“Türkiye, TTIP konusunda bir an önce harekete geçmeli”

Almanya Ekonomi Konseyi Türkiye sorumlusu Selim Kuzu, Türkiye’nin hangi ülkeler ile ne tür işbirliği yapacağı konusunda acil eylem planı hazırlaması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK TOPRAK – ESKİŞEHİR

Almanya Ekonomi Konseyi Türkiye sorumlusu Selim Kuzu, Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) aşamasında Türkiye’nin hangi ülkeler ile ne tür işbirliği yapacağı konusunda acil eylem planı hazırlaması gerektiğini söyledi. 
AB ve ABD arasındaki bu anlaşmanın Türkiye ekonomisini ciddi anlamda etkileyeceğini belirten Kuzu, “AB Türkiye’nin en büyük yatırımcı ekonomik partneri. Türkiye’nin AB’ye AB’nin de Türkiye’ye ciddi derecede bağımlılığı var. 10 yıl önce Türkiye’de Alman sermayeli şirketlerin sayısı 560 iken bugün bu rakam 6 binlere dayandı. Türkiye coğrafi konumu ile alakalı avantajlarını sanayileşmede ve ekonomide değerlendiremiyor. TTIP ülkelerindeki gelişme ve uygulama hızı önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’nin sanayileşmesini – ekonomisini ciddi anlamda yavaşlatacaktır; çünkü nitelikli eleman ve verimlilik konuları gerektiği önemde sorgulanmıyor. Yani bizim ithalat ve ihracat konusundaki dengemiz sarsılacak” dedi. 

Türkiye anlaşmanın tarafları ile stratejik işbirliği yapabilir 

Türkiye’nin bu anlaşmada taraf olamayacağını ancak tarafı olan ülkeler ile stratejik işbirliği yapabileceğini dile getiren Kuzu, “Almanya bu konuda çok iyi bir seçim olabilir çünkü Almanya’nın da Türkiye gibi bir partnere ihtiyacı var. Biz kendimizi geliştirip bir oyuncu olabileceğimizi sergilersek, sanayimizin ve ekonomimizin gelişmesi hızlanır ve Türkiye ye olan güven artar. Bence biz kendimizi olması gerektiği oranda geliştiremedik, yatırımlarımızı doğru alanlarda yapmadık. Bu yüzden tekrar ucuz üretim baslığı altında Uzak Doğu ülkeleri seviyesine düştük ve şuan onlarla rekabet etmeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Yol haritamızı bir an evvel çizmeliyiz 

Teknoloji yoğun, katma değeri yüksek ürünlerin neredeyse tümünün yurt dışından geldiğine vurgu yapan Kuzu,“Türkiye hangi ülkeler ile hangi alanda ne tür bir işbirliği yapacağı konusunda bir an evvel eylem planı hazırlamalı, rotasını çizmeli ve uygulamaya geçmeli. Dünya o kadar hızlı gelişiyor ki herkes telaş içinde bir rol almaya çalışıyor. Bizim de eğitim, katma değer ve verimlilik konusunda yol haritamızı belirleyip harekete geçmemiz gerekiyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir