'da oturma ve çalışma izinlerinin kolaylaştırılmasının, ticaretin gelişmesi ve Türk yatırımların artması açısından faydalı olacağını da sözlerine ekledi.   

"Birlik ve beraberliğimize sımsıkı sarılalım" 

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, dün akşam İstanbul'da gerçekleştirilen çalışma yemeğinde 13 yıl aradan sonra geldiği Türkiye'deki büyük değişime dikkat çektiğini aktardı.   

Orban'ın Türkiye'nin hızla iyi yolda ilerlemesine karşın bu güzelliğin yeterince farkında olmadığını söylediğini dile getiren Olpak, "Ben bu tespiti, yaşadığımız bugünlerde daha da anlamlı buluyor, üzerinde iyi düşünmemiz, birlik ve beraberliğimize sımsıkı sarılmamız gerektiğini düşünüyorum. Lütfen ülkemizin aydınlık geleceğine hep birlikte sahip çıkalım" ifadesini kullandı.İki ülke arasındaki 600 yılı aşkın süren ilişkilerin yakın zamana kadar tatmin edici seviyede bulunmadığını anlatan Olpak, buna karşın ülkelerin geçirdiği önemli dönemlerin ardından ekonomik ilişkilerin olumlu ilerlediğini dile getirdi. 

Her iki ülke başbakanının koyduğu 5 milyar dolar dış ticaret hacmi  hedefinin yakalanmasının öncelikleri arasında yer aldığının altını çizen Olpak, bu açıdan bakıldığında iş dünyası için önemli adımlardan olan vize muafiyeti anlaşmasını oldukça önemli bulduklarını söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir